Αυτοαποκλεισμένη με λίγα βιβλία

Αυτοαποκλεισμένη με λίγα βιβλία

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eχω αυτοαποκλειστεί σε ένα μέρος που δεν έχει τίποτε, επίτηδες. Μόνο μερικά βιβλία που προϋπήρχαν εδώ κι επομένως δεν τα επέλεξα. Eτυχε όμως να είναι καλά. Oπως το «Οι τελευταίες μέρες του Μπωντλαίρ» του Μπερνάρ-Ανρί Λεβί, το «Πόλεμος και πόλεμος» του Λάσλο Κρασναχορκάι και ο Φάουστ του Γκαίτε.  Επίσης, το δίτομο δοκίμιο «Ο θάνατος και η Δύση» του Μισέλ Βοβέλ. Ακούγεται λίαν επίκαιρο, αλλά δεν έχει σχέση με τον ιό· είναι ένα ιστορικό δοκίμιο, πραγματικά καλό και χρήσιμο για τη δουλειά μου στο θέατρο, που μελετά την αντιμετώπιση του θανάτου στη Δύση. Τον αντιμετωπίζουν πιο απελπισμένα οι δυτικοί. Iσως η Ανατολή είναι πιο φιλοσοφημένη, πιο ήρεμη, πιο συμφιλιωμένη μαζί του. Εδώ, μάλλον έχουμε μεγαλύτερα άγχη, λόγω του ορθολογισμού μας. 

Δεν μπορώ πάντως να συστήσω ένα τέτοιο βιβλίο σε κάποιον που αισθάνεται πιεσμένος. Εξάλλου, είναι μια επιλογή καθορισμένη από το μέρος που βρέθηκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προτιμούσα άλλες, ιδιαίτερες αναγνωστικές επιλογές. Η πανδημία δεν είναι μια συνθήκη που με οδήγησε στο διάβασμα· θα διάβαζα έτσι κι αλλιώς. Κάθε τι που διαβάζουμε, που συμβαίνει σήμερα, έχει και ταυτόχρονα δεν έχει σχέση με τη συνθήκη που ζούμε. Ωστόσο, δεν μπορούν όλα να αντιστοιχίζονται με αυτήν. Iσως δεν είναι και ωφέλιμο να αναζητούμε τόσο εμμονικά κάτι που σχετίζεται με τον ιό για να συγκινηθούμε. Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, και Κλασσικά Εικονογραφημένα να διαβάζεις, και Μίκυ Μάους, καλό σου κάνει. Ξεχνιέσαι λίγο.

*Η Ρούλα Πατεράκη είναι ηθοποιός και σκηνοθέτρια

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή