Το ευρύτερο αποτύπωμα της πανδημίας

Το ευρύτερο αποτύπωμα της πανδημίας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία της COVID-19 και όσα «συνοδεύουν» αυτήν, όπως τα περιοριστικά μέτρα, έχουν επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων, τις συνήθειές τους αλλά και τη λειτουργικότητά τους, διερευνά παγκόσμια μελέτη που είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες δέκα ημέρες σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον κόσμο, με τη συμμετοχή άνω των 200 ερευνητών, μεταξύ των οποίων και Ελληνες επιστήμονες της Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η «Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (μελέτη COH-FIT)» ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες και ήδη στη χώρα μας έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από 2.600 ερωτηματολόγια. Η έρευνα διενεργείται διαδικτυακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον κεντρικό ιστότοπο της μελέτης (www.COH-FIT.com), να επιλέξουν τη γλώσσα και, εφόσον επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα κατευθυνθούν στην έρευνα. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δώσουν ανώνυμες πληροφορίες αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία, το επάγγελμα, την κατάσταση της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας, και για διάφορες συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μεταξύ των ερωτημάτων είναι η ύπαρξη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, αναφορά αισθημάτων άγχους, μοναξιάς και φόβου, ενδεχόμενες απότομες αλλαγές στη διάθεση, εμφάνιση επιθετικότητας, ασυνήθιστες σκέψεις, αλλαγές σε ενδιαφέροντα και σε συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η χρήση ουσιών. Στην έρευνα συμμετέχουν ενήλικοι αλλά και έφηβοι και παιδιά, κατόπιν συναίνεσης των γονέων. Ενήλικοι και έφηβοι θα χρειαστεί να αφιερώσουν περίπου 30-35 λεπτά για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και τα παιδιά περίπου 15-20 λεπτά. Δεν θα συλλέγονται και δεν θα διατηρούνται από τους ερευνητές πληροφορίες που να προσδιορίζουν προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα σχετικά με την ηλεκτρονική δραστηριότητα των ατόμων. Ο στόχος των ερευνητών είναι να συγκεντρώσουν πληροφορίες από περισσότερους από 200.000 συμμετέχοντες. Η μελέτη θα διενεργηθεί σε τρεις διαφορετικές περιόδους: κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έξι μήνες μετά το τέλος της πανδημίας και 12 μήνες μετά το τέλος της πανδημίας.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Ψυχιατρικής, διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας (ένας εκ των εθνικών συντονιστών, μαζί με τον επίκ. καθηγητή ΑΠΘ Αγοραστό Αγοραστό, την αναπλ. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Λίνκοπινγκ της Σουηδίας Ελενα Δραγκιώτη και τον ψυχίατρο Κωνσταντίνο Τσαμάκη), «η ανάλυση των ερωτηματολογίων θα γίνει ανά χώρα ώστε να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις, καθώς έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικές πολιτικές που επιλέχθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας», σημειώνει ο καθηγητής. Και προσθέτει ότι εκτός από τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία, ο στόχος είναι να αναγνωριστούν και οι προστατευτικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης σε περιόδους παρόμοιων καταστάσεων. Ο κ. Μποζίκας εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη φάση σίγουρα θα έχουν αυξηθεί τα αγχώδη και καταθλιπτικά συμπτώματα. «Ο φόβος του ατόμου να μην αρρωστήσει θα διαπλακεί με το άγχος για την οικονομική κατάσταση με την επόμενη μέρα. Ατομα που μέχρι τώρα ήταν σε περιορισμό στο σπίτι τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σταδιακή επάνοδο στην καθημερινότητα.

Αλλωστε όλοι έχουμε αγωνία για το τι θα γίνει και όλοι αισθανόμαστε πιεσμένοι», σημειώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή