Ανάρπαστα τα ιταλικά ομόλογα παρά τις «μαύρες» προβλέψεις

Ανάρπαστα τα ιταλικά ομόλογα παρά τις «μαύρες» προβλέψεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών προκειμένου να υπάρξει μια συντονισμένη οικονομική πολιτική έναντι της πανδημίας, οι προσφορές για τα ομόλογα που εκδίδει η Ιταλία φθάνουν τα 100 δισ. ευρώ. Μέχρι χθες οι προσφορές για το πενταετές ομόλογο της γειτονικής χώρας είχαν ανέλθει στα 55 δισ. ευρώ, ενώ για το τριακονταετές στα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,05 δισ. ευρώ προέρχονται από κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Βάσει πρόσφατων εκτιμήσεων, η ιταλική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί κατά περίπου 8% φέτος. Την προηγούμενη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι θα εκδώσει επιπλέον χρέος προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία της και να αντεπεξέλθει στην πρωτοφανή αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Σημειώνεται πως το ιταλικό χρέος συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως και ανέρχεται στα 2,4 τρισ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Ιταλία εξετάζει κίνητρα για τους μικροεπενδυτές, ώστε να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

Στο μεταξύ, σε ανησυχητικά επίπεδα διογκώνονται οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως, καθώς, προσπαθώντας να εξισορροπήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού, αγοράζουν χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων. Η εν λόγω τακτική έχει προκαλέσει αναταραχή στην οικονομική κοινότητα και πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν πως οι τράπεζες δεν θα μπορούν στη συνέχεια να τα διοχετεύσουν ξανά στις αγορές.

Η ανησυχία αυτή βασίζεται στην κατάσταση της αγοράς όπως διαμορφώθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Συγκεκριμένα, οι κεντρικές τράπεζες είχαν προβεί σε αντίστοιχες αγορές χρηματοοικονομικών στοιχείων, τα οποία ακόμη και μετά μία ολόκληρη δεκαετία εξακολουθούσαν να βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους. Το πρόβλημα ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία δέχεται μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τη χρηματοπιστωτική κρίση, με τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο να βρίσκονται υπό την απειλή της χρεοκοπίας. «Απλώς δείτε πόσο καιρό χρειάστηκε για να βγούμε από την κρίση του 2008-2009. Τώρα οι τράπεζες αγοράζουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Τόρστεν Σλοκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.

Αγορές-μαμούθ

Ενδεικτικά, οι κεντρικές τράπεζες των επτά ισχυρότερων οικονομιών (G7) αγόρασαν τον Μάρτιο περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics. Το ποσό αυτό είναι πενταπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο μηνιαίο ρεκόρ, που ήταν τον Απρίλιο του 2009. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι ισολογισμοί της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), της ΕΚΤ, της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας και της Βρετανίας θα έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 6,8 τρισ. δολάρια μετά την καταστολή της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή