HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 6η Μαΐου 1970 έχει μείνει ως μία από τις σημαντικότερες μέρες στην ιστορία των ρολογιών χειρός. Σε συνέντευξη τύπου στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Four Seasons της Νέας Υόρκης η εταιρεία Hamilton παρουσίασε στον κόσμο το πρώτο ψηφιακό ηλεκτρονικό ρολόι χειρός. Το ρολόι είχε την ονομασία Pulsar από τα παλλόμενα (pulsating) αστέρια νετρονίων που εκπέμπουν ακτίνες ακτινοβολίας σε εξαιρετικά ακριβείς συχνότητες. Χωρίς μηχανικά μέρη, χωρίς ήχο λειτουργίας και με ανυπέρβλητη αντοχή και ακρίβεια, έμοιαζε σαν να έχει βγει από κάποιο έργο επιστημονικής φαντασίας. Η επιστήμη όμως δεν ήταν καθόλου φαντασία. Αυτός ο έξυπνος, συμπαγής υπολογιστής χειρός που είχε δημιουργήσει η Hamilton στην έδρα της, το Lancaster της Πενσιλβάνια, επρόκειτο να αλλάξει τον τρόπο που διαβάζουμε και λέμε την ώρα.

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε-1
To πρωτότυπο Pulsar P1 του 1970

 

Το κοινό πήρε για πρώτη φορά μία πρώτη γεύση από το πρωτότυπο δείγμα του Pulsar στην εκπομπή της Αμερικάνικης τηλεόρασης The Tonight Show, όταν ο παρουσιαστής Johnny Carson έκανε μία επίδειξη του μοναδικού τρόπου λειτουργίας του ρολογιού: πατώντας ένα κουμπί στο πλάι του, η ώρα άρχιζε να αναβοσβήνει με κόκκινα LED ψηφία επάνω στη σκοτεινή οθόνη, ενώ κρατώντας το κουμπί πατημένο για λίγο περισσότερο, αποκαλύπτονταν και τα δευτερόλεπτα να τρέχουν. Το ρολόι μπορούσε να ρυθμιστεί μέσω μία μαγνητικής βελόνας κρυμμένης μέσα στο μπρασελέ. Το παρθενικό εκείνο Hamilton Pulsar, το P1, κυκλοφόρησε στην αγορά το 1972, με ένα πρωτότυπο design διαστημικής εποχής που ταίριαζε με την πρωτοποριακή του τεχνολογία. Με avant-garde κάσα σε σχήμα μαξιλαριού (cushion) και μπρασελέ από κίτρινο χρυσό 18Κ, ήταν αναμφισβήτητα ένα προϊόν για την ελίτ, με τιμή 2.100 δολαρίων, όσο στοίχιζε δηλαδή ένα οικογενειακό αυτοκίνητο εκείνη την εποχή. Ο Elvis Presley ήταν ένας από τους πρώτους εκείνους που πρόλαβαν να «αρπάξουν» ένα από τα 400 κομμάτια που κυκλοφόρησαν.

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε-2
Η ατσάλινη εκδοχή του, το Pulsar P2, βγήκε στην αγορά το 1973.

 

Την επόμενη χρονιά, ο «υπολογιστής χειρός» ήταν έτοιμος για το ευρύ κοινό. Το ανοξείδωτο ατσάλινο Pulsar P2, με πιο στρογγυλεμένη κάσα και βελτιωμένη μονάδα του μικροτσίπ, κυκλοφόρησε το 1973, πρωτοπορώντας στην αγορά ψηφιακών ρολογιών, η οποία βρισκόταν στα σπάργανα. Κατασκευασμένο σε μεγάλο μέγεθος, γνώρισε κολοσσιαία επιτυχία. Ανάμεσα σε αυτούς που το φόρεσαν ήταν ο Keith Richards, ο Joe Frazier, ο Elton John, ο Giovanni Agnelli και ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Gerald Ford. Ήταν η επιτομή του cool. Χάρη στην Hamilton, ένα εντελώς νέο είδος στον χώρο της καταγραφής του χρόνου, είχε γεννηθεί.

Η αναγέννηση

Το 2020 το αυθεντικό ψηφιακό ρολόι χειρός επέστρεψε δριμύτερο. Το νέο Hamilton PSR που κυκλοφόρησε πρόσφατα αναβιώνει την εικόνα του στιλ και της τεχνολογίας της δεκαετίας του 1970.

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε-3
Ο σύγχρονος απόγονος, το Hamilton PSR

 

Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές για να διαλέξετε: μία σε ανοξείδωτο ατσάλι και μία σε ανοξείδωτο ατσάλι με επίστρωση PVD κίτρινου χρυσού, σε περιορισμένη έκδοση 1.970 κομματιών.

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε-4

Και τα δύο ρολόγια διαθέτουν κάσα με το ακαταμάχητο στιλ «φαρδύ μαξιλάρι» του P2, στις ίδιες διαστάσεις (40,8 x 34,7 mm) Τα ρολόγια είναι στεγανά σε βάθος 10 bar (100 μ).

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε-5

Μία από τις διαφορές με την παλαιά εκδοχή είναι η οθόνη της ώρας. Το Hamilton PSR διαθέτει ένα υβριδικό display συνδυάζοντας την τεχνολογία της ανακλαστικής οθόνης υγρών κρυστάλλων LCD (Liquid Crystal Display) και την τεχνολογία των διόδων οργανικής εκπομπής φωτός OLED (Organic Light Emitting Diodes). Πιέζοντας το κουμπί και πάλι εμφανίζονται φωτεινά κόκκινα ψηφία OLED με το γνωστό ‘digit dot’ στιλ με τις κουκίδες, ενώ η οθόνη LCD εξασφαλίζει ότι η ώρα θα φαίνεται καθαρά σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Επιπλέον, χωρίς backlight, η οθόνη έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

HAMILTON PSR – Ο γίγαντας ξύπνησε-6

Το Hamilton PSR είναι μία σύγχρονη υπενθύμιση του πού και πότε ξεκίνησε ο ψηφιακός κόσμος, και τι σήμαινε κάποτε η digital καταγραφή του χρόνου. Ακριβώς όπως ήταν τότε, το PSR παραμένει η επιτομή του cool και ένα ρολόι για όσους, φορώντας το, θέλουν να δηλώσουν κάτι.

Δείτε και το σχετικό video…

Περισσότερες πληροφορίες για την Hamilton εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Swatch Group Greece (τηλ.: 210-9565656)

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή