Στη μάχη κατά της πανδημίας το κινητό τηλέφωνο

Στη μάχη κατά της πανδημίας το κινητό τηλέφωνο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν ισχυρό σύμμαχο έχει ολόκληρη η ανθρωπότητα τόσο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στην προσπάθεια των επιστημόνων να τον αναχαιτίσουν όσο και στη διατήρηση της επικοινωνίας των ανθρώπων στο καθεστώς περιορισμού που ζει ο πλανήτης, αλλά και στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία. Ο σύμμαχος αυτός του ανθρώπου δεν είναι άλλος από τον ψηφιακό βοηθό του, το έξυπνο κινητό τηλέφωνό του (smartphone).

«Φανταστείτε πώς θα βιώναμε και θα αντιμετωπίζαμε μια πανδημία ανάλογου μεγέθους μόλις δύο δεκαετίες πριν, όταν η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας ήταν ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς μόνον ένας στους οκτώ ανθρώπους περίπου είχε κινητό τηλέφωνο, με υποδομές δικτύων και προσφερόμενες υπηρεσίες που δεν μπορούν να συγκριθούν ούτε στο ελάχιστο με τις σημερινές», αναφέρει στην «Κ» στέλεχος με εμπειρία στις ψηφιακές υποδομές.

Η επικοινωνία και η ενημέρωση θα ήταν περιορισμένη, πιο δαπανηρή και, το σπουδαιότερο, λιγότερη άμεση, με όποιες αρνητικές συνέπειες θα είχε στην ανταλλαγή απόψεων και δεδομένων ακόμη και μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών σε καθεστώς αυστηρού περιορισμού, όπως έχει διαμορφωθεί.

Η πρόσβαση σε διάφορες μορφές ψυχαγωγίας θα ήταν επίσης πολύ πιο φτωχή.

Σημαντικές, όμως, θα ήταν οι επιπτώσεις και στην οικονομία. Κάθε είδους συναλλαγές, όπως πληρωμές οφειλών αλλά και ηλεκτρονικές αγορές, θα ήταν σίγουρα πιο περιορισμένες. Σήμερα διεθνώς υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καταχωρημένοι τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω κινητού τηλεφώνου, με δύο δισ. δολάρια να διακινούνται μέσω αυτών σε ημερήσια βάση για μεταφορές, συναλλαγές, πληρωμές κ.λπ. (στοιχεία GSMA).

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του GSMA Intelligence, που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία κινητών ψηφιακών επικοινωνιών σε ολόκληρο τον κόσμο, υπάρχουν 5,2 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, με τη διείσδυση στον παγκόσμιο πληθυσμό να φθάνει το 68%. Ενας στους επτά πολίτες του κόσμου διαθέτει κινητό, όταν 20 χρόνια πριν είχε περίπου ένας στους δέκα. Το 65% από αυτούς διαθέτει έξυπνο κινητό, που επιτρέπει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Την ίδια στιγμή, είναι εντυπωσιακό ότι 3,8 δισ. άνθρωποι προτιμούν και έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του έξυπνου κινητού τηλεφώνου και όχι του υπολογιστή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας κυμαίνεται περίπου στο 90%. Την ίδια στιγμή, το 50% των συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας διεθνώς έχει σύνδεση 4G, γεγονός που του επιτρέπει ταχύτερη μετάδοση δεδομένων και πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την πραγματοποίηση κάποιου είδους οικονομικής συναλλαγής.

Ειδικότερα για τον τομέα της οικονομίας, σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις από πλευράς αναλυτών με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», η αρνητική επίπτωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, χωρίς να μπορεί ακόμη να είναι εφικτή κάποια συγκεκριμένη αριθμητική εκτίμηση.

Το κινητό τηλέφωνο δεν αποτελεί πλέον ένα μέσο επικοινωνίας, αλλά εξελίσσεται σε ένα ανεκτίμητο και χρήσιμο εργαλείο για την καλύτερη αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων, στηρίζοντας και την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι εκτιμήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας GSMA κάνουν λόγο για διακίνηση χρημάτων ύψους ενός τρισ. δολαρίων έως το 2023. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή