«Σκοιλ Ελικικού» πολιτική

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρόιδο τα έκανε η κυβέρνηση με την επιδότηση για την «τηλεκατάρτιση επιστημόνων». Αναμενόμενο. Χρήματα που μοιράζονται από ελικόπτερο σκορπίζονται με περίεργους τρόπους και στο τέλος ουδείς μένει ευχαριστημένος. Δεν ισχύει βεβαίως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (με την πολύτιμη βοήθεια των ΑΝΕΛ) θα το έκανε καλύτερα, αλλά το επιχείρημα «κι εσείς βασανίζατε τους δικηγόρους βαφτίζοντάς τους “κίνημα της γραβάτας”» μόνο γέλιο προκαλεί.

Η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Λογικό, διότι ήταν απρόσμενη και παγκοσμίως ουδείς ξέρει τι να κάνει, εξ ου και οι ιδέες για helicopter money. Το ελληνικό κράτος διαχρονικώς δεν έχει σχέδιο για οποιαδήποτε κρίση. Δεν είχε καν το 2008, όταν η χρεοκοπία ήταν εμφανής. Αλλά πάλι σάμπως έχει σχέδιο για ομαλούς καιρούς; Εδώ ο προϋπολογισμός –το βασικό οικονομικό σχέδιο του κράτους– γίνεται νόμος κάθε χρόνο για να καταστρατηγηθεί, όπως όλοι οι νόμοι. Περιμέναμε, λοιπόν, να υπάρχει σχέδιο για το ποιοι θα πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος σε περίπτωση lockdown; Συνεπώς «η πολιτεία (…) το έκανε με τρόπο θα έλεγα –και μη σας αιφνιδιάσω εδώ– σχεδόν σοσιαλιστικό: οριζοντίως 800 ευρώ σε όλους, ασχέτως του εισοδήματος!», είπε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης («Καθημερινή» 19.4.2020).

Λογάριασαν όμως χωρίς τους επιστήμονες, οι οποίοι επίσης είχαν αναδουλειές λόγω COVID-19. Κάποιος θυμήθηκε τα λεφτά του ΕΣΠΑ που είναι παρκαρισμένα για κατάρτιση, οι υπόλοιποι σκέφτηκαν «γιατί να πάνε χαμένα;», γνωρίζοντας εκ πείρας ότι, και προ κορωνοϊού, τα περισσότερα χαμένα πήγαιναν και έτσι στήθηκε η πλατφόρμα της «αρπαχτής» ή της «βουταρίας» που έλεγε τις προάλλες η «Αυγή» (9.4.2020). Τα υπόλοιπα είναι «Σκοιλ Ελικικού» και «Προσθέσεις και Ελέγχου Λοιμώχθηκαν», όπως εμφανίζεται σε κάποιες εικόνες από μια πλατφόρμα επιμόρφωσης.

Λέμε «εμφανίζεται», διότι με αφορμή αυτές τις φωτογραφίες στήθηκε ολόκληρο πανηγύρι στο Διαδίκτυο· 68.000 αναφορές βρήκε το Google. Για το «#σκοιλ_ελικικου» τουίταρε ο κ. Αλέξης Τσίπρας. «Χωρίς #σκοιλ_ελικικου δεν πας πουθενά τη σήμερον ημέρα…» κάγχασε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπάρχει όμως μια σημαντική λεπτομέρεια: ουδείς αναφέρει σε ποιο πρόγραμμα, ποίου Κέντρου Κατάρτισης, υπήρξε αυτό το ανοσιούργημα. Στήθηκε τεράστιο θέμα, γίνεται ερώτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή για μια φωτογραφία που δεν ξέρουμε από πού κρατά η σκούφια της. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα όνομα; Οχι μόνο για λόγους ορθής πολιτικής πρακτικής, αλλά για να ξέρουν στο μέλλον ποιο ΚΕΚ να αποφύγουν όσοι πραγματικώς επιθυμούν να καταρτιστούν.

Λένε ότι η πανδημία θα τα αλλάξει όλα. Μακάρι, αλλά υπάρχει πάντα η ελληνική εξαίρεση. Ετσι, εκτός από την κατάρτιση μάλλον δεν θα αλλάξει και η πολιτική αντιπαράθεση. «Σκοιλ Ελικικού» θα παραμείνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή