Ελεγχοι σε εταιρείες υγειονομικού υλικού και κλάδου τροφίμων

Ελεγχοι σε εταιρείες υγειονομικού υλικού και κλάδου τροφίμων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε δέκα επιχειρήσεις τροφίμων, οι οποίες σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Περιφέρειας. Την ίδια ώρα, η ανεξάρτητη αρχή πραγματοποιεί αυτεπάγγελτες έρευνες σε διάφορους κλάδους, κυρίως τροφίμων, ενώ υπό στενή παρακολούθηση βρίσκονται και οι εταιρείες υγειονομικού υλικού. Στόχος όλων των παραπάνω ενεργειών είναι να διερευνηθούν πιθανές αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, όπως είναι οι εναρμονισμένες τιμές ή ακόμη και ο συντονισμός παραγωγής, καθώς οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά λόγω της πανδημικής κρίσης δημιουργούν και ευνοούν τέτοιες συμπεριφορές.

Ειδικότερα, οι επιτόπιοι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στις δέκα επιχειρήσεις τροφίμων έγιναν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με αφορμή πληροφορίες για πιθανές οριζόντιες συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές (συμπράξεις) μεταξύ επιχειρήσεων. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι ο συντονισμός πολιτικής τιμών ή ακόμη και ο συντονισμός παραγωγής μεταξύ επιχειρήσεων που είναι πραγματικοί ή δυνητικοί ανταγωνιστές, ύστερα από έστω και μία συνάντηση μεταξύ τους, έστω και εάν αυτός ο συντονισμός δεν έχει υλοποιηθεί ή δεν έχει επιφέρει αντι-ανταγωνιστικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να συνεννοήθηκαν να παράγουν λιγότερα προϊόντα, προκειμένου να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και να προκαλέσουν έτσι ανατιμήσεις. Η ανεξάρτητη αρχή, πάντως, σπεύδει να διευκρινίσει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Μ. Τετάρτης ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ήδη ξεκινήσει αυτεπάγγελτες έρευνες σε σειρά κλάδων, που υπάγονται κυρίως στην κατηγορία των τροφίμων. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους υπήρχαν ενδείξεις προβλημάτων στον ανταγωνισμό, είτε υπό την έννοια της εφαρμογής αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών είτε με την έννοια του μη αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Οι αυτεπάγγελτες έρευνες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους κλάδους των ζωοτροφών, των σιτηρών, του γάλακτος, των αυγών και των πουλερικών. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αυτεπάγγελτες έρευνες και σε άλλους κλάδους, που όμως στην παρούσα φάση δεν είναι προς κοινοποίηση, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποιεί με ανάλογες έρευνες και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εκτός από τις επιχειρήσεις τροφίμων, στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκονται οι επιχειρήσεις παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας προϊόντων υγειονομικού υλικού, κλάδος μείζονος σημασίας στην τρέ-

χουσα συγκυρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή