Ο “Βασίλαινας” μαγειρεύει για τους πωλητές της “Σχεδίας”

Ο “Βασίλαινας” μαγειρεύει για τους πωλητές της “Σχεδίας”

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας έχουν εκπλήξει ευχάριστα οι πρωτοβουλίες των Ελλήνων μαγείρων και σεφ να προσφέρουν καλοφτιαγμένο φαγητό, καθημερινά, στο ιατρικό και νοσηλευτικό των δημόσιων νοσοκομείων αναφοράς που αντιμετωπίζουν τα περιστατικά κορωνοϊού. Οι πρωτοβουλίες αυτές αγκαλιάστηκαν από όλους μας μιας και απευθύνονται στους «μαχητές της πρώτης γραμμής» όπως χαρακτηριστικά αποκαλούμε ιατρούς και νοσηλευτές.

Όμως φαίνεται ότι η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνουμε έχει επηρεάσει σοβαρά κυρίως ομάδες συμπολιτών μας που έχουν πληγεί σε ύψιστο βαθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία ηλικιωμένοι άστεγοι ή ένοικοι δομών φιλοξενίας ή προσφυγικών πολυκατοικιών. Πολλοί από αυτούς ζουν χωρίς καν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζωή τους, ήδη πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε δυσκολίες ασύλληπτες για τους περισσότερους από εμάς. Η χαριστική βολή ήρθε όταν, λόγω τον μέτρων που λήφθηκαν από το κράτος, αναγκαστικά ανέστειλε τη λειτουργία του το εστιατόριο της Σχεδίας, το γνωστό μας «Σχεδία Home», στο οποίο οι πωλητές σιτίζονταν καθημερινά.

Ο “Βασίλαινας” μαγειρεύει για τους πωλητές της “Σχεδίας”-1

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι βρέθηκαν σε απόλυτο αδιέξοδο. Σε αυτούς τους εξ ορισμού ευπαθείς συμπολίτες μας απευθύνεται μία εξαίρετη πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από το εστιατόριο “Βασίλαινας”, το οποίο μαγειρεύει γι' αυτούς καθημερινά σπιτικό, νοστιμότατο και θρεπτικό φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Έτσι, ξεκίνησε μία κορυφαία πράξη ευγένειας, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, με τους σεφ του «Βασίλαινα» Μανώλη Γαρνέλη και Βασίλη Παπαδόπουλο να σκύβουν πάνω από τις κατσαρόλες του εστιατορίου και να μαγειρεύουν καθημερινά και με αγάπη για τους 40 πωλητές της Σχεδίας. «Όλα τα παιδιά στο εστιατόριο σχεδόν τσακώνονταν ποιος θα πρωτομαγειρέψει γι' αυτούς τους ανθρώπους», λέει συγκινημένος ο Θανάσης Βασίλαινας. «Απλώς ανταποκριθήκαμε σε μια κατάσταση με αυτό που μπορούμε καλύτερα: με το φαγητό μας. Καλό φαγητό, σωστά δομημένο, προσεγμένο, σπιτικό και φροντισμένο», συμπληρώνει.

Ο “Βασίλαινας” μαγειρεύει για τους πωλητές της “Σχεδίας”-2

Πιάτα πλήρη, με τη γνωστή κορυφαία νοστιμιά του Βασίλαινα και με το εβδομαδιαίο μενού να περιλαμβάνει όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά, κοτόπουλο, κρέας και ψάρι, σαλάτες και λαδερά -ακόμη και τη φημισμένη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα (η Σχεδία έχει ήδη εξασφαλισμένες πρώτες ύλες από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ και άλλους προμηθευτές). Τη διανομή του φαγητού σε περιοχές όπως Νέο Κόσμο, Βύρωνα, Παγκράτι, Ηλιούπολη, Δάφνη, Καλλιθέα και Πειραιά, αναλαμβάνουν καθημερινά στη 1 το μεσημέρι τα νοσοκομειακά οχήματα της Interamerican. «Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος και η πρωτοβουλία του είναι απίστευτη», λέει για τον Θανάση Βασίλαινα στον Γαστρονόμο ο εμπνευστής της ιδέας της Σχεδίας, έμπειρος δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου, Χρήστος Αλεφάνης. «Ξέρετε, αυτές οι πράξεις δεν είναι δεδομένες», συμπληρώνει.

Όπως μας είπε, όλη η ιστορία ξεκίνησε πριν λίγο διάστημα όταν οι άνθρωποι της Σχεδίας και του «Σχεδία Home» μοιράστηκαν με φίλους τον έντονο προβληματισμό τους για την υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας του εστιατορίου τους με τους θαμώνες να επιβιώνουν κυριολεκτικά με το τίποτα. Στο άκουσμα αυτής της κατάστασης ο Θανάσης Βασίλαινας και ο Βενιαμίν Δασκαλάκης, δεν το σκέφτηκαν ούτε στιγμή. Τηλεφώνησαν στον κ. Αλεφάντη και του δήλωσαν πως με μεγάλη χαρά αναλαμβάνουν την καθημερινή σίτιση αυτών των ανθρώπων. «Ήρθε και μας βρήκε ο ίδιος και πρότεινε την ιδέα, δεν χρειάστηκε να το ζητήσουμε καν», επισημαίνει ο κ. Αλεφάντης.

Ο “Βασίλαινας” μαγειρεύει για τους πωλητές της “Σχεδίας”-3

Η αρχή έγινε με την καθιερωμένη για το Μεγάλο Σάββατο μαγειρίτσα που συνοδεύτηκε με κόκκινο αυγό και λαμπάδα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα οι ηλικιωμένοι πωλητές απόλαυσαν κατσικάκι με πατάτες και τσουρέκι, προσφορά του Στέλιου Παρλιάρου. Όπως τονίζει ο Θανάσης Βασίλαινας, η δράση προσφοράς θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί, όσο δηλαδή το Σχεδία Home παραμένει κλειστό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή