Και για τον Μάιο θα ισχύει η μείωση ενοικίων κατά 40%

Και για τον Μάιο θα ισχύει η μείωση ενοικίων κατά 40%

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατάθηκε και για τον μήνα Μάιο το μέτρο της μείωσης ενοικίων 40% σε όλα τα ακίνητα που μισθώνονται από τις πληττόμενες επιχειρήσεις (βάσει των ΚΑΔ τους), αλλά και τους εργαζομένους σε αυτές. Μάλιστα, ακόμα και όσες επιχειρήσεις ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά εντός του μήνα, θα μπορούν να επωφεληθούν της μείωσης ενοικίου, καθώς θα θεωρούνται και αυτές πληττόμενες.

Ουσιαστικά, το μέτρο αφορά πάνω από το 80% των ενοικιαζόμενων ακινήτων στην χώρα, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επαγγελματική στέγη (π.χ. γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες κ.τ.λ.).

Παράλληλα, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επεκταθεί και πέραν του Μαΐου, τουλάχιστον για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν καθόλου τον συγκεκριμένο μήνα, όπως για παράδειγμα τα εμπορικά κέντρα και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, τα οποία είναι προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσουν στις αρχές Ιουνίου. 

Η κίνηση του οικονομικού επιτελείου έρχεται σε αντίθεση με όσα είχε δηλώσει προ ημερών ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο οποίος είχε τονίσει σε διαδικτυακή συζήτηση για την αγορά ακινήτων ότι το μέτρο της μείωσης ενοικίου 40% δεν θα επεκταθεί πέραν του Απριλίου. Τότε είχε αναφερθεί και στα μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών, οι οποίοι πλήττονται από το μέτρο αυτό, σημειώνοντας ότι αυτή δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα αφορά μόνο εκείνους που όντως έχουν πληγεί και επίσης θα είναι αναλογική του βαθμού απώλειας που υφίσταται ο κάθε ιδιοκτήτης.

Πάντως, μέχρι σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια κίνηση από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσω π.χ. της απαλλαγής φόρου για τους μήνες που υφίστανται οι μειώσεις των ενοικίων, ή της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα να επικρατεί αναβρασμός στους κόλπους των ιδιοκτητών, οι οποίοι τονίζουν ότι καλούνται να χρηματοδοτήσουν από την τσέπη τους τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης. «Σε καμία περίπτωση δεν είπαμε ότι η μείωση ενοικίου δεν είναι ένα σωστό, ακόμα και απαραίτητο μέτρο στην παρούσα συγκυρία. Αντιδρούμε όμως στη χρηματοδότησή του αποκλειστικά με δικά μας κεφάλαια, χωρίς καμία υποστήριξη από το κράτος», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, κ. Στράτος Παραδιάς.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «οι όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ τις προηγούμενες εβδομάδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι “σταγόνα στον ωκεανό”. Για παράδειγμα, η έκπτωση του 25% σε όσους κατέβαλλαν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρότι εξαγγέλθηκε. Αντίστοιχα, η χορήγηση τετράμηνης παράτασης στην καταβολή οφειλών, ίσχυσε μόνο για όσους ιδιοκτήτες είχαν μείωση μισθωμάτων από επαγγελματική στέγη και όχι για όσους είχαν μείωση από μίσθωση κατοικιών», σημειώνει ο κ. Παραδιάς.

Τα προβλήματα

Ενα ακόμα φλέγον ζήτημα για τους ιδιοκτήτες είναι η μη κατοχύρωσή τους σε περίπτωση που τελικά ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής τους, στην περίπτωση των 100.000 αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, έχουν προχωρήσει σε αυθαίρετη μείωση του ενοικίου που πληρώνουν, επικαλούμενοι το σχετικό ΦΕΚ. Οι επαγγελματίες αυτοί δεν έχουν προχωρήσει σε εγγραφή στην «Εργάνη» (μέσω της οποίας πιστοποιείται και η μείωση του ενοικίου), με το επιχείρημα ότι δεν έχουν υπαλλήλους. Με τον τρόπο αυτό, όμως, οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων ακινήτων δεν θα μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν μειώσει το ενοίκιο, ώστε να επωφεληθούν κι αυτοί από μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους ίδιους στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί τόσο την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων όσο και τη θέσπιση ουσιαστικής έκπτωσης στην εμπρόθεσμη καταβολή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, ζητείται είτε η αφαίρεση από τις φετινές φορολογικές επιβαρύνσεις των ιδιοκτητών, του 50% των περικοπών, είτε η άμεση νομοθέτηση ότι όσα μισθώματα του 2020 εισπραχθούν μειωμένα, θα είναι αφορολόγητα το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή