Τα 22 εκατ. έφθασαν οι νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα

Τα 22 εκατ. έφθασαν οι νέοι άνεργοι στις ΗΠΑ μέσα σε ένα μήνα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αμερικανική οικονομία είναι εμφανής στην εικόνα της απασχόλησης, η οποία μέχρι πρότινος γέμιζε ευφορία τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Σήμερα, εκατομμύρια είναι οι άνεργοι και όσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τελευταία 10-11 χρόνια μετά την αποκλιμάκωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης φαίνεται πως χάνονται τάχιστα.

Μέσα στις τελευταίες σχεδόν 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 21 Μαρτίου, οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας εκτινάχθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα-ρεκόρ, με τους εκτός παραγωγικής διαδικασίας Αμερικανούς να φθάνουν πλέον τα 22 εκατομμύρια. Τα στοιχεία για την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν ότι έκαναν αίτηση για επίδομα 5,25 εκατ. άτομα.

«Αναμένουμε ότι οι αιτήσεις θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις ερχόμενες εβδομάδες, μια και οι επιμέρους αρμόδιες υπηρεσίες των πολιτειών θα αγωνίζονται να διεκπεραιώσουν έναν όγκο φακέλων, που δεν είχαν προλάβει να δουν, ενώ παράλληλα ολοένα και πιο πολλές μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις θα απολύουν τους εργαζομένους τους εξαιτίας της καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζόζεφ Μπριγκς.

«Συνεκτιμώντας και τα δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας, προβλέπουμε ότι μέχρι και τις 31 Μαΐου θα προστεθούν επιπλέον 20 εκατομμύρια νέοι άνεργοι. Στη συνέχεια πιθανώς να εμφανιστεί μία μείωση, έως ότου φθάσουν οι άνεργοι σε επίπεδα συμβατά με τα αντίστοιχα σε προηγούμενες περιόδους υφέσεως», προσθέτει.

Τα χθεσινά στοιχεία για την απασχόληση από το υπουργείο Εργασίας έρχονται να προσθέσουν ακόμα μια σκούρα πινελιά στην εικόνα. Στα μέσα της εβδομάδας τα στοιχεία έδειξαν δραστική πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Μάρτιο, ενώ αντιστοίχως η βιομηχανική παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών εμφάνισε τη σοβαρότερη μείωσή της από το 1946. Από την πλευρά τους οικονομολόγοι, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία, η οποία, όπως τονίζουν, βρίσκεται ήδη σε ύφεση, συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 περισσότερο από ποτέ κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι τα εβδομαδιαία στοιχεία με τα επιδόματα ανεργίας παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς, διότι καταγράφουν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της υγείας της οικονομίας. Ετσι γίνεται αντιληπτό το πόσο βαθιά είναι η αποδυνάμωση της οικονομίας, όταν οι απολύσεις γίνονται μαζικά και στη συνέχεια το πότε ενδεχομένως θα αρχίσει η ανάκαμψη.

«Το γεγονός ότι 22 εκατομμύρια άτομα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, δείχνει πως η αγορά εργασίας έχει εισέλθει σε μία πραγματικά τραυματική περίοδο», επισημαίνει η Λίντια Μπόσουρ, ανώτατη οικονομολόγος για θέματα αμερικανικής οικονομίας στην Oxford Economics, στη Νέα Υόρκη.

Το υπουργείο Εργασίας δήλωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας εξακολουθεί να επηρεάζει τον αριθμό των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, που υποβάλλονται για πρώτη φορά.

Μεταξύ των οικονομολόγων παρατηρείται διάσταση απόψεων ως προς το εξής: διερωτώνται εάν η μείωση του αριθμού των αιτήσεων, που παρατηρήθηκε μετά το ρεκόρ των 6,867 εκατομμυρίων την εβδομάδα 23-28 Μαρτίου, έχει να κάνει με το ότι αυτά τα επίπεδα ήταν και τα υψηλότερα και μετά αρχίζει η σχετική μείωση, ή εάν απλά ήταν τόσος ο φόρτος εργασίας στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία των πολιτειών, που δεν μπορούσαν να τον διαχειριστούν. Τέλος, επισημαίνεται ότι, κατά τους ειδικούς, η οικονομία των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εμφάνισε ύφεση έως και 10,8%, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με τη δραστικότερη μείωση του ΑΕΠ από το 1947.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή