Λ. Μενδώνη: Διπλασιάζονται στα 2 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις στο θέατρο

Λ. Μενδώνη: Διπλασιάζονται στα 2 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις στο θέατρο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημερινή απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, διπλασιάζεται το ποσό επιχορηγήσεων θεάτρου από ένα, σε δύο εκατομμύρια ευρώ, για το 2020, ανταποκρινόμενη άμεσα στην πρόταση της επταμελούς Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για αύξηση του ποσού των επιχορηγήσεων, όπως τονίζεται από το υπουργείο. 

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «το 2019, για τη θεατρική επιχορήγηση είχε διατεθεί από το ΥΠΠΟΑ 1.000.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό έχει προγραμματιστεί και για το 2020. Όμως δεδομένης της πρωτοφανούς συγκυρίας, διπλασιάζεται το προς διάθεση ποσό, στα 2.000.000 ευρώ.

Έτσι, η Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου, έχει το περιθώριο να εισηγηθεί την οικονομική στήριξη για περισσότερα θεατρικά σχήματα, με βάση τις αρχές και τα κριτήρια που έχουν τεθεί στην προκήρυξη της 16ης Ιανουαρίου τ.ε. Με γνώμονα πάντα την επένδυση της τέχνης του μέλλοντος».

Στην ίδια επιστολή της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου -με ημερομηνία 3 Μαΐου 2020- σημειώνεται ότι «η θεατρική περίοδος λόγω της πανδημίας διεκόπη βιαίως, με αποτέλεσμα από τις 64 συνολικά παραγωγές που είχαν επιχορηγηθεί για τη θεατρική περίοδο 2019-2020 μόνο οι 31 ανέβηκαν -ενώ κάποιες από αυτές δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο των προβλεπόμενων παραστάσεών τους».

Για να βοηθηθούν οι θίασοι να επιβιώσουν, αλλά και οι θεατρικοί χώροι να παραμείνουν ανοιχτοί σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως τονίζεται, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη αποφάσισε, επίσης τα εξής:

1. Η θεατρική περίοδος 2020-2021, επεκτείνεται ως την 31 Δεκεμβρίου 2021. Ως εκ τούτου, τα σχήματα τα οποία θα προκριθούν από την Επιτροπή προκειμένου να επιχορηγηθούν, να έχουν το χρόνο της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.

2. Η θεατρική περίοδος 2019-2020 παρατείνεται και πέραν του φθινοπώρου 2020- ως την 31 Μαΐου 2021, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ήδη επιχορηγηθείσες ΑΜΚΕ να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό τους.

3. Δεν θα ζητηθεί, σε καμία περίπτωση, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστροφή των επιχορηγηθέντων ποσών.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σημερινή της συνέντευξη -στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι το ΥΠΠΟΑ θα δρομολογήσει άμεσα, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Δημιουργών Θεάτρου, ώστε να υπάρξει πλήρης και έγκυρη καταγραφή όλων των επαγγελματιών του θεατρικού χώρου, σε όλες τις σχετικές ειδικότητες. «Είναι ένας τεράστιος επαγγελματικός χώρος που παραμένει αχαρτογράφητος με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους επαγγελματίες του Θεάτρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή