Οι μάσκες απομονώνουν τους κωφούς

Οι μάσκες απομονώνουν τους κωφούς

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι σαν να κάθομαι μόνη μου σε ένα παγκάκι στην έρημο, και στα όρια της ερήμου είναι τα άλλα παγκάκια με τους άλλους ανθρώπους». Με αυτή την εικόνα η κ. Ισμήνη Πολίτη προσπαθεί να περιγράψει το πώς αισθάνεται όταν βλέπει άλλους ανθρώπους που φορούν μάσκα να μιλούν μεταξύ τους. Σαν να κάθεται σε ένα παγκάκι στη μέση της ερήμου. Η ίδια δεν μπορεί να επικοινωνήσει εάν ο απέναντί της φοράει μάσκα. Δεν θα τον καταλάβει. Με βαριά βαρηκοΐα, πρακτικά κώφωση, από τη γέννησή της, επικοινωνεί με τον προφορικό λόγο (από 3 ετών ξεκίνησε μαθήματα λογοθεραπείας) και χειλεανάγνωση. «Ελληνική νοηματική γλώσσα έμαθα πολύ αργά, γύρω στην ηλικία των 30», λέει στην «Κ». «Υπάρχουν πολλοί κωφοί που συνεννοούνται με χειλεανάγνωση και δεν γνωρίζουν νοηματική». Πολύ απλά ο κωφός ή βαρήκοος διαβάζει τα χείλη σου όταν του μιλάς. Αρκεί να μπορεί να τα δει.

Τις τελευταίες ημέρες, με τη διάδοση της χρήσης μάσκας, η καθημερινότητα είναι δύσκολη για τους ανθρώπους με αναπηρίες ακοής. «Βιώνουμε αποκλεισμό», λέει η κ. Πολίτη. «Οταν μιλούν μεταξύ τους οι άλλοι φορώντας μάσκα, δεν καταλαβαίνω απολύτως τίποτα. Κανονικά χωρίς μάσκα θα καταλάβαινα και θα μπορούσα να συμμετέχω σε μια συζήτηση. Τώρα, όμως, δεν γίνεται». Φυσικά, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται σε χώρους όπου η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, όπως για παράδειγμα σε υπηρεσίες υγείας. «Ευτυχώς στη δουλειά μου δεν είναι υποχρεωτική και κάπως τα καταφέρνω, αν και με δυσκολίες, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που από την αρχή της κρίσης με τον κορωνοϊό βρίσκονται σε συνεχή κατάσταση στρες, καθώς παράλληλα με τη δουλειά τους δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι τους λένε οι συνάδελφοί τους».

Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η χρήση διάφανων μασκών. Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή την είδηση ότι εργοστάσια στη Λάρισα και στη Θράκη θα αναλάβουν τη μαζική παραγωγή μασκών για την προστασία του γενικού πληθυσμού της χώρας, η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, με επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζήτησε έστω ένας αριθμός αυτών των μασκών να είναι διαφανείς «προσφέροντας πρόσβαση σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες». «Είναι σημαντικό (…) προκειμένου σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες για τη δημόσια υγεία να προστατευθούν όλοι ισότιμα και αποτελεσματικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επικοινωνιακές ανάγκες κάθε κοινωνικής ομάδας, ειδικά σε μια περίοδο που η έγκαιρη ενημέρωση και η σωστή προφύλαξη σώζουν ζωές». Οπως διευκρινίζουν οι άνθρωποι που ζουν αυτές τις ημέρες αυτόν τον ιδιότυπο αποκλεισμό, όπως η κ. Ισμήνη Πολίτη, «τις διάφανες μάσκες δεν τις ζητούμε για να τις φορέσουμε εμείς, τις ζητούμε για να τις φορέσετε όσοι δεν έχετε πρόβλημα ακοής. Για να μπορούμε να διαβάζουμε τα χείλη σας και να καταλαβαίνουμε τι λέτε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή