Βουλή: Μικρά βήματα επιστροφής στην «κανονικότητα» των συνεδριάσεων

Βουλή: Μικρά βήματα επιστροφής στην «κανονικότητα» των συνεδριάσεων

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρατημένη, μικρή άρση των ειδικών εκτάκτων μέτρων που είχαν ληφθεί και στη Βουλή εν μέσω πανδημίας, προχωρά από την ερχόμενη εβδομάδα η εθνική αντιπροσωπεία, με το σχεδιασμό πάντως, να αποτελεί ακόμα μία αφορμή για αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα μικρά βήματα επιστροφής στην «κανονικότητα» αφορούν στη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου με σχετικά διευρυμένη σύνθεση βουλευτών που θα μπορούν να λάβουν το λόγο, σε συνεδρίαση της «προανακριτικής» Επιτροπής, και στην διεξαγωγή δύο φορές συνεδριάσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, με συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Εκείνο το οποίο ξεχωρίζει, πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα είναι η ειδική συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Απριλίου, όταν και αποφασίστηκε να ενημερώσει τη Βουλή ο πρωθυπουργός για όλα τα μείζονα ζητήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στο οικονομικό πεδίο, κατ’ εφαρμογή της διάταξης του Κανονισμού (142Α) σχετικά με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τις επ’ αυτών τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Το νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς επεξεργασία και ψήφιση είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου να προγραμματίζει τρεις συνεδριάσεις (Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Απριλίου) και τη συζήτηση του στην Ολομέλεια να σχεδιάζεται για το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 4 και 5 Μαΐου.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, αυτή τη φορά, θα συμμετέχουν εκτός από τους εισηγητές, τους ειδικούς αγορητές και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ένας κύκλος έξι  βουλευτών -ένας από κάθε κόμμα- καθ’ υπόδειξη των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.  Στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας θα τοποθετηθούν οι έξι γενικοί εισηγητές και ειδικοί αγορητές, οι έξι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ενώ τα κόμματα, θα εκπροσωπηθούν κατ’ αναλογία της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, και με έναν κύκλο εικοσιπέντε ομιλητών, ως εξής: 13 από την ΝΔ, επτά από το ΣΥΡΙΖΑ, δύο από το ΚΙΝΑΛ και από ένας από το ΚΚΕ, την Ελλ. Λύση και το ΜέΡΑ25. Ως γνωστόν, ως σήμερα, το λόγο μπορούσαν να έχουν μόνο ένας βουλευτής ομιλητής από κάθε κόμμα.

Επίσης, όπως αποφασίστηκε σήμερα στην Διάσκεψη των Προέδρων, για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα για την προσεχή Πέμπτη προγραμματίστηκε να συνεδριάσει εκ νέου η ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, καθώς όπως σημειώθηκε «θα πρέπει να παραδώσει την έκθεσή της ως τις 20 Μαΐου». Η συνεδρίαση αυτή της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας, θα γίνει παρουσία όλων των μελών της.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Εναντι αυτού του σχεδιασμού, το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αφού μεταξύ άλλων κάνει λόγο έως και για «αναστολή των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης», αναφέρει ότι η πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά μεγαλύτερα ή και διαφορετικά βήματα για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο Κοινοβούλιο.

Ως προς την Ολομέλεια, ζητεί να πραγματοποιούνται συνεδριάσεις «με τουλάχιστον 75 μέλη σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚτΒ και το άρθρο 67 του Συντάγματος τα οποία απαιτούν οι αποφάσεις να λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το ένα τέταρτο του όλου αριθμού των βουλευτών».

Ως προς τις Επιτροπές, ζητείται αυτές να συνεδριάζουν «μέσω τηλεδιασκέψεων με πλήρη σύνθεση».

Παράλληλα, ζητείται «να επιστρέψει πλήρως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κορυφαίο δικαίωμα της αντιπολίτευσης και βασικό κύτταρο της Δημοκρατίας μας».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή σε βολικό για αυτήν πλαίσιο και με την κοινωνία σε καραντίνα,  κορυφαία νομοσχέδια όπως αυτό που δίνει χαριστική βολή στο Περιβάλλον και το αναχρονιστικό Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία – την ώρα που το υπουργείο Παιδείας δεν είναι σε θέση να προγραμματίσει ακόμα και τις Πανελλήνιες –  δεν μπορεί και δεν γίνεται δεκτό». Και προστίθεται:

«Επίσης, προκαλεί εντύπωση η σπουδή της πλειοψηφίας να είναι η Προανακριτική η μόνη Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και με πλήρη σύνθεση.  Η μεθόδευση αυτή δείχνει ότι η μικροπολιτική υπερισχύει της πολιτικής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Τους είχαμε προειδοποιήσει από την αρχή ότι η υπόθεση αυτή θα μετατραπεί σε ένα μεγαλοπρεπές Βατερλό για τη ΝΔ. Αυτό και θα συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή