Μητσοτάκης: «Αθλια εικόνα έξω από τη Βουλή»

Μητσοτάκης: «Αθλια εικόνα έξω από τη Βουλή»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνθηκε και βάθυνε περισσότερο χθες στη Βουλή το χάσμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση –κυρίως την αξιωματική, αυτή τη φορά με αφορμή το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο που εισήχθη προς ψήφιση: πρωθυπουργός, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγοί των άλλων κομμάτων διασταύρωσαν εκ νέου τα ξίφη τους, όχι μόνο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά και για την οικονομία ή και τις έκτακτες, λόγω κορωνοϊού, κοινοβουλευτικές διαδικασίες προώθησης νομοθετημάτων. Ενδεικτικό του κλίματος, μάλιστα, που επικρατεί ειδικότερα στις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα είναι το ότι υπήρξε αντιπαράθεση ακόμα και για όσα διαδραματίστηκαν μία ημέρα νωρίτερα, έξω από τη Βουλή, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου.

«Για τη συγκέντρωση τι να πω; Ούτε στοιχειώδεις αποστάσεις ασφαλείας δεν μπορούσατε να κρατήσετε και μετά εκνευρίζεστε γιατί οι πολίτες εύλογα αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν τύχαινε σε εσάς η διαχείριση αυτής τη πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός. Και, μεταξύ άλλων, συνέχισε: «Η κυβέρνηση ουδέποτε είχε, έχει και θα έχει πρόθεση να περιορίσει το δικαίωμα της δημόσιας συνάθροισης, της διαμαρτυρίας με άλλα λόγια. Αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της δημοκρατίας μας. Αλλά, απαιτώ από κόμματα και συνδικαλιστικούς φορείς που διοργανώνουν διαδηλώσεις αυτή την εποχή, να έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να σέβονται τις υποδείξεις των ειδικών και να μην παρουσιάζεται αυτή η άθλια εικόνα, η οποία παρουσιάστηκε χθες έξω από τη Βουλή. Αδικεί και αυτούς οι οποίοι διαδηλώνουν και τα αιτήματά τους».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ασχολίαστη την αναφορά: «Μέχρι και η συγκέντρωση των περιβαλλοντικών οργανώσεων έξω από τη Βουλή τον πείραξε τον κ. Μητσοτάκη. Και προφανώς δεν τον πείραξε γιατί ξαφνικά τον έπιασε ο πόνος για τις αποστάσεις. Οταν καλούσε στο τηλέφωνο τον δήμαρχο να αλλάξει δρομολόγιο και να περάσει έξω από το Μαξίμου το φορτηγό με τη συναυλία και καλούσε και τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία να τον απαθανατίσουν σε αυτή τη δήθεν αυθόρμητη στιγμή, δεν τον πείραζαν οι αποστάσεις που δεν τηρήθηκαν. Και δεν είχε αρθεί ακόμη η καραντίνα. Τώρα τον πείραξε η διαμαρτυρία. Για να δημιουργήσετε την εικονική πραγματικότητα. Της επιτυχίας και της κανονικότητας».

«Θλιβερή επέτειος»

Στην αρχή της χθεσινής παρέμβασής του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά, επίσης, και στη συμπλήρωση δέκα ετών από τότε που τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων πυρπολήθηκε το κτίριο της Μαρφίν στο οποίο εργάζονταν. Μίλησε για «θλιβερή επέτειο» και αναφέρθηκε στην απόφαση να τοποθετηθεί «μια ειδική πλακέτα στο κτίριο της φωτιάς και του μίσους που θα πολεμά τη λήθη, θα μας καλεί σε ενότητα και σε δημοκρατική επαγρύπνηση και θα κρατά ζωντανό το μεγάλο δίδαγμα εκείνης της ημέρας με δύο λέξεις: “Ποτέ πια”».

Ο κ. Τσίπρας δεν έκανε σχετική αναφορά. «Δέκα χρόνια μετά χρειάζεται να βρεθούν οι δράστες, να διαλευκανθεί η υπόθεση», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φωτεινή Γεννηματά.

Ωστόσο, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήγειρε –όπως προαναφέρθηκε– και ζήτημα «διαδικασιών», εκφράζοντας μεταξύ άλλων την κατηγορηματική του διαφωνία με την απόφαση που ελήφθη, εν μέσω έκτακτων συνθηκών λόγω πανδημίας, η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, να διεξαχθεί μέσω «επιστολικής ψήφου». Και στο πλαίσιο της διαφωνίας του αυτής, ανακοίνωσε την απόφαση να αποχωρήσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία «για να μην τη νομιμοποιήσει».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, το σύνολο της αντιπολίτευσης δήλωσε πως διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή