Mεταξύ κορωνοϊού και καρκίνου του μαστού

Mεταξύ κορωνοϊού και καρκίνου του μαστού

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Χ. έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο μαστού και πρέπει να υποβληθεί άμεσα σε δεξιά μαστεκτομή, o κόσμος της έγινε ένα κουβάρι. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν σαν πολλές ζωές σε μία: ατέλειωτες κουβέντες για την επιλογή γιατρού, ενδελεχείς εξετάσεις, αλλά πάνω απ’ όλα μια βασανιστική αναμονή. Το χειρουργικό κρεβάτι, τα δακρυσμένα χαμόγελα, ο μετεγχειρητικός πόνος που μέχρι τότε δεν είχε φανταστεί πως υπάρχει, αλλά κυρίως πως μπορεί να τον αντέξει.

Τι θα πει στα παιδιά της, πώς θα εξηγήσει τα ανεξήγητα, πότε θα αγαπήσει ξανά το σώμα της, πώς θα πορευθεί συμφιλιωμένη με τη νέα της πραγματικότητα. Ανέρρωνε ακόμη από την επέμβαση, περιμένοντας να ξεκινήσει τις χημειοθεραπείες της, όταν στο τραπέζι μπήκε μία ακόμη μεταβλητή: η πανδημία της COVID-19. Να μείνει σπίτι, απομονωμένη κοινωνικά, για να είναι ασφαλής και να μην καθυστερήσει ή χάσει τις πολύτιμες για την καλή πρόγνωση της νόσου της θεραπείες. «Αυτό, νομίζω, ήταν και το τελειωτικό χτύπημα. Σε ένα τόσο μεγάλο πράγμα, όπως είναι ο καρκίνος, ήρθε να προστεθεί και ένα δεύτερο, ο φόβος μου για τον κορωνοϊό», λέει. «Ηταν η στιγμή που επικοινώνησα με το “Αλμα Ζωής”».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, με στόχο να υποστηρίζει και να ενημερώνει γυναίκες που νοσούν μέσα από ένα πλέγμα παρεμβάσεων: τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης, παροχή πληροφοριών για τα δικαιώματά τους, νομική συμβουλευτική, πρακτικές συμβουλές ομορφιάς, περιποίησης δέρματος και διατροφής, ατομικές συνεδρίες από κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο, εκπαιδευτικά σεμινάρια, κ.ά.

Από τις πρώτες ημέρες του lockdown, το «Αλμα Ζωής» προσάρμοσε τη δράση του σε συνθήκες καραντίνας, προσφέροντας τις υπηρεσίες του τηλεφωνικά και διαδικτυακά. Οι γυναίκες ασθενείς που χρειάζονται στήριξη αυτή την περίοδο μπορούν να την έχουν καθημερινά, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι τους.

«Οταν είσαι στην αρχή του ταξιδιού με τον καρκίνο του μαστού, έχεις ανάγκη από αυτιά να σε ακούσουν», σημειώνει η Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, πρόεδρος του Συλλόγου. «Αξιοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή την τεχνολογία, βοήθησε όμως και ο θαυμάσιος τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν την κατάσταση οι επαγγελματίες με τους οποίους συνεργαζόμαστε, ώστε να μη μείνει καμία γυναίκα που μας χρειάζεται ακάλυπτη. Πέρα από τις τηλεφωνικές μας υπηρεσίες, συνεχίζουμε υπό τη μορφή δωρεάν webinars και τα ενημερωτικά σεμινάρια που διοργανώνουμε κάθε χρόνο και στα οποία οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες και να έρθουν σε επικοινωνία με ειδικούς επιστήμονες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας».


Από Δευτέρα έως Παρασκευή, η τηλεφωνική γραμμή στήριξης του Συλλόγου «Αλμα Ζωής», στελεχωμένη από ψυχολόγο υγείας-ψυχοθεραπεύτρια, είναι ανοιχτή για γυναίκες σε όλη την Ελλάδα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού και τους οικείους τους. Λειτουργεί ανώνυμα και κάθε τηλεφώνημα μπορεί να διαρκέσει έως μία ώρα, όσο δηλαδή μία ψυχοθεραπευτική συνεδρία.

Τα βασικά αιτήματα που δέχονται οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας της γραμμής από τις γυναίκες που επικοινωνούν μαζί τους αυτή την περίοδο αφορούν κυρίως τον φόβο για την αυξημένη τους ευαλωτότητα, τους τρόπους προστασίας τους από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τον εγκλεισμό, σε συνδυασμό ασφαλώς με τη διαχείριση του καρκίνου και των συνεπειών του. Προσφέρεται, επίσης, δυνατότητα ατομικής συμβουλευτικής μέσω Skype, ενώ μεγάλη ζήτηση υπάρχει και για την υπηρεσία νομικής συμβουλευτικής, όπου οι γυναίκες μπορούν να λάβουν δωρεάν καθοδήγηση από νομικό σύμβουλο για θέματα σχετικά με τα εργασιακά τους δικαιώματα, ασφαλιστικές καλύψεις και κρατικές παροχές.

«Διαπραγμάτευση»

«Η διάγνωση του καρκίνου μαστού είναι έτσι κι αλλιώς σοκαριστική», εξηγεί η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χριστιάνα Μήτση, υπεύθυνη επιστημονικών προγραμμάτων του Συλλόγου. «Η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει την απώλεια της υγείας της, την αλλαγή εικόνας του σώματός της και παράλληλα να διαχειριστεί κάτι οξύμωρο: το γεγονός ότι τη στιγμή της διάγνωσης δεν έχει κάποιο σύμπτωμα. Σε δεύτερη φάση έρχονται οι θεραπείες, οι οποίες δημιουργούν παρενέργειες και δυσκολίες, κάνουν τη γυναίκα να νιώθει άρρωστη. Εχει να πενθήσει και να διαπραγματευθεί πολλά πράγματα μέχρι να φτάσει τελικά στην αποδοχή. Και όλα αυτά, σε μια νέα παγκόσμια συνθήκη, αυτή της πανδημίας, στην οποία κανείς δεν αισθάνεται άτρωτος. Τα χτυπήματα που δέχεται μία γυναίκα με καρκίνο μαστού εν μέσω COVID-19 είναι λοιπόν πολλαπλά. Ο Σύλλογος ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της ιατρικής κοινότητας και, ανεξάρτητα από τη χαλάρωση των μέτρων, οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές υπηρεσίες μας θα έχουν συνέχεια. Για να είμαστε εκεί, παρούσες για τις γυναίκες που μας χρειάζονται, με κάθε τρόπο…».

Χρήσιμες πληροφορίες για τον Σύλλογο

• Η τηλεφωνική γραμμή στήριξης (210-82.53.253) του Συλλόγου «Αλμα Ζωής» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.00 έως 18.00.

• Κάθε Πέμπτη (16.30 έως 19.30) οι γυναίκες μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν καθοδήγηση για θέματα που αφορούν εργασιακά δικαιώματα, ασφαλιστικές καλύψεις και κρατικές παροχές από νομικό σύμβουλο (210-41.80.006, εσωτ. 27). • Κάθε Τετάρτη, από τις 11.00-14.00, προσφέρονται δωρεάν συμβουλές από αισθητικό και διατροφολόγο σε γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της θεραπείας κατόπιν ραντεβού τηλεφωνικά.

• Για ραντεβού ατομικής συμβουλευτικής με κοινωνική λειτουργό ή ψυχολόγο, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα του Συλλόγου. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται μέσω τηλεδιάσκεψης.

• Οι γυναίκες ασθενείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία και θέλουν να υποβάλουν αίτηση για επιδότηση αγοράς περούκας μέσω του προγράμματος «Χάρισε Δύναμη», βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, μπορούν να το κάνουν μέσα από το almazois.gr. • Για τα προγραμματισμένα μέσα στον Μάιο webinars COVID-19 και Καρκίνος Μαστού έχει συμπληρωθεί ο αριθμός συμμετοχών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου σεμιναρίων «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω», που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, στο almazois.gr. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για το «Αλμα Ζωής» είναι: 210-41.80.006, 210-88.15.444.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή