Μέρκελ: Εμβόλιο για ολόκληρο τον πλανήτη

Μέρκελ: Εμβόλιο για ολόκληρο τον πλανήτη

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζήτησε χθες να διατεθούν τα φάρμακα και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όταν ανακαλυφθούν, σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης. Απευθυνόμενη στη γερμανική Βουλή, η καγκελάριος προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινείται «σε λεπτό στρώμα πάγου» και ότι τα κέρδη που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής ως προς τη συγκράτηση της πανδημίας μπορεί να χαθούν εάν εγκαταλειφθούν πολύ απότομα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Σε κανέναν δεν αρέσει να το ακούει αυτό, αλλά βρισκόμαστε στην αρχή της πανδημίας», είπε η Μέρκελ, καλώντας τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων να μην απομακρυνθούν πολύ από τις συστάσεις της καγκελαρίας. Στις αρχές της εβδομάδας, η Γερμανία άνοιξε κάποια καταστήματα, ενώ στις 30 Απριλίου θα επιτραπεί εκ νέου η πρόσβαση στις παιδικές χαρές. Οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 7% φέτος, αλλά η Μέρκελ ζητεί να μην οδηγήσουν τα νούμερα αυτά σε αποφάσεις επιστροφής σε μια κατάσταση όπου η επικινδυνότητα του ιού αγνοείται.

«Η επιστήμη δεν είναι ποτέ εθνική υπόθεση, η επιστήμη ωφελεί την ανθρωπότητα», είπε η καγκελάριος. «Αν βρούμε ένα εμβόλιο, ένα φάρμακο ή ένα τεστ και το εγκρίνουμε για κυκλοφορία, πρέπει να είναι διαθέσιμο σε ολόκληρο τον πλανήτη», υπογράμμισε. Ο τόνος της φωνής της έσπασε όταν αναφέρθηκε στον Γολγοθά όσων παραμένουν απομονωμένοι στα γηροκομεία. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς τους ανθρώπους και την απομόνωση στην οποία είναι αναγκασμένοι να ζουν. Αυτοί οι 80χρονοι και 90χρονοι έχτισαν τη χώρα μας, θεμελίωσαν την ευημερία μας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιό και για χάρη τους», τόνισε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή