Τιερί Μπρετόν στην «Κ»: Πάνω από 20% του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό

Τιερί Μπρετόν στην «Κ»: Πάνω από 20% του Ταμείου Ανάκαμψης για τον τουρισμό

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο από το 20% του υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης για τον κορωνοϊό θα πρέπει να κατευθυνθεί στη στήριξη του τουρισμού, σύμφωνα με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε. Τιερί Μπρετόν. Μιλώντας στην «Κ» σε συνέχεια κατάθεσής του στην επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γάλλος επίτροπος – που έχει ταχθεί υπέρ ενός προϋπολογισμού 1,5 τρισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης – τονίζει ότι «χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ για τον τουρισμό».

Όπως εξήγησε, λαμβάνοντας υπ’ όψη εκτιμήσεις για τη μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου (συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών και της κρουαζιέρας) κατά 90% στο β’ τρίμηνο του 2020, κατά 45% στο γ’ τρίμηνο και κατά 22,5% το δ’ τρίμηνο, προκύπτει η εκτίμηση ότι τουλάχιστον το 1/5 των πόρων ανασυγκρότησης θα πρέπει να κατευθυνθούν στη στήριξη του τουρισμού. «Αποτελεί το 11% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 12% της απασχόλησης – 27 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Περισσότερες από τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε αυτόν, το 90% μικρομεσαίες», αναφέρει, για να δείξει τη σημασία του τομέα για την ευρωπαϊκή οικονομία. 

Σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης «υγειονομικών διαβατηρίων» για τη μετακίνηση εντός της ζώνης Σένγκεν, στην οποία αναφέρθηκε  ο κ. Μπρετόν είπε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο – αλλά ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση» στην παραγωγή και τη διαθεσιμότητα των τεστ εντός της Ε.Ε.

Στην ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γάλλος επίτροπος αναγνώρισε ότι ο τουρισμός ήταν ο πρώτος τομέας της οικονομίας που έπληξε ο κορωνοϊός και είναι πιθανό να αποτελέσει και τον τελευταίο που θα ανακάμψει από την κρίση. «Πρέπει να δώσουμε σθεναρή απάντηση», τόνισε. «Ο τουρισμός είναι προτεραιότητά μας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους υπάρχοντες πόρους». Όπως ανέφερε, πέραν της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των κονδυλίων για τον τομέα που θα συμπεριληφθούν στον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό (2021-2027). Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της θέσπισης ειδικής κατηγορίας στον προϋπολογισμό «με το απαραίτητο βάθος και ισχύ που χρειαζόμαστε για να βγει ο τομέας από την κρίση».Τέλος, ο κ. Μπρετόν πρότεινε να πραγματοποιηθεί μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για τον Τουρισμό το προσεχές φθινόπωρο, με θέμα την αναμόρφωση του κλάδου για την εποχή μετά την πανδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή