Ρεβίθια στην κατσαρόλα με ψητά καρότα και μπαχαρικά από τον Αστέριο Κουστούδη

Ρεβίθια στην κατσαρόλα με ψητά καρότα και μπαχαρικά από τον Αστέριο Κουστούδη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Μερίδες: για 4-6 μερίδες / Προετοιμασία: 30΄+αναμονή 1 βράδυ / Χρόνος: 1 ώρα+30΄

Γνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο σεφ Αστέριος Κουστούδης ετοιμάζει ρεβίθια στην κατσαρόλα με ψητά καρότα και μπαχαρικά.

 * Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ο executive chef στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρετανία και King George.

 

Υλικά

  • 500 γρ. ρεβίθια μικρόσπερμα, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 κρεμμύδια ξερά, σε φέτες+1 ολόκληρο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 πράσο, σε μικρές ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε φετάκια
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι πιπεριά, σε φετάκια
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, φρέσκο, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κουτ. γλυκού δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές φέτες
  • ξύσμα και χυμός από ½ λεμόνι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μαυροκούκι για το σερβίρισμα

Για τα καρότα

  • 4 καρότα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φετούλες
  • 1 κουτ. γλυκού κάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Καρότα: Σε ένα ταψί απλώνουμε τα καρότα ολόκληρα, τα περιβρέχουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε 50 ml νερό, σκεπάζουμε με λαδόκολλα κι από πάνω με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στους 180°C για 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια, το ολόκληρο ξερό κρεμμύδι, 1 δαφνόφυλλο, συμπληρώνουμε με νερό 2-3 εκ. αφού σκεπάσει όλα τα ρεβίθια και τα βάζουμε να βράσουν. Όταν πάρει βράση, ξαφρίζουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα ρεβίθια αλλά όχι να διαλυθούν, για περίπου 1 ώρα. Στραγγίζουμε και κρατάμε τα υγρά.

Σε μία άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το  ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και συνεχίζουμε με χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν καλά. Έπειτα προσθέτουμε το τσίλι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 1-2 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τα ρεβίθια και σκεπάζουμε με τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι, το δεύτερο δαφνόφυλλο και το δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε ελαφρώς, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μείνουν λίγα υγρά. Τέλος προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα ξύσματα και το χυμό λεμόνι.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα ρεβίθια, από πάνω κόβουμε φέτες το καρότο και τέλος πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι.

Στο ποτήρι μας: Μπίρες και κυρίως lager, pale ale, IPA, Riesling, Μαντινείες, κοκτέιλ με εσπεριδοειδή ή/και εξωτικά φρούτα.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή