Τέσσερις πυλώνες για επανεκκίνηση του τουρισμού

Τέσσερις πυλώνες για επανεκκίνηση του τουρισμού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση και ανακοίνωση του ολοκληρωμένου πακέτου επανεκκίνησης του τουρισμού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου και τους συναρμόδιους υπουργούς αλλά και τις υγειονομικές αρχές. Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια ακόμα τηλεδιάσκεψη για το θέμα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου, του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Το σχέδιο με βάση τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες πληροφορίες εδράζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος αφορά το υγειονομικό θέμα και τους κανόνες λειτουργίας του κλάδου, τόσο όσον αφορά τα ξενοδοχεία όσο και τις αγορές από τις οποίες ενδέχεται να επιτραπεί να δεχθεί επισκέπτες, όταν αυτό κριθεί ασφαλές, η χώρα. Ο δεύτερος αφορά τη στήριξη της απασχόλησης και ο τρίτος, τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλή επανεκκίνησή του. Τέλος, ο τέταρτος πυλώνας αφορά το αποζημιωτικό κεφάλαιο, δηλαδή εκείνες τις ενέργειες (πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη αρχίσει να απλοποιούνται) που θα αντισταθμίσουν κατά το δυνατόν τις απώλειες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του κλάδου από την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του. Υπενθυμίζεται πως ο τουρισμός δεν εξαντλείται με τα ξενοδοχεία, αλλά περιλαμβάνει και τις μεταφορές και τις άλλες δραστηριότητες του οικοσυστήματος του κλάδου.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που έχει υποβάλει τις θέσεις του, προάγει κατά προτεραιότητα τέσσερα κυρίως θέματα, αλλά πάντα σε συμμόρφωση με τα όσα υπαγορεύουν οι υγειονομικές αρχές: την επιδότηση της απασχόλησης, τη σαφήνεια και ασφάλεια –αλλά με λειτουργικότητα– των υγειονομικών κανόνων, τη μείωση του ΦΠΑ και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη φετινή χρήση.

Ενα ακόμα ζήτημα που περιλαμβάνεται στους ευρύτερους χειρισμούς που απαιτούνται, είναι αυτό των διμερών συμφωνιών. Ειδικότερα, αν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον ευρωπαϊκό τουρισμό μιλούν για ανάγκη ενιαίων κανόνων για τις διεθνείς μετακινήσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, στην πραγματικότητα ολοένα και περισσότεροι ανησυχούν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να επιτευχθεί τουλάχιστον με τέτοια ταχύτητα ώστε να μη χαθεί ολόκληρο το 2020 και υπονομευθεί και το 2021. Η πολυπλοκότητα του προβλήματος σε συνδυασμό με τη Βαβέλ των απόψεων σε κάθε χώρα, και συχνά ακόμα και μεταξύ υγειονομικών και πολιτικών αρχών και στο εσωτερικό της, προϊδεάζουν για αδυναμία διαμόρφωσης κοινής θέσης πριν από το φθινόπωρο. Ετσι, πυκνώνουν οι φωνές που μιλούν για τη σύναψη διμερών συμφωνιών που θα καθορίζουν με ποιους κανόνες η μία χώρα θα δέχεται τους πολίτες της άλλης.

Οσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ΣΕΤΕ πρόκειται να υποβάλει μέχρι τις 11 Μαΐου στην κυβέρνηση και στις υγειονομικές αρχές τις προτάσεις του, οι οποίες θα προκύψουν από τη σχετική εργασία τεσσάρων εταιρειών πιστοποίησης, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση να βρεθεί μοντέλο επανεκκίνησής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή