Κατακραυγή επιστημόνων εναντίον Τραμπ μετά τις δηλώσεις για ενέσεις με απολυμαντικά

Κατακραυγή επιστημόνων εναντίον Τραμπ μετά τις δηλώσεις για ενέσεις με απολυμαντικά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην αμερικανική επιστημονική κοινότητα οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τη χρήση απολυμαντικών ή της υπεριώδους ακτινοβολίας ως θεραπεία κατά του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, με αφορμή αμερικανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορωνοϊός χάνει την ισχύ του όταν αυξάνεται η θερμοκρασία και η υγρασία και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου, ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε ένα βήμα παρακάτω αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ήλιος μπορεί να θεραπεύσει ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί θετικοί.

«Υπάρχει μια φήμη, μια πολύ καλή φήμη ότι βγαίνεις έξω στον ήλιο ή τη ζέστη κι αυτό επιδρά σε ιούς», είπε ο Τραμπ και στη συνέχεια απευθύνθηκε στην συντονίστρια της ειδικής ομάδας για τον κορωνοϊό, Ντέμπορα Μπιρξ λέγοντας της να μιλήσει με γιατρούς για να δουν εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το φως και η ζέστη ως θεραπεία».

Και συνέχισε απευθυνόμενος στην Μπίρξ λέγοντας: «ας υποθέσουμε ότι το φως μπορούσε να εισέλθει στο σώμα, είτε μέσω του δέρματος, είτε με κάποιο άλλο τρόπο. Νομίζω είπατε ότι θα το δοκιμάσετε, ακούγεται ενδιαφέρον».

Δεν απέφυγε μάλιστα να την ρωτήσει ευθέως «εάν έχει ακούσει για την επίδραση της ζέστης και του φωτός στους ιούς» για να λάβει την απάντηση «ναι αλλά όχι ως μορφή θεραπείας».

Η παραπληροφόρηση από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν σταμάτησε εδώ. Αφότου ο Ουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στην έρευνα σύμφωνα με την οποία η χλωρίνη θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό στο σάλιο ή άλλα αναπνευστικά υγρά μέσα σε πέντε λεπτά και η ισοπροπυλική αλκοόλη ακόμα πιο γρήγορα, ο Τραμπ αναρωτήθηκε εάν απολυμαντικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία κατά του ιού με τη μορφή ένεσης. 

«Σχετικά με τη δράση των απολυμαντικών που εξουδετερώνουν τον ιό σε ένα λεπτό. Σε ένα λεπτό. Υπάρχει τρόπος να κάνουμε κάτι σαν ένεση ή κάτι σαν καθαρισμό; Θα είχε ενδιαφέρον να το διερευνήσουμε αυτό» πρόσθεσε ο Τραμπ.

Οπως δήλωσε στο CNN o Τζόναθαν Ράινερ, καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσιγκτον, «πολύ λίγα από αυτά που είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με την απολύμανση ή τη φωτοθεραπεία έχουν νόημα. Ολοι θέλουν μια γρήγορη λύση. Και ο πρόεδρος θέλει σαφώς μια γρήγορη λύση. Αλλά δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με την επιστήμη».

Πηγή: BBC,CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή