Αλλοδαπός έκλεβε γραφεία καθηγητών και εργαστήρια του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ

Αλλοδαπός έκλεβε γραφεία καθηγητών και εργαστήρια του ΕΜΠ και του ΕΚΠΑ

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας 37χρονος Αλβανός συνελήφθη, στην περιοχή του Ζωγράφου, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι ενέχεται σε σωρεία διακεκριμένων κλοπών σε γραφεία καθηγητών και εργαστηρίων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο αλλοδαπός κατηγορείται επίσης για διακίνηση ναρκωτικών στις φοιτητικές εστίες του Ε.Μ.Π, καθώς και για απείθεια, πλαστογραφία, κλοπή οχήματος, φθορές ξένης ιδιοκτησίας και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Συνεργός του 37χρονου, στις υποθέσεις των διακεκριμένων κλοπών από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και σε περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, είναι 28χρονος ομοεθνής του, ο οποίος αναζητείται.

Σημειώνεται, ότι η σύλληψη του Αλβανού και η ταυτοποίηση του ομοεθνή συνεργού του πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής για περιπτώσεις διαρρήξεων σε γραφεία καθηγητών και εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Πολυτεχνειούπολη και στην Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου, το χρονικό διάστημα από το τέλος Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου 2020. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις διαρρήξεων αφαιρέθηκε εργαστηριακός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, η συνολική αξία του οποίου υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε ακόμα ότι οι δύο δράστες διέμεναν και χρησιμοποιούσαν δωμάτια της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ως χώρους απόκρυψης των κλοπιμαίων και συγκάλυψης των παράνομων ενεργειών τους.

Η επεισοδιακή σύλληψή του

Ως προς το χρονικό της σύλληψης του 37χρονου, σημειώνεται ότι εντοπίστηκε, στην περιοχή του Ζωγράφου, να επιβαίνει σε Ι.Χ αυτοκίνητο με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. Στην προσπάθεια των αστυνομικών να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, ο δράστης ανέβηκε με το αυτοκίνητο στο πεζοδρόμιο και κινήθηκε προς το μέρος τους, με κίνδυνο να τους προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Ο δράστης, αν και κλήθηκε επανειλημμένα από τους αστυνομικούς να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό του, αυτός συνέχισε να κινείται απειλητικά προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα ένας εκ των αστυνομικών να πυροβολήσει σε ασφαλή κατεύθυνση, προς την αριστερή ρόδα του οχήματος, με σκοπό την ακινητοποίησή του και την αποτροπή τραυματισμών. Ο αλλοδαπός, επιχειρώντας να διαφύγει, συνέχισε να κινείται επί του πεζοδρομίου και αφού πρώτα προσέκρουσε σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα και δύο μοτοσικλέτες, προκαλώντας τους υλικές ζημιές, έπεσε σε δέντρο και ακινητοποιήθηκε. Αμέσως μετά, βγήκε από το παράθυρο του συνοδηγού και προσπάθησε να υπερπηδήσει το κιγκλίδωμα της Πολυτεχνειούπολης, χωρίς να τα καταφέρει, καθώς ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.

Μετά τη σύλληψή του βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν αυτοσχέδια χάρτινη συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης, πλαστό ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς και συσκευή κινητού τηλεφώνου. Όπως διαπιστώθηκε, το Ι.Χ αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε είχε κλαπεί στις 8 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ακόμη αυτοσχέδια νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, μεικτού βάρους 110 γραμμαρίων, καθώς και μέρος του εργαστηριακού και τεχνολογικού εξοπλισμού που αφαιρέθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Από την έως τώρα έρευνα προέκυψε ότι ο συλληφθείς, εκτός από την κλοπή οχήματος, έχει διαπράξει μαζί με τον συνεργό του τις εξής κλοπές και διαρρήξεις σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα:

•Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, διέρρηξαν εργαστήριο και 11 γραφεία καθηγητών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας περίπου 164.000 ευρώ.

•Την 1η Μαρτίου 2020, διέρρηξαν 14 γραφεία καθηγητών και αποθηκών της Σχολής Φαρμακευτικής του Ε.Κ.Π.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

•Επίσης, την 1η Μαρτίου 2020, διέρρηξαν 9 εργαστήρια της Σχολής Φυσικών του Ε.Κ.Π.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 15.900 ευρώ.

•Στις 03 Μαρτίου 2020, διέρρηξαν 5 γραφεία της Σχολής Μαθηματικών του Ε.Κ.Π.Α. στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

•Στις 6 Μαρτίου 2020, διέρρηξαν 3 εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και εργαστήριο της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 22.950 ευρώ.

•Στις 25 Μαρτίου 2020, διέρρηξαν γραφείο καθηγητή της Σχολής Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συνολικής αξίας 14.550 ευρώ.

Επίσης, το χρονικό διάστημα από 16 έως 21 Απριλίου 2020, παραβίασαν 9 πόρτες εργαστηρίων της Σχολής Μηχανολόγων του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και αφαίρεσαν εργαστηριακό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 4.300 ευρώ.

Και οι δύο δράστες είναι σεσημασμένοι και έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν πολλές φορές τις αστυνομικές Αρχές για ληστείες, κλοπές και ναρκωτικά, ενώ επιδείκνυαν ιδιαίτερη σκληρότητα και επικινδυνότητα στη διάπραξη των εγκληματικών τους ενεργειών.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, τον Μάϊο του 2019, όταν οι δράστες ακινητοποίησαν ανήλικο που περπατούσε έξω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου και με την απειλή όπλου, του αφαίρεσαν χρήματα, τιμαλφή και τα κλειδιά του διαμερίσματος όπου διέμενε με την οικογένειά του. Στη συνέχεια, αφού τον χτύπησαν και του έδεσαν τα χέρια, τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί στο χώρο αποσκευών του οχήματός τους και τον μετέφεραν στο νεκροταφείο του Βύρωνα, όπου και τον εγκατέλειψαν. Στη συνέχεια πήγαν στο διαμέρισμά του και αφού μπήκαν σε αυτό με τα κλειδιά που του είχαν αφαιρέσει, ακινητοποίησαν με την απειλή όπλου τους γονείς του και χρησιμοποιώντας σωματική βία αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα.

Ο 37χρονος Αλβανός, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή