Στην τελική ευθεία η πώληση της Forthnet

Στην τελική ευθεία η πώληση της Forthnet

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή ή το αργότερο στις αρχές της επομένης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσουν οι αρμόδιες επιτροπές των πιστωτριών τραπεζών της Forthnet προκειμένου να επιλέξουν έναν εκ των τριών υποψηφίων για την εξαγορά των απαιτήσεών τους. Εφόσον δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι τελικές συζητήσεις με τον επιλεγέντα, για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Θα κινηθούμε ταχύτατα», διαβεβαιώνει την «Κ» τραπεζική πηγή. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τόσο το due diligence όσο και τις διαπραγματεύσεις επί των προτεινόμενων από τους υποψηφίους αρχιτεκτονικών της συναλλαγής, αλλά και τις συμβάσεις που τις αποτυπώνουν, να έχουν ολοκληρωθεί.

Τρεις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την εξαγορά των δανείων της Forthnet από τις ελληνικές τράπεζες κατατέθηκαν στη σύμβουλό τους Nomura, αργά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής. Πρόκειται για τις προτάσεις της Duet Private Equity, της United Group, συμφερόντων της BC Partners, και του ομίλου Κυριακού. Ο τελευταίος είχε εισέλθει σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για τα δάνεια της Forthnet και πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά τελικώς εκείνη η πρόταση δεν «περπάτησε» εξαιτίας αιρεσιμοτήτων (conditionalities), αναφέρουν τραπεζικές πηγές. Ανάλογες πληροφορίες πάντως ακούγονται και για την τρέχουσα πρόταση.

Σύμφωνα με πηγές της «Κ», η μία πρόταση, αυτή της Duet, είναι παρόμοια με αυτή που υπέβαλε κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, ήτοι στα επίπεδα των 41 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ισόποση ήταν και η πρόταση της Alter Ego που αποσύρθηκε όμως νωρίτερα φέτος.

Οι προτάσεις αφορούν την εξαγορά τραπεζικών υποχρεώσεων της Forthnet της τάξης των 310 εκατ. αλλά και την αρχιτεκτονική της συμφωνίας βάσει της οποίας θα προχωρήσει η απόκτηση του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet από τον προτιμητέο επενδυτή. Στα δάνεια περιλαμβάνεται και μετατρέψιμο ομολογιακό που δίδει τη δυνατότητα στον αγοραστή να ελέγξει έως και σχεδό το 40% του μετοχικού κεφαλαίου σε περίπτωση εξάσκησής του. Υπενθυμίζεται πως οι τρεις βασικές πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν και ποσοστά του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης (Πειραιώς 13,6929%, Εθνική 11,01% και Alpha 7,69%). Ενδεχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Forthnet με κεφαλαιοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών αναμένεται να συρρικνώσει αυτά τα ποσοστά.

Η τρέχουσα προσπάθεια εκποίησης των απαιτήσεων των τραπεζών ξεκίνησε μετά την απόσυρση της Alter Ego στις 11 Μαρτίου από τις διαπραγματεύσεις. Οι τράπεζες, πριν από την εμφάνιση της Alter Ego, βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού. Είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση με τις Vodafone και Wind που έληξε άκαρπη. Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά Κυριακού έληξε στα τέλη Ιουλίου του 2019, πήρε παράταση ενός μηνός και τελικά εγκαταλείφθηκε. Ακολούθησαν, όπως προαναφέρθηκε, η Alter Ego, η Duet, η BC Partners διά της United Group και ξανά ο όμιλος Κυριακού.

Η United Group, που μπήκε στη διεκδίκηση της Forthnet στα μέσα Μαρτίου, μόλις πέρυσι εξαγοράστηκε από όχημα συμφερόντων της BC Partners, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ιδιωτικού επενδυτικού κεφαλαίου, σε μια συναλλαγή που την αποτίμησε στα 2,568 δισ. ευρώ. Η United απέκτησε πρόσφατα και τη Vivacom, τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή της Βουλγαρίας, η οποία με τη σειρά της έχει εξαγοράσει την Telekom Albania από τον ΟΤΕ. Στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται και η κροατική Tele2.

Η Duet Group είναι μια διεθνής εταιρεία επενδύσεων χαρτοφυλακίου που ιδρύθηκε το 2002 από τον Henry Gabay. Ελέγχει διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Duet Private Equity, Emerging Markets Investment Management, Duet Alternative Investments, Merit Capital και Hill Street Limited.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή