Παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα της Εργασιακής Δέσμευσης

Παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα της Εργασιακής Δέσμευσης

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, στο πλαίσιο μιας ομαδικής δραστηριότητας όπου συμμετείχα με ανθρώπους του HR, καταγράψαμε ένα «Top 10» Παραγόντων που αυξάνουν τα επίπεδα Εργασιακής Δέσμευσης σε μια εταιρεία.

Προφανώς, η λίστα αυτή, την οποία θα σας παραθέσω στη συνέχεια, μπορεί να εμπλουτιστεί ποικιλοτρόπως, ωστόσο είναι ένας καλός οδηγός για να μετρήσετε πού μπορεί να υπολείπεται ή να είναι δυνατή η εταιρεία σας όσον αφορά τη συναισθηματική σύνδεση που καλλιεργεί στους ανθρώπους της. Τυχόν σειρά προτεραιότητας, όπως και η βαρύτητά τους, είναι υποκειμενικά για κάθε εργαζόμενο.

Ας δούμε λοιπόν τι λένε οι άνθρωποι του HR ότι πρέπει να διαθέτει μια εταιρεία για να έχει πιστούς και δεσμευμένους συναισθηματικά εργαζομένους:

Ηγεσία που εμπνέει και παρακινεί.

Πρακτικές αναγνώρισης των προσπαθειών τους και σύστημα επιβράβευσης αυτών.

Δυνατότητες ανάπτυξης και ευκαιρίες συνεχούς εκπαίδευσης.

Άριστες εργασιακές σχέσεις που

διέπονται από ομαδικότητα, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.

Αξιοκρατία, εταιρική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες.

Τακτικές ενημερώσεις για την πορεία, το όραμα, τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας, ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας.

Σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου.

Δυνατότητες για ευέλικτες μορφές απασχόλησης και πρακτικές που ενθαρρύνουν την ισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής.

Μείγμα παροχών που προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε εργαζομένου.

Δράσεις «team building».

Διαβάζοντας το φετινό αφιέρωμα στις εταιρείες που διακρίνονται ως Best Workplaces, θα βρείτε πληθώρα παραδειγμάτων από πρακτικές στους παραπάνω τομείς. Θα μπορούσαμε ενδεικτικά και μεταξύ άλλων να αναφερθούμε στα εξής:

Το πρόγραμμα της DHL «HR From the Heart», κατά τη διάρκεια του οποίου μέλη του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού επισκέπτονται όλα τα γραφεία και σταθμούς της εταιρείας στην Ελλάδα και πραγματοποιούν ανοιχτές συζητήσεις με όλους τους εργαζομένους, σε ζεστό περιβάλλον, με φαγητό και αναμνηστικά δώρα. Στην Enel Green Power Hellas έχει δημιουργηθεί η ομάδα εργαζομένων YOUR VOICE, μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφράζουν τη γνώμη τους σε θέματα που τους απασχολούν καθημερινά και να προτείνουν νέες ιδέες. Η ΚΑΥΚΑΣ δίνει με πρωτοβουλίες όπως το «Kill Complexity» και το «Ideas Collector» τη δυνατότητα στους ανθρώπους της να εκφράζουν τη γνώμη τους για το πώς μπορούν να αλλάξουν διαδικασίες που είναι περίπλοκες ή να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυση των καθημερινών προκλήσεων, ενώ στην Euler Hermes η πρωτοβουλία CEO for 1-day επιτρέπει σε έναν εργαζόμενο να ζήσει την εμπειρία της «προεδρικής καρέκλας» αποκτώντας πρόσβαση στην καθημερινότητα του Προέδρου.

Η SC Johnson έχει θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα εξισορρόπησης προσωπικής / επαγγελματικής ζωής με ελαστικό ωράριο άφιξης-αποχώρησης, αποχώρηση νωρίτερα κάθε Παρασκευή, αποχώρηση νωρίτερα την ημέρα της ονομαστικής εορτής ή των γενεθλίων, μη πραγματοποίηση εταιρικών συναντήσεων τις Παρασκευές και ελαστικό ωράριο για τις εργαζόμενες μητέρες. Στην SG Digital οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ωράριο εργασίας που τους εξυπηρετεί –και φυσικά τη δυνατότητα να το μεταβάλλουν ανά πάσα στιγμή– με ώρες προσέλευσης μεταξύ 8.00 και 11.00, ενώ στην Convert Group όλοι έχουν δικαίωμα να δουλέψουν μία φορά την εβδομάδα από το σπίτι. Η kariera.gr παρέχει σε όλους τους εργαζομένους 5 ημέρες επιπλέον πληρωμένης άδειας, πέρα από αυτές που ορίζει ο νόμος, για χρήση σε ειδικές περιστάσεις.

Κάθε Παρασκευή, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, η Dialectica διοργανώνει cocktail party στους χώρους της με ποτά και σνακς. Η BAT Hellas διαθέτει χώρο lounge με καναπέδες, τζουκ μποξ, ποδοσφαιράκι, βιβλιοθήκη και playstation, ενώ ο ΟΠΑΠ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο με δύο γυμναστές και εταιρικό γήπεδο μπάσκετ.

Στην Amuse διοργανώνονται διάφορα ευφάνταστα team buildings όπως το DRAGONS AS USUAL για θέματα υπευθυνότητας και ομαδικού πνεύματος, το CAST AWAY, με στοιχεία στρατηγικής δεξιοτεχνίας, που μετρά το επίπεδο συνεργασίας, και το παιχνίδι γνωριμίας THE WHO GAME.

Η Novo Nordisk δίνει κάθε χρόνο 3 βραβεία εργαζομένων (εκτός πωλήσεων): καλύτερος υπάλληλος, καλύτερη συνεργασία και καλύτερος εξωτερικός υπάλληλος. Στην Amgen όλοι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δωρεάν μετοχές για κάθε 4 χρόνια στην εταιρεία. Στην AbbVie παρέχεται πακέτο κινητής τηλεφωνίας με δωρεάν χρόνο, χρήση data και ίδια συσκευή i-phone σε όλους, ενώ η Bausch Health προσφέρει πλήρες πρόγραμμα δωρεάν ιδιωτικής ασφάλισης όλων των υπαλλήλων και των προστατευόμενων μελών τους από την πρώτη ημέρα πρόσληψης. Στην efood προσφέρονται προσωποποιημένα δώρα, όπως φαγητό για 2 άτομα σε εστιατόριο, μασάζ για 2 άτομα, manicure/pedicure, free pass για 2 σε gold class αίθουσα σινεμά, είσοδος για 2 σε πισίνα ξενοδοχείου της Αθήνας.

Στην ΑXA οι εργαζόμενοι μπορούν να ευχαριστήσουν έναν συνάδελφό τους (ή ομάδα συναδέλφων) μέσω ίντρανετ για τη συνεργασία τους με τα Thank you letters. Οι επιστολές κοινοποιούνται στο τμήμα HR και κάθε 2 μήνες βραβεύονται οι 2 καλύτερες με 1 ημέρα άδεια. Στη Mars δεν υπάρχουν υπάλληλοι παρά μόνο «Associates», καθώς όλοι θεωρούνται «μικροί ηγέτες» που μπορούν να κάνουν τη διαφορά από όποια θέση και αν εργάζονται.

Η Groupama τέλος διαθέτει την πλατφόρμα e-meleti, με ηλεκτρονικά μαθήματα που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να καλύψουν και να βελτιώσουν τις βασικές επαγγελματικές γνώσεις των εργαζομένων της, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών.

Με τη νέα γενιά εργαζομένων να είναι, όπως δείχνουν οι έρευνες, πολύ απαιτητική και να δυσκολεύεται να μείνει πιστή σε έναν εργοδότη, καλό είναι να εξερευνήσουμε τις δυνατότητες βελτίωσης τέτοιων παραγόντων στο εργασιακό μας περιβάλλον.

Ελπίζουμε οι φετινοί πρωτοπόροι στον τομέα του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα να αποτελέσουν για εσάς πηγή έμπνευσης!

Παράγοντες που αυξάνουν τα επίπεδα της Εργασιακής Δέσμευσης-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή