Το καλό εργασιακό περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων μας

Το καλό εργασιακό περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων μας

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάμαι έντονα τα λόγια ενός πελάτη μας, ο οποίος σε μια συζήτησή μας μου είπε: «Από όλα τα βραβεία που λαμβάνουν οι εταιρείες θεωρώ ότι η διάκριση στις Best Workplaces εταιρείες μου είναι η πιο πολύτιμη». Ρωτώντας να μου εξηγήσει τους λόγους, μου είπε ότι αυτό που κάνει ξεχωριστή αυτή τη διάκριση είναι επειδή τη δίνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και δεν είναι απλώς η αξιολόγηση και η επιβράβευση κάποιων εταιρικών πρακτικών.

Οι εταιρείες αναζητούν –και καλά κάνουν– τη διάκριση και τη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες εταιρείες, και αυτό δεν αφορά μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αφορά και τη γνωστοποίηση του τρόπου λειτουργίας τους, τις αξίες που τις διέπουν, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους και τους πελάτες τους, την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, την ευαισθησία τους απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα (περιβάλλον, ανεργία, ορθή διαχείριση, διαφθορά…).

Και βέβαια, οι πλέον αξιόπιστοι μάρτυρες του τρόπου λειτουργίας μιας εταιρείας είναι οι εργαζόμενοί της. Αυτοί που βρίσκονται είτε μέσα σε ένα εργοστάσιο, είτε σε ένα εργοτάξιο, είτε μπροστά από ένα ράφι, είτε πίσω από τις οθόνες των υπολογιστών με εταιρικά στοιχεία, είτε μέσα σε ένα meeting room, σχεδιάζοντας τακτικές και στρατηγική.Όσοι δηλαδή γνωρίζουν και ζουν την πραγματικότητά της!

Και η πραγματικότητα μιας εταιρείας, πέρα από τα οικονομικά της αποτελέσματα, είναι οι σχέσεις, οι συμπεριφορές, η αντιμετώπιση, οι χώροι, η ατμόσφαιρα, οι υποχρεώσεις, ο σεβασμός, η συνέπεια, η συναδελφικότητα, η κάθε μορφής υποστήριξη που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, μαζί βέβαια με τις όποιες οικονομικές απολαβές.

Στα κείμενα που ακολουθούν στις επόμενες σελίδες με την παρουσίαση των εταιρειών, προσπαθήσαμε να σταχυολογήσουμε και να προβάλουμε κάποιες από τις πρακτικές και τις ενέργειες των εταιρειών. Η επιλογή ήταν πολύ δύσκολη, αφού έπρεπε να βεβαιώσουμε και να επιλέξουμε, από πολυσέλιδες εκθέσεις και αναφορές, αποσπάσματα τα οποία να είναι ενδεικτικά και ταυτόχρονα διαφορετικά μεταξύ τους. Θα ήταν σφάλμα να θεωρήσει κάποιος ότι η αξιολόγηση των εταιρειών στηρίζεται αποκλειστικά σε αυτά τα λιγοστά κριτήρια που αναφέρονται, εφόσον δεν περιγράφουν το σύνολο των πρακτικών των εταιρειών και ακόμα περισσότερο δεν αποκαλύπτουν τις απόψεις και τις μαρτυρίες των εργαζομένων τους. Η συνολική βαθμολογία που δίνεται για κάθε μία εταιρεία είναι συγκεντρωτική όλων των εργαλείων αξιολόγησης. Τα στοιχεία που αναφέρονται αφορούν τα χαρακτηριστικά των εταιρειών την περίοδο της αξιολόγησης (το 2019).

Η εμπειρία την οποία έχουμε αποκομίσει από την έως τώρα δραστηριότητά μας είναι ότι οι «πελάτες μας» δεν είναι τυχαίες εταιρείες. Ακόμα και οι εταιρείες- πελάτες μας οι οποίες δεν διακρίνονται επειδή δεν καλύπτουν τα standards που απαιτεί το Great Place to Work®, είναι εταιρείες οι οποίες ξεπερνούν τον μέσο όρο της ελληνικής αγοράς, και αυτό επιβεβαιώνεται από το ενδιαφέρον και την πρόθεσή τους να αναζητήσουν την άποψη των εργαζομένων τους, να κατανοήσουν τη λειτουργία τους, να «ζυγισθούν» με τις Best Workplaces εταιρείες και να διδαχθούν συμπεριφορές και πρακτικές οι οποίες μπορούν να τις κάνουν καλύτερες.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν μέσα από την αξιολόγησή μας ανακαλύπτουμε εταιρείες-«διαμάντια» με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, οι οποίες όμως είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό,  είτε λόγω αντικειμένου, π.χ. έχουν μη διαδεδομένα καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, είτε είναι b2b και απευθύνονται σε επαγγελματικά κοινά ή δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο σε ξένες αγορές με έδρα την Ελλάδα και οι οποίες μας προσεγγίζουν όχι για να προβληθούν και να διαφημιστούν, αλλά επειδή ενδιαφέρονται να βελτιωθούν.

Επιδίωξή μας είναι να προσελκύσουμε όλο και περισσότερες εταιρείες για να εξερευνήσουν και να αξιολογήσουν το εργασιακό τους κλίμα, να εντοπίσουν τις πλευρές που είναι εύκολο να διορθώσουν και να εργαστούν γι’ αυτές που απαιτούν περισσότερο χρόνο και επένδυση. Αυτό εξάλλου είναι και η Αποστολή μας, «να βελτιώσουμε την κοινωνία μας δημιουργώντας εταιρείες και οργανισμούς με εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον».

Όλες οι εταιρείες οι οποίες παρατίθενται στο παρόν αφιέρωμα και συνθέτουν τη λίστα Best Workplaces 2020 πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις τις οποίες απαιτεί το Great Place to Work® για Πιστοποίηση. Εντούτοις, δεν είναι οι μόνες. Υπάρχουν εταιρείες οι οποίες για κάποια «μόρια» δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στη λίστα των Best Workplaces, οι οποίες όμως καλύπτουν επαρκώς τα standards του Great Place to Work®. Θα τις βρείτε, μαζί με κάποιες που έχουν διακριθεί στη λίστα Best Workplaces και θέλησαν να αποκτήσουν και το σήμα της  Πιστοποίησης, στη σελίδα των Certified by Great Places to Work®.

Η βράβευση των 25 Best Workplaces εταιρειών θα γίνει στα τέλη Μαΐου σε ειδική εορταστική εκδήλωση, κατά την οποία θεσμικοί παράγοντες της χώρας μας θα απονείμουν τα βραβεία στους επικεφαλής των εταιρειών.

Χορηγός της εκδήλωσης βράβευσης είναι η εταιρεία ΕΚΑ Hellas, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα προϊόντα της Steelcase και της Interface, την οποία ευχαριστούμε για την υποστήριξή της.

Καλή ανάγνωση!

Το Great Place to Work® είναι μια διεθνής εταιρεία έρευνας και αξιολόγησης, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και εκπαίδευσης, που βοηθά οργανισμούς να κατανοήσουν, να καθορίσουν, να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, μέσα από την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Το Great place to Work® είναι στην υπηρεσία κάθε μορφής οργανισμών και επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, κρατικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων με παρουσία σε 60 χώρες και στις έξι ηπείρους.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία αναφορικά με το Great Place to Work®, τη διαδικασία αξιολόγησης και τη δυνατότητα Πιστοποίησης, μπορείτε να ανατρέξετε στο site: http://www.greatplacetowork.gr.

 

Το καλό εργασιακό περιβάλλον είναι δικαίωμα όλων μας-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή