Σωτ. Τσιόδρας: Ενδείξεις ότι η ζέστη μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιού

Σωτ. Τσιόδρας: Ενδείξεις ότι η ζέστη μειώνει τη διάρκεια ζωής του ιού

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολλοί από εμάς έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στο καλοκαίρι και τις υψηλές θερμοκρασίες για την χαμηλότερη μετάδοση του κορωνοϊού. Από ό,τι φαίνεται, όχι άδικα παρότι τα ευρήματα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας στη καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Συγκεκριμένα μίλησε για τις συνθήκες υγρασίας, ζέστης και υπεριώδους ακτινοβολίας και πως όλα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μεταδοτικότητας του νέου κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν πολύ προσεκτικός στα λόγια τους χρησιμοποιώντας τη λέξη «φαίνεται» από τα ευρήματα Αμερικανών επιστημόνων ότι ο κορωνοϊός αντέχει λιγότερο σε συνθήκες υγρασίας και ζέστης.

Διαβάστε αναλυτικά: Αμερικανική έρευνα: Η υγρασία, η ζέστη και το φως του ήλιου «σκοτώνουν» τον νέο κορωνοϊό

«Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο κορωνοϊός υπό σκιά χάνει την δύναμή του εντός 18 ωρών. Σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι όταν ο ιός εκτεθεί στον ήλιο αυτό βοηθά στο να εξασθενεί, κάτι που συμβαίνει και με το αντισηπτικό διάλυμα. Ενώ αντίθετα φαίνεται ότι ο ιός επιβιώνει περισσότερο σε κλειστούς και ξηρούς χώρους.

Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις η μετάδοση του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειωθεί περίπου 20% όταν φτιάξει κι άλλο ο καιρός.

Πάντως, ο Σ. Τσιόδρας κατέληξε αναφερόμενος σε νεώτερη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ότι δεν υπάρχουν νεώτερα δεδομένα για το κατά πόσο η θερμοκρασία ή η υγρασία μπορεί να συμβάλλουν στην επιβίωση του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή