Θεωρείο (24/04/20)

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προβλήματα το «Εργάνη»

Αρκετά κενά παρουσιάζονται στο σύστημα «Εργάνη» που χρήζει ακόμα πολλών βελτιώσεων. Συχνά δεν γίνεται δεκτή η αίτηση των πολιτών για το επίδομα, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί όλες οι περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να… φρακάρουν οι γραμμές από τα τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν διευκρινίσεις. Τα προβλήματα έστω και αργά λύνονται λόγω του υπερβάλλοντος ζήλου που δείχνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας αλλά και Οικονομικών, που απαντούν σωρηδόν και με υπομονή στα ερωτήματα των πολιτών.

Θέλει παραίτηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τα προγράμματα voucher, ζητούν διαρκώς και μετ’ επιτάσεως την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, κάνοντας λόγο για σκάνδαλο. Είναι προφανές πως στην αξιωματική αντιπολίτευση θα ήθελαν διακαώς την παραίτηση του υπουργού, κάτι που θα ήταν μια σημαντική επικοινωνιακή ανάσα για την Κουμουνδούρου. Διαχρονικά τα κόμματα που είναι στην αξιωματική αντιπολίτευση επενδύουν σε παραιτήσεις υπουργών που τσαλακώνουν το προφίλ των κυβερνήσεων.

Επιστροφή στην κανονικότητα

Πάντως, όλες οι τελευταίες παρεμβάσεις Τσίπρα δείχνουν πως η περίοδος της χαμηλών τόνων αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση έχει παρέλθει. Ο τέως πρωθυπουργός αργά αλλά σταθερά ανεβάζει τους τόνους έναντι της κυβέρνησης. Από μια άποψη αυτό είναι θετικό, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή στην… κανονικότητα.

Το ξέκοψε

Οσον αφορά πάντως το θέμα του Γιάννη Βρούτση, χθες ο Στέλιος Πέτσας ρωτήθηκε δύο φορές κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κατά πόσον ο υπουργός Εργασίας απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Την πρώτη φορά ο εκπρόσωπος απάντησε με τη στεγνή κατάφαση «ναι», ενώ τη δεύτερη φορά, που ρωτήθηκε αν ο υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, προτίμησε πιο περιφραστική απάντηση λέγοντας πως ο υπουργός «απολαύει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού». Είναι προφανές πως ήθελε με κάθε τρόπο να το ξεκόψει. Και το ξέκοψε.

Η εξίσωση του Λιβανού

Αντίρροπες δυνάμεις κλήθηκε να γεφυρώσει ο Σπήλιος Λιβανός, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Από τη μια, εκπρόσωποι του παλαιοκομματισμού να κατακεραυνώνουν δημόσια τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και να προειδοποιούν ότι «δεν θα περάσουν» τα κυβερνητικά σχέδια για μεταφορά επιπλέον προσφύγων στο Μεσολόγγι. Από την άλλη, πρόκειται για μια πόλη που διαθέτει μόλις δύο ξενοδοχεία, το ένα εξ αυτών ήδη «κατειλημμένο» από τριετίας από πρόσφυγες/μετανάστες, και που, επιπροσθέτως, φιλοξενεί και έναν σημαντικό αριθμό της ευάλωτης ομάδας των Ρομά. Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επικοινώνησε με όλα τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και επανέφερε την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει και η οποία προβλέπει η εφαρμογή του 1% (μετανάστες σε σχέση με τον τοπικό πληθυσμό) ανά περιφέρεια να επιμεριστεί και ανά δήμο. Φαίνεται πάντως πως τα κυβερνητικά ώτα είναι ευήκοα.

Προσφυγικό vs κορωνοϊού: 1-0

Πάντως προκάλεσε μεγάλη εντύπωση πως μερίδα κατοίκων του Μεσολογγίου και εκπρόσωποι φορέων, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, έκαναν… ανοικτή συγκέντρωση στην πύλη της Ιεράς Πόλης. Είναι προφανές πως στην ιεράρχηση έβαλαν πιο ψηλά την επιθυμία τους να μη φιλοξενηθούν επιπλέον μετανάστες στην πόλη, παρά τον κίνδυνο του ιού.

Διεγράφη ο χουντικός

Υπάρχουν ακόμα και τέτοιες περιπτώσεις. Λέγεται Χριστόφορος Ανδρίτσος και είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στη Στυλίδα και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης της Ν.Δ. Ανήμερα τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου ανήρτησε φωτογραφία στα κοινωνικά δίκτυα όπου κρατούσε χαμογελαστός τη σημαία της χούντας και ευχόταν σε φίλους του «χρόνια πολλά»! Η φωτογραφία κατέβηκε αργότερα από το προφίλ του, αλλά λίγο μετά ήρθε η διαγραφή του με συνοπτικές διαδικασίες από τη Νέα Δημοκρατία.

H νέα e-ND

Μένω στο στρατόπεδο της Ν.Δ. που ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Η αναμενόμενη επιστροφή στη… μερική κανονικότητα ή στη «νέα κανονικότητα», όπως λέει διαρκώς και ο Στέλιος Πέτσας, απαιτεί και νέα δεδομένα. Η Ν.Δ., που όλο αυτό το διάστημα συνεχίζει να λειτουργεί με τηλεδιασκέψεις, αναζητεί ήδη τρόπους να ανεβάσει στροφές εν μέσω του νέου περιβάλλοντος που διαμορφώνεται. Σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, με ημερήσια διάταξη την αποτίμηση της περιόδου που πέρασε, αλλά και τον σχεδιασμό για το μέλλον. Κομβικό ερώτημα είναι πώς θα γίνονται πλέον οι κομματικές συγκεντρώσεις και συσκέψεις με τα νέα δεδομένα. Το βέβαιο είναι πως η τεχνολογία θα μπει πλέον για τα καλά στην υπηρεσία και του κόμματος, καθώς η Ν.Δ. σχεδιάζει να μετατραπεί σε e-ND.

Δέκα χρόνια μετά

Σαν χθες ήταν η επέτειος της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ηταν 23 Απριλίου του 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο το ακριτικό Καστελλόριζο, ανακοίνωνε πως η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που συμφωνεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ. Τα όσα συνέβησαν τα δέκα χρόνια που ακολούθησαν νομίζω πως δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμη πλήρως, καθώς πρόκειται για την πιο πυκνή δεκαετία της πρόσφατης ελληνικής Ιστορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή