Για «γκρίζες ζώνες» μιλάει η Aγκυρα

Για «γκρίζες ζώνες» μιλάει η Aγκυρα

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο επανέφερε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και υπενθύμισε την κρίση των Ιμίων, ενώ παράλληλα υποστήριξε και αυτός ότι η πρόσφατη παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήταν «πρακτική ρουτίνας». Η Αθήνα απάντησε χαρακτηρίζοντας παράνομες και προκλητικές τις παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας. Χθες, οριστικοποιήθηκε, επίσης, η συμφωνία για μίσθωση δύο UAV από το Ισραήλ για ενίσχυση των μέσων επιτήρησης των συνόρων της Ελλάδας σε θάλασσα, ξηρά και αέρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε χθες (τ/σ TV100) ότι «στο Αιγαίο υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Υπάρχει η υφαλοκρηπίδα, ο έλεγχος του FIR, των πτήσεων πολιτικής αεροπορίας. Από την άλλη, υπάρχουν νησιά, νησίδες, των οποίων η κυριαρχία είναι ασαφής. Θυμάστε την κρίση των Ιμίων. Δεν συνέβη φέτος κάτι, αλλά κάθε χρόνο υπάρχει μία ένταση. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι είναι μία ρουτίνα». Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι «στην ανακοίνωσή μας, τονίσαμε ότι οι πρακτικές μας εκεί είναι πρακτικές ρουτίνας της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας». Στον κ. Τσαβούσογλου απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, ο οποίος και επισήμανε πως «οι προκλητικές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας στον αέρα ή τη θάλασσα δεν νομιμοποιούνται επειδή επαναλαμβάνονται ή επενδύονται τον χαρακτηρισμό “ρουτίνας”. Παραμένουν παράνομες, σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μιας χώρας που δηλώνει ότι θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. και υπονομεύουν την ειρήνη και ασφάλεια της περιοχής».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμαινε (ρ/σ Real) ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία τη στρατιωτικοποίηση των ελληνοτουρκικών διαφορών. «Δεν πρόκειται να πάμε σε στρατιωτικοποίηση της κρίσης με την Τουρκία. Είναι τεράστιο λάθος. Είναι η παγίδα την οποία η Τουρκία στήνει για την Ελλάδα: να περάσουμε από το στάδιο του Δικαίου στο στάδιο των ενεργειών αυτής της μορφής. Η Ελλάδα έχει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δικαιούται να τα ασκήσει. Δικαιούται να υπερασπίσει τον εναέριο χώρο της, αυτό είναι προφανές. Ομως, νομίζω ότι η στρατιωτικοποίηση των διαφορών με την Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε επίλυση. Θα οδηγήσει σε επιδείνωση», είπε ενδεικτικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος, ωστόσο, επισήμανε ότι «η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα προάσπισης του εθνικού της χώρου».

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες επισημοποιήθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ για τη μίσθωση δύο UAV (μη επανδρωμένα αεροχήματα) ισραηλινής κατασκευής σε βάθος τριετίας. Οι δύο πλευρές κατέληξαν στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση για τουλάχιστον δύο χρόνια. Βάσει αυτής, η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) θα εκμισθώσει δύο UAV τύπου HERON-Mk2, με αυτονομία 1.000 χιλιομέτρων για τρία χρόνια (θα ανανεώνεται ανά έτος η μίσθωση) με συνολικό κόστος λίγο κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ. Η παράδοση των δύο UAV θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου εξαμήνου και όταν αυτά παραληφθούν θα ενταχθούν αμέσως σε αποστολές επιτήρησης των συνόρων. Στο τέλος της τριετίας εκμίσθωσης η Π.Α. διατηρεί το δικαίωμα αγοράς, καταβάλλοντας την υπολειμματική αξία των δύo UAV, που θα υπολογιστεί τότε.

Στον Εβρο

Εν τω μεταξύ, νέα περιστατικά με πυροβολισμούς στον αέρα από τουρκικά περίπολα καταγράφηκαν χθες και προχθές στον Εβρο. Το πρώτο έγινε στις 8 το βράδυ της Τρίτης κοντά στο χωριό Μαράσια. Στελέχη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής που συμμετείχαν σε ενέδρα σε χέρσο τμήμα της ελληνοτουρκικής μεθορίου πυροβόλησαν μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό. Το συμβάν έγινε αντιληπτό από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού Ξηράς, που ενημέρωσαν την ηγεσία τους. Τις απογευματινές ώρες χθες νέο, παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε κοντά στο χωριό Τυχερό. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν Τούρκοι αστυνομικοί που άνοιξαν πυρ στον αέρα, ενώ περιπολούσαν με βάρκα κατά μήκος του ποταμού. Αντίστοιχα επεισόδια κατά μήκος της συνοριογραμμής είχαν προηγηθεί τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης. Και τότε τα μέλη δύο πλωτών περιπόλων της τουρκικής στρατοχωροφυλακής είχαν πυροβολήσει στον αέρα κοντά στο χωριό Τυχερό. Αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας αποδίδουν τα περιστατικά στην προσπάθεια της Τουρκίας να διατηρήσει την ένταση στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή στόχευση των τουρκικών δυνάμεων είναι να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα κατά μήκος των ποτάμιων συνόρων, στον Εβρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή