Υπερδιπλάσιοι οι νεκροί στη Βρετανία

Υπερδιπλάσιοι οι νεκροί στη Βρετανία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τις 41.000 έχουν φθάσει οι νεκροί από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με στατιστική ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, που βασίστηκε στα επίσημα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS). Πρόκειται για υπερδιπλάσιο αριθμό συγκριτικά με τις ημερήσιες ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, οι οποίες καταμετρούν μόνο τους θανάτους στα νοσοκομεία. «Δεν νομίζω ότι έχουμε παρατηρήσει ποτέ στο παρελθόν τέτοια δραματική άνοδο της θνησιμότητας», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Ιατρικής Τεκμηρίωσης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Καρλ Χένεγκαν.

Η ανάλυση συνέκρινε τον συνολικό αριθμό θανάτων στη Βρετανία, από οποιαδήποτε αιτιολογία, σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, για την ίδια περίοδο του έτους. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ταυτίζονται με εκείνα των νοσοκομείων ως προς το ηλικιακό προφίλ των θανόντων, οι οποίοι και στις δύο περιπτώσεις ανήκουν, στη μεγάλη τους πλειονότητα (70%), στην κατηγορία άνω των 70 ετών. Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας δίδονται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων, αλλά βασιζόμενοι στον σταθερό λόγο ανάμεσα στους θανάτους στα νοσοκομεία και στον συνολικό αριθμό επιπλέον θανάτων οι αναλυτές κατέληξαν στον αριθμό 41.000 – έως σήμερα.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε χθες στη Βουλή, η οποία συνεδρίασε με «υβριδικό» τρόπο (λίγοι βουλευτές στην αίθουσα, οι περισσότεροι παρόντες μέσω τηλεδιάσκεψης), ότι η επιδημία στη Βρετανία βρίσκεται «στην κορύφωσή της». Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν ανακόψει την πορεία της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμες 3.000 κλίνες εντατικής θεραπείας. Χθες, η εφημερίδα Guardian έγραψε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κλινών στο νέο νοσοκομείο «Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ», που κατασκευάστηκε σε συνεδριακό κέντρο στα Ντόκλαντς του Λονδίνου, είναι κενές λόγω έλλειψης εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι αντιπολιτευόμενοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν χθες ότι η Βρετανία θα πρέπει να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα του κορωνοϊού. Οι θάνατοι στη χώρα είναι τετραπλάσιοι από τους θανάτους στη Γερμανία, που διαθέτει μεγαλύτερο πληθυσμό, ενώ ολόκληρος ο Φεβρουάριος πέρασε με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει «θωρακισμένη», επιτρέποντας μαζικές συναθροίσεις σε στάδια και χώρους συναυλιών. Χθες, ο υπουργός Υγείας δεν αρνήθηκε ότι ο ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και στη Ρεάλ Μαδρίτης, στο γήπεδο της πρώτης, ενδέχεται να ευθύνεται για την πληθώρα κρουσμάτων στο βρετανικό λιμάνι. Στο μεταξύ, η πανδημία έχει προξενήσει δραματικά προβλήματα ως προς τη χρηματοδότηση των βρετανικών πανεπιστημίων, αφού πολλοί ξένοι φοιτητές –οι οποίοι πληρώνουν και τα υψηλότερα δίδακτρα– προτιμούν να σπουδάσουν κοντύτερα στον τόπο καταγωγής τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή