«Φάλτσο» από το γερμανικό υπουργείο Υγείας

«Φάλτσο» από το γερμανικό υπουργείο Υγείας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα προκαλεί στην Αθήνα η εικαστική επιλογή του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας της Γερμανίας για την εικονογράφηση ενημερωτικού σκίτσου για τον κορωνοϊό, όπου η Ελλάδα παρουσιαζόταν ως ένα κοριτσάκι που κρατά το χέρι της μητέρας της, Τουρκίας. Το σκίτσο συνόδευε έντυπο το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και μοιράστηκε και στο τουίτερ από τον λογαριασμό του γερμανικού υπουργείου Υγείας και λίγες ώρες μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε κατά κύριο λόγο στα κοινωνικά δίκτυα, αποσύρθηκε. Από την Αθήνα διαβιβάστηκε αρμοδίως και η ενόχληση για το σκίτσο, ωστόσο η γερμανική αντίδραση ήταν ταχεία, μάλλον λόγω των δημόσιων αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ατυχής επιλογή εικονογράφησης αφορούσε ένα ενημερωτικό δελτίο του γερμανικού υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με διάφορους φορείς, σχετικά με τη δυνατότητα διάχυσης των πληροφοριών που αφορούν τον κορωνοϊό στο εσωτερικό της χώρας σε 16 γλώσσες (αραβικά, βοσνιακά-κροατικά-σερβικά, κινεζικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, ιταλικά, κουρδικά, παστούν, περσικά, πολωνικά, ρουμανικά, ρωσικά, ισπανικά και τουρκικά). Η επιλογή αφενός παραγνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα επιθυμεί να εμφανίζεται ως ο «ισχυρός» περιφερειακός παράγοντας στην περιοχή, αφετέρου, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και στο προκείμενο, δηλαδή την αντιμετώπιση της πανδημίας που –παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να υποβαθμίσει την αποτυχία– είναι μάλλον καθυστερημένη από την τουρκική πλευρά. Ευλόγως, η ενόχληση της Αθήνας οφείλεται και στο γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα, πέρα από τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν στις διμερείς σχέσεις τους, ανταγωνίζονται για μια πολύ περιορισμένη τουριστική αγορά στο Αιγαίο στη σεζόν που φέτος αναμένεται να ανοίξει στο μέσον του θέρους, υπό πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, η αντίδραση της Αθήνας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παραπλανητική εικόνα που προωθούσε η συγκεκριμένη, πολύ γλαφυρή, εικονογράφηση από έναν λογαριασμό επίσημου φορέα του γερμανικού δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι επίσημα η Αθήνα έχει κρατήσει πολύ χαμηλούς τόνους, η συγκεκριμένη αστοχία από πλευράς του Βερολίνου, έρχεται να προστεθεί στη γενικότερη απροθυμία που επιδεικνύει η Γερμανία στην πιο δραστική αντιμετώπιση της Αγκυρας σε ζητήματα όπως οι καταφανώς παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η γενικά θετική παρουσίαση της Αγκυρας στη Δύση, ιδιαίτερα την εποχή της πανδημίας, οφείλεται στις εξαντλητικές επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων στις οποίες έχει αποδυθεί η Τουρκία, η οποία και εμφανίζει εαυτόν όχι μόνον ως χώρα που αντιμετωπίζει επιτυχώς την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ως κράτος που έχει εξαγάγει υλικά και παροχή βοήθειας σε συνολικά 55 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, αλλά και μικρότερες, ιδιαίτερα αυτές των Βαλκανίων.

Στο εσωτερικό, εθνικιστικά έντυπα ευρείας κυκλοφορίας, όπως η «Σοζτσού» εξακολουθούν να προβάλλουν περιθωριακές ανθελληνικές απόψεις, όπως αυτή του πρώην γ.γ. του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κάνει «παρανόμως» ασκήσεις στο Αγαθονήσι και στην Ψέριμο. Κατά τον Γιαλίμ, τα συγκεκριμένα νησιά είναι «υπό ελληνική κατοχή» από το 2004 και έπειτα. Η εφημερίδα υιοθετεί τις δηλώσεις τού συγκεκριμένου και περιγράφει τα νησιά ως ευρισκόμενα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή