Θεωρείο (03/05/20)

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασχηματισμός διεύρυνσης

Η συζήτηση στο παρασκήνιο γίνεται διαρκώς. Ποιο είναι το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού; Θα προχωρήσει σε κάποιον δομικό ανασχηματισμό; Το ερώτημα μόνο φιλολογικό δεν είναι, καθώς και πριν από την κρίση του κορωνοϊού, η συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ορόσημο για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πόσο μάλλον τώρα που η χώρα μετά την πανδημία χρειάζεται όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός μια επανεκκίνηση. Συμβολικά και ουσιαστικά. Συνεπώς, η συζήτηση είναι υπαρκτή. Το ερώτημα είναι τι είδους ανασχηματισμός μπορεί να είναι αυτός σε τι χρόνο και προς τα πού θα στοχεύει. Ο Μητσοτάκης, πάντως, έχει ήδη δείξει πως δεν φοβάται τη διεύρυνση και την αξιοποίηση στελεχών που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα όπως φάνηκε στην περίπτωση του Πιερρακάκη. Το Μαξίμου είναι ανοικτό στην αξιοποίηση τέτοιων στελεχών, χωρίς το κριτήριο να είναι κομματικό. Συνεπώς, ένας ανασχηματισμός είναι πολύ πιθανόν να έχει και πάλι στοιχεία διεύρυνσης που θα εμπεδώνουν νέες κοινωνικές συμμαχίες. Δηλαδή, την οριστική εγκαθίδρυση στον μεσαίο χώρο. Αλλά αυτό δεν θα είναι το μόνο στοιχείο.

Υφυπουργοί ειδικού σκοπού

Ενας ενδεχόμενος ανασχηματισμός, που πολλοί τον τοποθετούν εντός του Ιουνίου, δεν πρόκειται να είναι σαρωτικός, αλλά να δίνει στίγμα. Στο πλαίσιο αυτό οι αλλαγές στους υπουργούς θα είναι πολύ συγκεκριμένες αλλά σε επίπεδο υφυπουργών πολύ μεγαλύτερες, με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο σε πολιτικά στελέχη και λιγότερα σε τεχνοκράτες. Ο λόγος είναι πως η διαχείριση της οικονομικής κρίσης επιβάλλει την ενίσχυση του πολιτικού στοιχείου και την ένταξη στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών που έχουν μάθει να διαχειρίζονται και ανθρώπους, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο διάστημα.

Διπλή στήριξη στον Αδωνι

Μιας και λέμε για ανασχηματισμό, έχει αξία πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή αναφέρθηκε δύο φορές με θετικά λόγια στο έργο του Αδ. Γεωργιάδη. Την πρώτη φορά είπε πως θέλει να συγχαρεί «το υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις εξαιρετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση του παρεμπορίου», ενώ τη δεύτερη ανέφερε πως «υπάρχει, ευτυχώς, μια πολύ θετική ανταπόκριση μέχρι σήμερα από την αγορά στα εργαλεία τα οποία έχει δρομολογήσει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων». Η διπλή αναφορά αν μη τι άλλο κάτι δείχνει.

Νέα συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας διανύει κατά κοινή ομολογία μια ντεφορμέ περίοδο. Στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη ήταν δυναμικός –το βήμα άλλωστε είναι το δυνατό του σημείο– αλλά ταυτόχρονα ήταν ηλίου φαεινότερον πως δεν είχε και πάλι σαφές στίγμα. Ηταν μπερδεμένος. Ηθελε να εμφανιστεί και συναινετικός και ταυτόχρονα να ανεβάσει τους τόνους. Το μπέρδεμα έχει εξήγηση. Εντός του κόμματός του έχει δημιουργηθεί τελευταία όπως μαθαίνω μία νέα συνιστώσα, πιο ριζοσπαστική από κάθε άλλη που ζητεί διαρκώς σκληρό ροκ με τον Μητσοτάκη. Η συνιστώσα μάλιστα δεν είναι με βάση τους γνωστούς διαχωρισμούς «πασοκογενών» και «συριζαίων» καθώς την εκφράζουν στελέχη από διαφορετικές προελεύσεις, όπως είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Οχι» ΚΙΝΑΛ στον Τσίπρα

Πάω στο ΚΙΝΑΛ όπου το «άνοιγμα» του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής τους βρίσκει «αδιάφορους». Με αυτή τη λέξη σχολίασε στη στήλη στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά το νέο φλερτ που επιχειρεί η Κουμουνδούρου στη Χαριλάου Τρικούπη. Ουσιαστικά, στο Κίνημα Αλλαγής βλέπουν πως ο Τσίπρας έχει πολύ άγχος τελευταία και δεν είναι στην καλύτερή του φάση και ψάχνει στηρίγματα, τα οποία δεν πρόκειται να του τα δώσουν.

Ενίσχυση Προανακριτικής

Στη Ν.Δ. δίνουν μεγάλη σημασία στην Προανακριτική και στο πόρισμά της. Εξ ου και έχει υπάρξει ενίσχυση, καθώς δόθηκε εντολή από τον Σταύρο Καλαφάτη στους βουλευτές Μακάριο Λαζαρίδη και Ζέττα Μακρή να ελέγξουν την υπάρχουσα δικογραφία επικεντρώνοντας στα στοιχεία των ενδείξεων για τέλεση επιπρόσθετων συναφών πράξεων. Για την πιθανή πάντως διεύρυνση του κατηγορητηρίου θα αποφανθεί τελικά η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αντιπυρική σε συνεννόηση

Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς βρίσκονται σε συνεννόηση για την αντιπυρική περίοδο. Γιατί ο κορωνοϊός μπορεί να φύγει –ελπίζουμε– αλλά έρχεται καλοκαίρι που δυστυχώς συνοδεύεται με τις φωτιές.

Η εισήγηση Τσιόδρα

Την Παρασκευή δεν είχε την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της νόσου, λόγω Πρωτομαγιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη σχετική εισήγηση να μη βγει ενημέρωση στον αέρα έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας και έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τη Μεγάλη Παρασκευή. «Και με τη θρησκεία και με τον σοσιαλισμό» σχολίασε χαριτολογώντας κυβερνητικός παράγοντας. Πάντως, η ενημέρωση θα γίνει κανονικά σήμερα Κυριακή, καθώς κρίθηκε απαραίτητο ενόψει της αυριανής πρώτης ημέρας άρσης των περιορισμών.

Φλερτ με Ν.Δ.

H περίοδος, πάντως, έχει αρκετά πολιτικά φλερτ, ακόμη και αν δεν τα πιάνουν τα ραντάρ λόγω της πανδημίας. Πολλοί πρώην και νυν του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ αναζητούν τη θέση τους στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, κάτι που όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πιο έντονο. Υπάρχουν μάλιστα αρκετοί νυν αλλά και πρώην βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που βλέπουν με συμπάθεια τη γαλάζια παράταξη και την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και για να μην λέτε πως δεν αναφέρω και ονόματα, θα σας πω ένα: ο Γιάννης Μανιάτης, που δεν εξελέγη στις τελευταίες εκλογές στην Αργολίδα, είναι ένα τέτοιο πρόσωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή