Αναζητώντας εχθρούς

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Woodhull Hospital Center, στο Μπρούκλιν, τοποθέτησαν πρόσφατα μεγάλους εξαεριστήρες για να ρουφούν τον μολυσματικό αέρα. Ηταν κι αυτό ένα ύστατο μέτρο θωράκισης όσων εργάζονται στην πρώτη γραμμή. Ο βόμβος των μηχανημάτων είναι τόσο δυνατός που οι γιατροί χάνουν τη φωνή τους. Πρέπει να ακουστούν πάνω από τις διπλές μάσκες και τις ασπίδες προσώπου που φορούν, πάνω από τον θόρυβο των συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων των ασθενών. Πρέπει να φωνάξουν.

Στη ΜΕΘ αυτού του νοσοκομείου εργάζονται ο Ανταμ Χιλ και η Νίνα Μπουτχράγια. Παντρεύτηκαν το 2017 και σήμερα έχουν έναν γιο 18 μηνών, τον Νόλαν. Εναλλάσσουν βάρδιες, προσπαθούν να προστατευθούν και να μη μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, αλλά όπως λένε και στους New York Times, γνωρίζουν ότι δεν είναι άτρωτοι. Συνάδελφοί τους νόσησαν και κάποιοι εξ αυτών πέθαναν. Ζύγισαν τους κινδύνους, σκέφτηκαν ως πιθανότητα την παραίτηση, αλλά αποφάσισαν να συνεχίσουν την εργασία τους για να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους.

Μια ματιά στους ταχυδρομικούς κωδικούς των ανθρώπων που έχουν νοσήσει στη Νέα Υόρκη αποκαλύπτει, σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, την επέλαση του νέου κορωνοϊού σε χαμηλόμισθες, εργατικές γειτονιές της πόλης.

Ο ιός μεταδίδεται εύκολα σε συστάδες πολυκατοικιών οι οποίες φιλοξενούν δυσανάλογο αριθμό ενοίκων σε σχέση με τα τετραγωνικά των διαμερισμάτων τους. Η ταχύτατη διασπορά του ιού στην αμερικανική μεγαλούπολη, η μετατροπή μέρους του Σέντραλ Παρκ σε υπαίθριο νοσοκομείο με το στήσιμο κλινών εντατικής θεραπείας, οι ελλείψεις υλικών για γιατρούς και νοσηλευτές δείχνουν ότι οι ΗΠΑ δεν ήταν έτοιμες, ή δεν αντέδρασαν έγκαιρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Κι όμως, μπροστά σε αυτές τις εικόνες υπάρχουν πολίτες οι οποίοι θεωρούν ότι τα περιοριστικά μέτρα θίγουν ακόμη και το δικαίωμά τους στην οπλοκατοχή, ή την άσκηση των θρησκευτικών τους πιστεύω. Μαζί με θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας σε κάποιες αμερικανικές πόλεις. Μπορεί να είναι λίγοι, αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τους αφουγκράζεται και τους σιγοντάρει. Αποφασίζει να διακόψει τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και σχεδιάζει να απαγορεύσει –προσωρινά– τη νόμιμη μετανάστευση στις ΗΠΑ. Είναι εύκολο να αναζητείς αλλού εχθρούς για να καλύψεις τα δικά σου λάθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή