Πληρωμές προς ΤΑΙΠΕΔ από Fraport με 6μηνη καθυστέρηση

Πληρωμές προς ΤΑΙΠΕΔ από Fraport με 6μηνη καθυστέρηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι έξι μήνες μπορούν να καθυστερήσουν τις οφειλές τους προς το ΤΑΙΠΕΔ οι παραχωρησιούχοι των αεροδρομίων. Η εξόφληση ωστόσο των καθυστερούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που εκδόθηκε το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση επιτρέπει στα τηλεοπτικά κανάλια να εξοφλούν το 50% των οφειλών τους προς την Digea με το υπόλοιπο 50% να συμψηφίζεται με οφειλές της Digea προς το ελληνικό δημόσιο.

Αμφότερα τα μέτρα περιέχονται στην ΠΝΠ (90 Α΄/01.05.2020) η οποία περιλαμβάνει περαιτέρω μέτρα αντιμετώπισης της πανδημική κρίσης του κορωνοϊού. Στο άρθρο 6 της ΠΝΠ προβλέπονται τα επείγοντα μέτρα στήριξης των διαχειριστών αερολιμένων και ορίζεται ότι οι χρηματικές οφειλές των παραχωρησιούχων του ΤΑΙΠΕΔ μπορούν να εξοφληθούν με καθυστέρηση έως έξι μήνες από τη στιγμή που γίνονται απαιτητές.

Η ρύθμιση αφορά τη Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Η τελευταία μάλιστα έπρεπε να πραγματοποιήσει μέχρι 31 Μαρτίου 2020 καταβολή περίπου 26 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια αμοιβή παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας για το έτος 2019.

Σημειώνεται ότι οι δύο διαχειριστές των εθνικών αεροδρομίων (ΔΑΑ και Fraport Greece), είχαν ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο με επιστολές τους από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα τη λήψη μέτρων που θα διευκολύνουν χρηματοοικονομικά τις δύο επιχειρήσεις, μετά τη ραγδαία πτώση των εσόδων τους λόγω των μέτρων περιορισμού της κίνησης. Πάντως η διευκόλυνση των έξι μηνών που αποφάσισε η κυβέρνηση γίνεται με προσαύξηση ίση με το ονομαστικό επιτόκιο της τελευταίας έκδοσης έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, προσαυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Σχετικά με την Digea, σύμφωνα με το άρθρο 43 της ίδιας ΠΝΠ, παρέχεται το δικαίωμα στα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας να εξοφλούν μόνον το 50% των μηνιαίων οφειλών τους προς τον πάροχο δικτύου Digea. Ο τελευταίος, σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, θα μπορεί να συμψηφίζει το υπόλοιπο 50% της οφειλής του εκάστοτε τηλεοπτικού σταθμού είτε με οφειλόμενα δικαιώματα προς το ελληνικό Δημόσιο είτε με οφειλόμενους φόρους. Το δικαίωμα της καταβολής του 50% της οφειλής προς την Digea ισχύει για τους τηλεοπτικούς σταθμούς για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Ταυτόχρονα, με την ίδια ρύθμιση, απαγορεύεται στον πάροχο δικτύου Digea να διακόπτει ή να περιορίζει την ποιότητα της μετάδοσης προγράμματος στους τηλεοπτικούς σταθμούς που κάνουν χρήση του προαναφερόμενου μέτρου, μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, κάθε τρίμηνο η Digea έχει έσοδα περίπου 3,7 εκατ. ευρώ από τα κανάλια (εθνικά και περιφερειακά) και επομένως η ρύθμιση αφορά περίπου 1,85 εκατ. ευρώ που επωμίζονται οι φορολογούμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή