Στη Skroutz επενδύει το αμερικανικό fund CVC

Στη Skroutz επενδύει το αμερικανικό fund CVC

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή μειοψηφική συμμετοχή στη Skroutz, την παλαιότερη και πλέον γνωστή εταιρεία στην κατηγορία των πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, απέκτησε το αμερικανικό fund CVC Capital Partners. Η απόφαση του fund να επενδύσει στη Skroutz, έχοντας ήδη σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα στον κλάδο της υγείας, των μαρινών και ενώ έχει καταθέσει προσφορά και για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, δείχνει αν μη τι άλλο την προοπτική ανάπτυξης που έχει στην Ελλάδα ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, ανάπτυξη που επιταχύνεται σημαντικά στο πλαίσιο των συνθηκών που δημιουργεί η τρέχουσα πανδημική κρίση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει την απόκτηση από το αμερικανικό fund ποσοστού πάνω από το 33,3% και κοντά στο 40% της Skroutz A.E. Το μάνατζμεντ της εταιρείας θα συνεχίσει να ασκεί η σημερινή διοικητική ομάδα της Skroutz, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει και το fund Southbridge Europe Mezzanine, το οποίο είχε εισέλθει στη Skroutz το 2018. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γνωστοποιηθεί η εξαγορά στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπό την αίρεση της έγκρισης της οποίας τελεί φυσικά η εν λόγω συμφωνία. Εως τις αρχές του 2018 το 50% της Skroutz κατείχε η Dionic, η οποία προχώρησε σε πώληση αυτού στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του δανεισμού της. Αγοραστές ήταν οι ιδρυτές της Skroutz (κ. Γ. Χατζηγεωργίου, Β. Δήμος και Γ. Αυγουστίδης) λαμβάνοντας χρηματοδότηση και από το fund Southbridge Europe Mezzanine με option απόκτησης του 14%.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέφεραν στην «Κ» ότι η Skroutz ήδη από τον περασμένο Απρίλιο είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με επενδυτές, ενώ οι συζητήσεις με την CVC άρχισαν πριν από τον Δεκέμβριο του 2019. Η συμφωνία για την είσοδο του μεγάλου αμερικανικού fund, αν και δεν συνδέεται με τις σημερινές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία COVID-19, οι οποίες ευνοούν τον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, αναμφίβολα θεωρείται ότι μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση και ίσως πιο γρήγορα από τον αρχικό σχεδιασμό του βασικού στόχου των ιδρυτών της Skroutz. Ποιος είναι αυτός; Η μετεξέλιξή της σε ολοκληρωμένη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, υπό την έννοια της παροχής όλων των σχετικών υπηρεσιών. Ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Skroutz αναφερόμενος στη συμφωνία, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κλείνοντας τα 15 χρόνια από τη δημιουργία του Skroutz, κάνουμε ένα νέο βήμα στην ιστορία της εταιρείας. Η συμφωνία μας με την CVC Capital Partners είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικής πορείας ετών και συνεχούς προσπάθειας για εξέλιξη. Ερχεται δε σε μια σημαντική στιγμή για την εταιρεία, προκειμένου να εξελιχθούμε ακόμα περισσότερο, βελτιστοποιώντας την αγοραστική εμπειρία των χρηστών, παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τα συνεργαζόμενα καταστήματα».

Η Skroutz ιδρύθηκε το 2005, απασχολεί 300 εργαζομένους, συνεργάζεται με περισσότερα από 4.500 ηλεκτρονικά καταστήματα και δέχεται μηνιαίως 8,5 εκατ. μοναδικές επισκέψεις.

Ποιοι είναι οι επενδυτές

Η CVC Capital Partners ιδρύθηκε το 1981 και έως σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολ. παγκοσμίως. Σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 82 δισ. δολ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο της υγείας, έχοντας εξαγοράσει τον όμιλο «Υγεία», ενώ είναι βασικός μέτοχος και του νοσοκομείου Metropolitan. Πρόσφατα απέκτησε τις συμμετοχές που είχε η τουρκική Dogus στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Γουβιών (στην Κέρκυρα) και Λευκάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή