Παρατηρώντας τους «Απαρατήρητους»

Παρατηρώντας τους «Απαρατήρητους»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμάστε το πρόσωπο εκείνου που σας έφερε την τελευταία σας παραγγελία; Τα χέρια εκείνης που σας έδωσε τα ρέστα στην Αττική Οδό; Το χαμόγελο της υπαλλήλου που αστειεύτηκε με το παιδί σας ενώ εσείς πασχίζατε να τοποθετήσετε τα ψώνια στις τσάντες στο σούπερ μάρκετ; Θα τους αναγνωρίζατε αν τους συναντούσατε τυχαία στον δρόμο;

«Δεν υπάρχει κάποιος μύθος γύρω από τη ζωή αυτών των ανθρώπων που να τους κάνει ενδιαφέροντες ή συμπαθείς στα μάτια των πολλών», σχολιάζει η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αγγελική Σπανού. Η συλλογή διηγημάτων της «Απαρατήρητοι» κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες και μιλά για επαγγελματίες που διάγουν τον εργασιακό τους βίο σε καθεστώς απόλυτης μονοτονίας, ανίας και έλλειψης ουσιαστικής επικοινωνίας. «Ντελιβεράδες, υπάλληλοι στα διόδια, παρκαδόροι στα πλοία, τραυματιοφορείς, δικαστικοί κλητήρες, θυρωροί, ταμίες σε σούπερ μάρκετ: είναι όλοι τους, κατά κάποιον τρόπο, οι “ηττημένοι” της εποχής μας», σημειώνει. «Δεν έχουν εξειδίκευση σε κάποιον τομέα, δεν εμπίπτουν στον ορισμό της αριστείας, δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις και γι’ αυτό μένουν “αόρατοι”». Τα διηγήματα προέκυψαν από την ανάγκη της να μάθει περισσότερα γι’ αυτές τις ζωές. Πώς είναι να ζεις κάνοντας αμέτρητες φορές την ίδια κίνηση; Να επαναλαμβάνεις τα ίδια λόγια ξανά και ξανά για μέρες ή για χρόνια; Με ποιον τρόπο μεταβολίζεις την πλήξη στη ζωή σου, πώς αντέχεις να μη σε βλέπουν;  

Τους τελευταίους δύο μήνες, πολλοί από τους «Απαρατήρητους» έχουν εξελιχθεί σε «πρωταγωνιστές» των ημερών μας. Θα αλλάξει η πανδημία τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουμε; «Δεν το πιστεύω καθόλου», μου απαντά. «Η ενσυναίσθηση δεν μπορεί να είναι συγκυριακή, ούτε μεταδίδεται με τηλεοπτική οδηγία. Δεν υπάρχει manual ανθρωπιάς. Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο έχει να κάνει με την αλήθεια μας, με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, και δεν υπαγορεύεται από τα κλισέ της κάθε κρίσης». Κι αν κάποιος νοσήσει; «Αν κάποιος εισαχθεί σε νοσοκομείο, θα δει στην πράξη πώς είναι η ζωή ενός νοσηλευτή και μιας καθαρίστριας και πιθανότατα δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Πρέπει, όμως, κάτι να αποτελέσει προσωπικό μας βίωμα για να μη σκεφτούμε τους ανθρώπους αυτούς απλώς ως βαρίδια;»

Info: Η συλλογή «Απαρατήρητοι» (εκδ. Πόλις) θα παρουσιαστεί στο θέατρο Επί Κολωνώ την επόμενη σεζόν σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή