Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων: «Γενοκτονία» για το αμερικανικό Κογκρέσο, «μαζική θηριωδία» για τον Λευκό Οίκο

Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων: «Γενοκτονία» για το αμερικανικό Κογκρέσο, «μαζική θηριωδία» για τον Λευκό Οίκο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη γλώσσα περιγράφει η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τα τραγικά περιστατικά που οδήγησαν στον διωγμό και τη σφαγή ενάμιση εκατομμυρίων Αρμενίων κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο αναγνώρισε διακομματικά και με συντριπτική πλειοψηφία τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποφεύγει για μια ακόμα φορά να αναφέρει τη λέξη γενοκτονία, καθώς χρησιμοποιεί τον αρμενικό όρο «Meds Yeghern» που μεταφράζεται ως το «Μεγάλο Έγκλημα».

Τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν αναγνωριστεί ως γενοκτονία από συνολικά 29 χώρες, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι οι εν λόγω σφαγές και διωγμοί πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να κατηγοριοποιηθούν ως γενοκτονία.

«Σήμερα, συμμετέχουμε με τη παγκόσμια κοινότητα στη μνημόνευση των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του «Meds Yeghern», μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας το 1915, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί Πρόεδροι συνηθίζουν εδώ και δεκαετίες να εκδίδουν στις 24 Απριλίου μια ανακοίνωση για την «Ημέρα Μνήμης των Αρμενίων», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρουν τον επίμαχο όρο της γενοκτονίας. Μέχρι στιγμής ο μοναδικός Πρόεδρος που τόλμησε να χρησιμοποιήσει την λέξη ήταν ο Ρόναλντ Ρέιγκαν κατά την διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγνωρίσει προεκλογικά ότι πρόκειται για γενοκτονία. Παρόλα αυτά όμως, δεν πρόφερε τη λέξη ούτε μια φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Αν και ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να μην χαρακτηρίζει τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία, η ανακοίνωση περιγράφει τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα ως τις «χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα». Επιπλέον, επισημαίνει πως η αναγνώρισή τους είναι σημαντική, όχι μόνο για τον σεβασμό της μνήμης των θυμάτων, αλλά και για τη προστασία των ευάλωτων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που η πολιτική στάση των δύο χωρών, η ρητορική και οι απόψεις για το θέμα, είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, ο Λευκός Οίκος στη φετινή του ανακοίνωση, χαιρέτισε από κοινού τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Αρμένιοι και οι Τούρκοι για να κατανοήσουν αυτή την οδυνηρή τους ιστορία.

Εγκωμιαστικά Λόγια για τη συμβολή της αρμενικής κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Τραμπ περιέγραψε την ανθρωπιστική βοήθεια που παρείχαν οι ΗΠΑ κατά την διάρκεια του διωγμού των Αρμενίων, ενώ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στον τρόπο με τον οποίο η αρμενική κοινότητα έχει συμβάλει στα τεκταινόμενα της αμερικανικής κοινωνίας.

«Είμαστε περήφανοι για τους ιδρυτές της Αμερικανικής Επιτροπής για την Αρμενική και Συριακή Ανακούφιση (American Committee for Armenian and Syrian Relief), μιας πρωτοποριακής προσπάθειας που ξεκίνησε το 1915 και παρείχε κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια στους Αρμένιους πρόσφυγες, και ευγνώμων για τους χιλιάδες Αμερικανούς που συνέβαλαν ή βοήθησαν τους Αρμένιους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Αυτή την ημέρα, γινόμαστε μάρτυρες της δύναμης και την ανθεκτικότητας του αρμενικού λαού απέναντι στη τραγωδία. Είμαστε τυχεροί που τόσοι πολλοί Αρμένιοι έφεραν τον πλούσιο πολιτισμό τους στις ακτές μας και συνέβαλαν τόσο πολύ στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των διακεκριμένων στρατιωτών, των γνωστών προσωπικοτήτων στον χώρο του θεάματος, των διάσημων αρχιτεκτόνων και των επιτυχημένων επιχειρηματιών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή