Ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

Ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό για χαλάρωση των μέτρων περιορισμού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ενεργοποίηση ειδικής διάταξης του Κανονισμού της Βουλής, η οποία προβλέπει ειδική διαδικασία ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για σημαντικά ζητήματα, απαντά ο πρωθυπουργός στις κινήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μεταξύ τους συζήτηση- αντιπαράθεση επί των θεμάτων της πανδημίας και των επιπτώσεών που αυτή θα έχει στην ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για το άρθρο 142Α που φέρει τον τίτλο «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», και όπως προκύπτει θα τύχει εφαρμογής την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα μετά από το προαναγγελθέν σήμερα διάγγελμα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη προς το λαό, αντικείμενο του οποίου θα είναι οι ανακοινώσεις για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων περιορισμού των δραστηριοτήτων που επιβλήθηκαν για την ανάσχεση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Βάσει του σχεδιασμού, λοιπόν, και με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιδείξει σεβασμό στην ενημέρωση της Βουλής για όλα τα θέματα, είτε με κατά καιρούς παρεμβάσεις του είτε με την επανενεργοποίηση της «Ώρας του πρωθυπουργού», ώστε να απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών ή βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει χρήση του Κανονισμού που ειδικότερα προβλέπει τα ακόλουθα:

«Για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις και δηλώσεις ενώπιον της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια συζήτηση.

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον Πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από 24 ώρες τουλάχιστον».

Ως προς τα διαδικαστικά, προβλέπονται τα ακόλουθα:

«Η ανακοίνωση ή δήλωση της κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής λειτουργίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκεια της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα λεπτά.

Οι πρόεδροι των ΚΟ της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά, κατ’ ανώτατο όριο, για τον καθένα.

Η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των προέδρων των ΚΟ της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε λεπτά.

Η δευτερολογία των προέδρων των ΚΟ της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά και του πρωθυπουργού ο οποίος ομιλεί τελευταίος τα πέντε λεπτά».

Τόσο η εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις, όσο όμως και το υπό συζήτηση μείζον ζήτημα, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την αιτία για την μη τήρηση των προαναφερόμενων χρονικών περιορισμών στις ομιλίες, μετατρέποντας τελικά εκείνη τη συνεδρίαση σε μια άτυπη προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Μια τέτοια συζήτηση, ως γνωστόν, είχε από τις 15/4 δηλώσει ότι θα ζητούσε ο κ. Αλ. Τσίπρας, αλλά νωρίτερα σήμερα αλλάζοντας το σχεδιασμό του επέλεξε να καταθέσει απλώς επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, επικεντρώνοντας στο ειδικότερο θέμα των προγραμμάτων κατάρτισης επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, που ήδη έχουν προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή