Πλαφόν έως δύο συσκευασίες με μάσκες ανά απόδειξη

Πλαφόν έως δύο συσκευασίες με μάσκες ανά απόδειξη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν στον αριθμό των μασκών που μπορεί να προμηθευτεί ο καταναλωτής από ένα κατάστημα προβλέπει διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενόψει της επαναλειτουργίας μερίδας επιχειρήσεων από χθες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ένας καταναλωτής μπορεί να αγοράζει από ένα κατάστημα σε μία επίσκεψή του έως δύο συσκευασίες με μάσκες.

Εάν από το ίδιο κατάστημα επιθυμεί να προμηθευτεί την ίδια στιγμή απολυμαντικά διαλύματα (δηλαδή αντισηπτικό σε υγρό, σε τζελ ή σε μαντιλάκια) ή καθαρό οινόπνευμα, τότε δεν μπορεί να πάρει και από τα τρία είδη. Εάν για παράδειγμα πάρει μία συσκευασία μασκών, μπορεί να αγοράσει κι ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό ή ένα μπουκάλι οινόπνευμα. Εάν αγοράσει δύο συσκευασίες μάσκες, δεν μπορεί να αγοράσει κάτι από τα άλλα είδη.

Το πλαφόν κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να μη διευρυνθούν οι ελλείψεις στην αγορά, ειδικά καθώς κατέστη υποχρεωτική η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ, στα ταξί, στα νοσοκομεία και στους ανελκυστήρες, ενώ έχει δοθεί σύσταση για τη χρήση της από τον γενικό πληθυσμό σε πολλές ακόμη δραστηριότητες.

Εξάλλου, στην κοινή υπουργική απόφαση για τους κανόνες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων θεσπίζονται κυρώσεις για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων και του ωραρίου λειτουργίας.

Στην περίπτωση της υπέρβασης του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων σε ένα κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά μέτρα τα πρόστιμα ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ και μπορούν να φτάσουν τις 100.000 ευρώ. Επίσης, μπορεί να επιβληθεί η ποινή της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 εργάσιμες ημέρες.

Στην περίπτωση της μη τήρησης της υποχρέωσης πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού (σ.σ. πρόκειται για υποχρέωση που αφορά κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ) επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, αυτό διπλασιάζεται. Τα ίδια πρόστιμα ισχύουν και στην περίπτωση παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας.

Στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή