«Φρένο» στην αποσυμφόρηση των νησιών

«Φρένο» στην αποσυμφόρηση των νησιών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή έχει προκύψει όσον αφορά το σχέδιο μεταφοράς 2.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, το οποίο είχε εξαγγείλει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στις αρχές της εβδομάδας.

Στις περιοχές όπου φτάνει η… φήμη ότι σχεδιάζεται να μεταφερθούν ομάδες από τα νησιά, σημειώνονται έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι παρεμβάσεις από τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προκειμένου να εξαιρεθεί η περιοχή τους από τον σχεδιασμό. Χαρακτηριστικά, ενώ έχει ανακοινωθεί ότι η μεταφορά από τα νησιά θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, χθες από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται λόγος για «ειλημμένη απόφαση», χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Παράλληλα, ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης), ο οποίος είχε απευθύνει πρόσκληση για την ενοικίαση ξενοδοχείων σε όλη τη χώρα για να στεγαστούν όσοι θα έρθουν από τα νησιά, σύμφωνα με πληροφορίες δεν γνωρίζει ποια από τα καταλύματα αυτά τελικά θα χρησιμοποιηθούν.

Η μεταφορά ατόμων από τα νησιά εν μέσω της πανδημίας –σχέδιο το οποίο ασφαλώς ενέχει μεγάλες δυσκολίες– αποφασίστηκε υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία έχει ζητήσει επανειλημμένως να μεταφερθούν οι ευπαθείς ομάδες από τα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) των νησιών, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν ευνοούν της εξάπλωση της επιδημίας.

Την καταγραφή των ευπαθών ομάδων ως προς τον COVID-19 (ηλικία, υποκείμενο νόσημα) ανέλαβε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, καταγράφοντας περίπου 2.300 άτομα. Πηγές της Υ.Α. ανέφεραν στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη λίστα έχει παραδοθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ποιοι, και πότε θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική προσπάθεια εξεύρεσης καταλυμάτων σε ξενοδοχεία στα νησιά, προκειμένου να θωρακιστεί ο ευπαθής πληθυσμός από τον COVID-19, δεν είχε σημαντικό αποτέλεσμα. Συνολικά και στα πέντε νησιά σε ξενοδοχεία βρέθηκαν μόνο 250 κλίνες – θέσεις. Προκρίθηκε έτσι η λύση της μεταφοράς παρά τις δυσκολίες.     

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σχεδιαστεί η μεταφορά των περίπου 2.000 ατόμων σε 13-15 σημεία σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε όπως είχε τονίσει σε δηλώσεις του ο κ. Μηταράκης «να μοιραστεί ο πληθυσμός σε πολλά και απομονωμένα σημεία σε όλη τη χώρα».

Ωστόσο, άμεσα προέκυψαν αντιδράσεις. Ο δήμαρχος Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνος Λύρος συγκάλεσε προχθές έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, «μια συμβολική κίνηση» όπως ο ίδιος την κατονόμασε, προκειμένου να μη μεταφερθούν 250 άτομα από τα νησιά σε ξενοδοχείο της πόλης. Παραδέχεται ότι δεν είχε επίσημη σχετική ενημέρωση αλλά  «μια μικρή πόλη είμαστε, ξέρουμε τι γίνεται». Εξηγεί ότι ήδη σε ένα ξενοδοχείο της πόλης φιλοξενούνται εδώ και 18 μήνες 250 μετανάστες και η πόλη δεν διαθέτει «παρά μόνο δύο ξενοδοχεία». Για το θέμα παρενέβη ο βουλευτής την Ν.Δ. κ. Κώστας Καραγκούνης σύμφωνα με δηλώσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις έχουν σημειωθεί και στο Καρπενήσι, όπου επίσης σχεδιαζόταν η μεταφορά ανθρώπων αλλά και σε περιοχές εντός Αττικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή