Τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού – Τι ισχύει για σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού – Τι ισχύει για σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα στήριξης του Πολιτισμού και των εργαζομένων του παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα.

Η υπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στη λειτουργία μουσείων, αρχαιολογικών χώρων και θερινών σινεμά καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθούν τα ζωντανά δρώμενα. Επίσης, ανακοίνωσε τις κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά με το επίδομα των 800 ευρώ. 

Ειδικότερα, οι αρχαιολογικοί χώροι θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, τα θερινά σινεμά την 1η Ιουνίου και τα μουσεία στις 15 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα μουσεία, θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις δύο μέτρων και θα επιτρέπονται μόνο κλιματιστικά ανοιχτού κυκλώματος.

Ακόμη, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα και θα συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Σε ισχύ θα είναι επίσης ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Τα θερινά σινεμά θα λειτουργήσουν με όριο πληρότητας στο 40% για να τηρούνται οι αποστάσεις.

Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου. Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις 1,5 μέτρου, θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα.

Θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος και θα ισχύουν ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και ειδική διαδικασία ρύθμισης της ροής εισόδου-εξόδου του κοινού.

Τα κινηματογραφικά γυρίσματα θα αρχίσουν επίσης στις 18 Μαΐου.

Στα γυρίσματα θα πρέπει να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός και εξαερισμός, όπου αυτό είναι δυνατόν (επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος).

Στους κλειστούς χώρους πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις (διάλυμα χλωρίνης 10:1) πριν και μετά το τέλος κάθε πρόβας / γυρίσματος

Τα είδη ατομικής προστασίας που συστήνεται να χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι είναι προστατευτική μη ιατρική μάσκα, αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα για τα χέρια και προστατευτική προσωπίδα (στις πρόβες).

Ειδικοί κανόνες για μακιγιάζ, κομμωτήριο, βεστιάριο, εξοπλισμό κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, αυτά θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνο σε ανοικτούς χώρους.

Τα άτομα –με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Το όριο πληρότητας θα είναι στο 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις.

Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον τρία μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων.

Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα στήριξης σε ανθρώπους του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων:

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά και οι εργαζόμενοι του χώρου του Πολιτισμού των οποίων η σύμβαση ορισμένου χρόνου έληξε πρόωρα κατά το διάστημα 15/02/20 έως και 29/02/20. Και αυτοί καθίστανται δικαιούχοι των 800 ευρώ μετά τη δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.

-Εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά όσοι απασχολήθηκαν  σε περισσότερους από έναν εργοδότη το διάστημα 15/03/20-20/04/20 και είχαν κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως μέχρι και 30% συνολικά ώρες εργασίας. Θα λάβουν τα 800 ευρώ μεταξύ 14ης και 15ης Μαΐου μετά από δήλωσή τους στο ΕΡΓΑΝΗ.  

-Οσοι από 1η Ιουνίου του 2019 έως και 1η Μαρτίου του 2020 έχουν εκτελέσει περιστασιακή εργασία με έξι μεροκάματα τον μήνα ή 50 μεροκάματα συνολικά το διάστημα αυτό,  θα λάβουν επίσης τα 800 ευρώ.

-Με ειδική ρύθμιση εντάσσονται και καλύπτονται αναδρομικά οι ταξιθέτες και ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες συνεχίζεται η στήριξη και τον Μάιο, ένα σύνολο 24 εκατ. για τους μισθωτούς και τους απασχολούμενους του Πολιτισμού μαζί με όλες τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο. 

«Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού περιλαμβάνονται στο ευρύτερο πλαίσιο στήριξης όλων των κλάδων. Δεν υπήρξε εξαίρεση για το παρελθόν ούτε για το παρόν», διευκρίνισε η υπουργός.

Επισυνάπτονται αναλυτικά τα μέτρα. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή