Αντικρουόμενες απόψεις για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος

Αντικρουόμενες απόψεις για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος

5' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τη χθεσινή ένταση, αλλά με έντονες τοποθετήσεις και… ορισμένα ευτράπελα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η ακρόαση των φορέων στη Βουλή, για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Παραγωγικοί φορείς όπως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων (ΣΕΒ), εκπρόσωποι φορέων για αιολικά και φωτοβολταϊκά και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς και το Τεχνικό Επιμελητήριο και η Κεντρική Ένωση Δήμων τάχθηκαν σε γενικές γραμμές υπέρ. Αντίθετα, αρνητικοί ήταν το σύνολο των εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων (στο σύνολο ή ειδικά σε επιμέρους διατάξεις), ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη υπέδειξε σημεία με ενδεχόμενη αντισυνταγματικότητα. Έντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν χθες από τον πρωθυπουργό να αναβληθεί η συζήτηση μέχρι η Βουλή να λειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση.

Η σημερινή μαραθώνια ακρόαση φορέων στην Ειδική Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμεταδόθηκε από το web tv της Βουλής. Ως πρώτη φορά, δεν έλειψαν τα ευτράπελα: από αδυναμίες σύνδεσης και (πανηγυριώτικου ηχοχρώματος) ηχώ, έως τις μαραθώνιες τοποθετήσεις (ημίωρες αντί πεντάλεπτες) ορισμένων φορέων, που κατέστησαν την παρακολούθησή της κουραστική. Επιγραμματικά, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία από τις τοποθετήσεις των φορέων ήταν τα ακόλουθα:

-Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εξέφρασε διά του προέδρου της, δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου τη στήριξή της στο σχέδιο νόμου (ειδικά για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εκτιμώντας ότι θα βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση και για το προτεινόμενο σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, που εκτίμησε ότι θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του υφιστάμενου). Ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση του δημάρχου Αγρινίου υπέρ της νομιμοποίησης αυθαιρέτων… και της Εκκλησίας ή θρησκευτικών νομικών προσώπων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις.

-Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιώργος Στασινός χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «φιλόδοξο, που προσπαθεί να λύσει πολλά προβλήματα». Για τις διατάξεις που αφορούν στη ζωνοποίηση των προστατευόμενων περιοχών και τις χρήσεις γης σε αυτές εκτίμησε ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μεγαλύτερος διάλογος, καθώς «είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα είναι υπόλογη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

-Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Σπύρος Μάμαλης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης που αλλάζει τις ειδικότητες όσων στελεχώνουν τις επιτροπές αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ζητώντας να είναι αποκλειστικά δασολόγοι. Για τους χρόνους που προβλέπει η νέα διαδικασία αδειοδότησης, εκτίμησε ότι είναι ίσως υπερβολικά φιλόδοξοι.

-Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) τοποθετήθηκε διά δύο εκπροσώπων (Μιχάλης Μητσόπουλος και Κώστας Κωνσταντίνου). Όπως ήταν αναμενόμενο, υποστήριξε τις διατάξεις για την περιβαλλοντική αδειοδότηση και το σύστημα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ζητώντας μάλιστα την περαιτέρω αυστηροποίησή τους, προφανώς υπέρ των επιχειρήσεων (λ.χ. τάχθηκαν κατά του αποκλεισμού εξορυκτικών δραστηριοτήτων από τους πυρήνες προστατευόμενων περιοχών, ζήτησαν την εξαίρεση των χορτολιβαδικών εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες, πρότειναν να τεθεί προθεσμία αυστηρή 60 ημερών στην αρχαιολογική υπηρεσία για την υπόδειξη τρόπου συνέχισης των εργασιών σε μια επένδυση). Να μην αποκλείονται οι εξορυκτικές δραστηριότητες από τους πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών ζήτησε και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Θανάσης Κεφαλάς. Ζήτησε δε να θεωρούνται οριστικές οι αποφάσεις των ιδιωτών που τυχόν θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δηλαδή να μην μπορεί… η δημόσια αδειοδοτική αρχή να τροποποιήσει τις εισηγήσεις τους.

-Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη. Χαρακτήρισε θεμιτή την προσπάθεια του υπουργείου Περιβάλλοντος να απλουστεύσει και να επισπεύσει την αδειοδοτική διαδικασία, σημείωσε ωστόσο ότι η επέκταση της ισχύος της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΑΕΠΟ) από τα 10 στα 15 χρόνια ενδεχομένως να είναι αντισυνταγματική. «Στην Ε.Ε. η τάση είναι η ισχύς των ΑΕΠΟ να είναι μικρή, ώστε να υπάρχει καλύτερη προσαρμογή στα νέα τεχνικά δεδομένα και καλύτερος έλεγχος», ανέφερε. Σημείωσε ότι η παράκαμψη όσων φορέων δεν καταθέσουν έγκαιρα γνωμοδότηση (στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης), θεωρούμενη ως σιωπηρή συγκατάθεση, εγείρει ζητήματα διαφάνειας και πλημμελούς εκτίμησης των επιπτώσεων και θέτει τις επενδύσεις σε κίνδυνο λόγω ενδεχόμενων προσφυγών στο ΣτΕ. Για την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες βιομηχανιών ή τουριστικών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν άδεια από το δασαρχείο αλλά κάποιας μορφής πληροφοριακό έγγραφο, αλλά και την αυτόματη εξαίρεση όσων επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθύμισε ότι αμφότερα έχουν ήδη κηρυχθεί αντισυνταγματικά στο παρελθόν. Το ίδιο σημείωσε και για τις οικιστικές πυκνώσεις.

-Περιβαλλοντικοί φορείς και οργανώσεις που συμμετείχαν (WWF, Greenpeace, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Green Tank, Ρεματική, Συντονιστικό φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών) εξέφρασαν σε γενικές γραμμές την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο εστιάζοντας σε συγκεκριμένες διατάξεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση της Θεοδότας Νάντσου, υπεύθυνης πολιτικής του WWF. «Την τελευταία δεκαετία η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης δέχεται ανηλεή σφυροκόπηση, με δικαιολογία την απλοποίηση των διαδικασιών. Η δική μας εμπειρία δείχνει ότι τα έργα για τα οποία καθυστερεί η αδειοδότηση έχουν πρόβλημα: ή έχουν ελλιπείς μελέτες ή ζητούν χωροθέτηση κάπου που δεν επιτρέπεται», ανέφερε, παραθέτοντας πρόσφατα παραδείγματα αδειοδότησης βαρέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων εντός ή εκτός Natura μέσα σε λίγους μήνες. Ειδικά για την αδειοδότηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ εκτίμησε ότι, λόγω ακριβώς της φύσης των έργων, οι ίδιοι οι επενδυτές θα έπρεπε να επιδιώκουν αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και να εφαρμόζουν τις καλύτερες περιβαλλοντικές πρακτικές. «Δεν μπορεί να ζητούν εκπτώσεις από τη νομοθεσία οι εταιρείες ΑΠΕ. Ακόμα και τα αιολικά πάρκα μπορεί να έχουν βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εκτίμησε. Τέλος, ζήτησε να σταματήσει η προώθηση με κάθε νομοθετικό μέσο των εξορύξεων υδρογονανθράκων, άποψη με την οποία συντάχθηκε η Greenpeace (οι δύο οργανώσεις έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών υπέρ της απόσυρσης ευνοϊκών για τις εξορύξεις διατάξεων, μαζεύοντας σε δύο ημέρες περισσότερες από 10.000 υπογραφές). «Για πρώτη φορά επιτρέπονται επισήμως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές, ενώ φιμώνεται η αυτοδιοίκηση, που δεν μπορεί να αντιδράσει ούτε για τις εκτάσεις που της ανήκουν. Μοιάζει να νομοθετεί η πετρελαϊκή βιομηχανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Greenpeace , Τάκης Γρηγορίου.

Η Βουλή συνέχισε με συζήτηση επί των άρθρων ενώ το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις (ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Greenpeace, Medasset, Mom, WWF) απέστειλαν κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάακη, ζητώντας να μετατεθεί η συζήτηση του σχεδίου νόμου και να επανεξεταστεί το περιεχόμενό του. «Το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο που προωθείται στην Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, είναι εξαιρετικά προβληματικό και χρήζει ουσιαστικών μεταβολών, ιδιαίτερα διότι σε πολλά σημεία του αγνοείται η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Όλες οι οργανώσεις επισημάναμε τα προβλήματα κατά τη διαβούλευση», αναφέρουν μεταξύ άλλων. Η διαδικασία προώθησης ως κατεπείγοντος ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου, σε εποχή πανδημίας κορωνοϊού, όταν η Βουλή εργάζεται με λίαν περιορισμένη σύνθεση, είναι κατά την γνώμη μας εντελώς αδόκιμη από πλευράς κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Κατά συνέπεια παρακαλούμε να αναβληθεί η συζήτηση έως ότου η Βουλή λειτουργήσει ξανά σε πλήρη σύνθεση, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι βουλευτές επί ενός τόσο σοβαρού θέματος, με τόσο μακροχρόνιες επιπτώσεις. Και να αναμορφωθεί σύμφωνα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή