Με τάσεις πόλωσης για την «επόμενη μέρα» η συζήτηση στη Βουλή

Με τάσεις πόλωσης για την «επόμενη μέρα» η συζήτηση στη Βουλή

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άρωμα πολιτικών διεργασιών αλλά και οσμή πόλωσης, εξέπεμψε ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη στη Βουλή, κατά την ειδική διαδικασία ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της επερχόμενης ύφεσης.

Μεταξύ των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα κατεγράφη εκ νέου χάσμα: Ο πρωθυπουργός μετά την αρχική έκκληση του για νέο περιβάλλον πολιτικής συνύπαρξης και έχοντας να αντιμετωπίσει τα σφοδρά πυρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχαν σε ορισμένες περιπτώσεις και προσωπικά χαρακτηριστικά, επέκρινε εντονότατα την τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή εμφανιζόταν να κρατά ανοικτό πεδίο ενός άτυπου διαλόγου με την κυρία Φωτεινή Γεννηματά, σημειώνοντας ότι ακούει και μελετά προτάσεις της.

Με τάσεις πόλωσης για την «επόμενη μέρα» η συζήτηση στη Βουλή-1

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επιχείρησε ευθέως να προσεγγίσει κυρίως την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας πρόταση για «δημοκρατικό μέτωπο» με στόχο να αντιμετωπιστεί η συντηρητική κυβέρνηση, για να δεχθεί, ωστόσο, ευθύτατη την απόρριψη από την κυρία Γεννηματά, που έκανε λόγο επιτιμητικά για «τακτικισμούς» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εντός ενός τέτοιου υπό διαμόρφωση πολιτικού περιβάλλοντος, λίγο πριν αρχίσει η σταδιακή επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα στην κοινωνική ζωή, και ενόψει μιας μεγάλης ύφεσης που κατά γενική ομολογία θα ακολουθήσει την πανδημία, οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων φάνηκε να έχουν πολλές μικρές ή μεγαλύτερες εκτιμήσεις αναφορικά με το περιεχόμενο ή και το εύρος των μέτρων που χρειάζονται για να στηριχθεί η εθνική οικονομία, όπως και για το χρόνο λήψης αυτών των μέτρων. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι καθώς είναι αβέβαιη η εξέλιξη της ύφεσης θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική η διαχείριση του «οπλοστασίου» στην παρούσα συγκυρία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως τα μέτρα είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, ζητώντας περισσότερα και γρηγορότερα.

Περί «τοξικότητας»

«Θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα, καθώς επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς αντιπαράθεσης, να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει αυτή την εθνική ενότητα. Αυτό περιμένουν από μας οι πολίτες και θα μας κρίνουν όλους αυστηρά, και την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι επιζητεί την δημιουργική κριτική. Για να προσθέσει, όμως: «Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε είναι να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας, επίρριψης ευθυνών, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης -θα το επαναλάβω, αμφισβήτησης- ανθρώπων οι οποίοι προσέφεραν στο κοινό καλό, χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο, μόνο από διάθεση να υπηρετήσουν και να βοηθήσουν τη χώρα μας. Καλό είναι όλα αυτά, επιτέλους, να τα αφήσουμε πίσω μας. Αυτό, όμως, φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση».

Διαδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη στο βήμα της Ολομέλειας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τους τόνους. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει ύφος «πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό», ενώ σημείωσε ότι παραδέχεται τα «αυτονόητα που έπραξε η κυβέρνηση» στην αρχή της κρίσης.

Με τάσεις πόλωσης για την «επόμενη μέρα» η συζήτηση στη Βουλή-2

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας πάντως υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός άφησε αναξιοποίητο το χρόνο για σοβαρές πολιτικές, και πως γι’ αυτό το λόγο θα λογοδοτήσει. Στη συνέχεια και μεταξύ των άλλων που κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη είναι η εγκατάσταση -όπως είπε- ενός «αντιδημοκρατικού, ανεξέλεγκτου και επικίνδυνα αλαζονικού και ολοκληρωτικού συστήματος εξουσίας», ή και η επιδίωξη να «ζήσει το μύθο του ως στρατηλάτη» και να βάλει «την δημοκρατία σε καραντίνα».

Απαντώντας ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι παρά την κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έμεινε ίδιος» για να συνεχίσει μεταξύ άλλων: «Αν επανέλθουμε σε λόγο που εκπέμπει μία αντίληψη ότι θα σας περιμένουμε στη γωνία, να σας πυροβολήσουμε, δεν υπηρετούμε το νέο κλίμα που πρέπει να καλλιεργήσουμε εν μέσω κρίσης. Εκτός εποχής όποιος χρησιμοποιεί τέτοιο λόγο».

Σε υψηλούς τόνους, αντέδρασε ο κ. Τσίπρας: «Εμφανίζεστε ως τροπαιούχος. Οφείλουμε τη ζωή μας σ’ εσάς; Μήπως να κάνουμε κανένα τάμα, να ανάψουμε και κάποιο κερί για εσάς; Δεν είναι σοβαρή στάση ηγέτη, να οικειοποιηθείτε τη συλλογική προσπάθεια» σχολίασε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο παράγοντας ΚΙΝΑΛ

Διαφορετικούς τόνους, συγκριτικώς με εκείνους που χαρακτήρισαν τις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, χρησιμοποίησαν στις αναφορές τους στο ΚΙΝΑΛ και την πρόεδρο του οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας: «Άκουσα ενδιαφέρουσες προτάσεις και από την κυρία Γεννηματά, και τις εξετάζουμε για επόμενη μέρα», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Εμείς πιστεύουμε ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία για μια βαθιά κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία, με μια μεγάλη συμμαχία προόδου και αλλαγής, στο προσκήνιο. Να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

«Η παράταξη της αλλαγής, θα βγει πολύ πιο ισχυρή. Θα πρωταγωνιστήσουμε ξανά και θα γράψουμε μαζί το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με το λαό» σημείωσε η κυρία Γεννηματά, για να προσθέσει: «Το Μαξίμου διαρρέει σενάρια εκλογών, και ο κ. Τσίπρας “τσιμπάει” με "τακτικισμούς” για δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Δεν θα αλλάξουμε πορεία. Έχουμε αυτόνομη πορεία πολύ μακριά και από συντήρηση και λαϊκισμό».

Με τάσεις πόλωσης για την «επόμενη μέρα» η συζήτηση στη Βουλή-3

Από την πλευρά τους, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο έντονα, οι κ. Δημ. Κουτσούμπας, Κυρ. Βελόπουλος και Ι.Βαρουφάκης, πέραν της κριτικής προς την κυβέρνηση, έστρεψαν τα βέλη τους και προς το ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την απόσταση που -όπως υποστήριξαν- υπάρχει ανάμεσα στα όσα έκανε ως κυβέρνηση το κόμμα του κ. Τσίπρα, και σε αυτά που λέει τώρα από τις θέσεις της αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση (από τις 11 πμ έως τις 5.30 μμ) ο πρωθυπουργός επέλεξε να προσδώσει θετικό πρόσημο, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε το στοιχείο του «εποικοδομητικού διαλόγου» στη συζήτηση, και πρόσθεσε ότι ελπίζει αυτό το στοιχείο να επικρατήσει και κατά την προσεχή περίοδο όταν πολλά νομοσχέδια για τη στήριξη της οικονομίας θα τεθούν προς έγκριση στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή