Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα πληρωθούν τις συντάξεις του Μαΐου

Ποιοι συνταξιούχοι και πότε θα πληρωθούν τις συντάξεις του Μαΐου

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου, η προπληρωμή των συντάξεων του μηνός Μαΐου, μετά την τροποποίηση του προγράμματος που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συγχρωτισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, παραμένουν ανοικτές οι πλατφόρμες στις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις για τις ειδικές επιδοτήσεις, ενώ με υπουργική απόφαση, που υπεγράφη χθες, στη λίστα των δικαιούχων που μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ προστίθενται περίπου 160.000 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων –υπό προϋποθέσεις– και κάποιοι με παράλληλη απασχόληση, που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες τους.

Στο μέτωπο των συντάξεων, με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών παρακαλεί τους συνταξιούχους, εάν δεν επιλέξουν ηλεκτρονική συναλλαγή ή συναλλαγή ανάληψης μετρητών στα ΑΤΜ, να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΦΚΑ προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα άσκοπου συνωστισμού στις τράπεζες.

Για τον ίδιο λόγο άλλωστε και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αναπροσάρμοσε τις ημερομηνίες προπληρωμής των συντάξεων Μαΐου ως εξής:

α) Οι συντάξεις των «μισθωτών» (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ. ΕΤΑΤ, τράπεζες και ΟΤΕ) θα καταβληθούν:

• Σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2020, για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

• Στις 24 Απριλίου 2020, ημέρα Παρασκευή, για τους συνταξιούχους που ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

β) Οι συντάξεις των μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) θα καταβληθούν στις 27 Απριλίου 2020, ημέρα Δευτέρα.

γ) Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 29 Απριλίου 2020, ημέρα Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, υπεύθυνη δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να λάβουν τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, θα μπορούν να υποβάλουν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι με παράλληλη απασχόληση, που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή από όλους τους εργοδότες τους. Η νέα ΚΥΑ του υπουργείου Εργασίας δίνει τη δυνατότητα σε νέες ειδικότητες που μέχρι πρότινος είχαν μείνει εκτός, μεταξύ των οποίων είναι και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε πάνω από έναν εργοδότη και κάποιος/οι εξ αυτών δεν έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας τους. Βασική προϋπόθεση, οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησής τους να μην ξεπέρασαν το 30% των συνολικών ωρών εργασίας τους με βάση τις συμβάσεις εργασίας τους, από 15/3/2020 έως και 20/4/2020.

Αναλυτικά, η απόφαση προβλέπει να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ οι κάτωθι κατηγορίες εργαζομένων: λατόμοι, ασβεστοποιοί, σμυριδορύκτες, δασεργάτες – ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, αγγειοπλάστες – κεραμοποιοί – πλινθοποιοί, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, μουσικοί – τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου, ηθοποιοί, υποδηματεργάτες, χειριστές – βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου – θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου, τεχνικοί – κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών κ.λ.π. μηχανημάτων, χορευτές-μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, μισθωτοί τουριστικού – επισιτιστικού κλάδου και τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων καθώς και οι φορτοεκφορτωτές, οι ξεναγοί, οι αποκλειστικές νοσοκόμες κ.ά. 

Οι μακροχρόνια άνεργοι

Από αύριο Πέμπτη 23 Απριλίου και έως τις 3 Μαΐου, θα μπορούν οι μακροχρόνια άνεργοι, δικαιούχοι της έκτακτης επιδότησης των 400 ευρώ, να δηλώνουν τον σωστό αριθμό ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού σε ειδική εφαρμογή που θα ανοίξει στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ.  

Χθες ξεκίνησε ο τρίτος γύρος υποβολής αιτήσεων από τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή, προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Παράλληλα, ξεκινάει και η τριήμερη προθεσμία υποβολής διορθώσεων στις αιτήσεις του δεύτερου γύρου, που ολοκληρώθηκε χθες. Σήμερα, 22/4/2020, γίνεται υποβολή αιτήσεων από εργαζομένους που ο ΑΦΜ τους λήγει σε 2. Παράλληλα, έως και 23 Απριλίου μπορούν να γίνονται διορθώσεις, ενώ οι πληρωμές όσων υπέβαλαν αιτήσεις έως 20 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 27-30 Απριλίου.

Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης από τους αυτοαπασχολουμένους σε επιστημονικούς κλάδους για τη χορήγηση του εκπαιδευτικού επιδόματος των 600 ευρώ, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους δικαιούχους και την αντιπολίτευση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή