Με μια κονσέρβα ντοματάκια

4' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νένα Ισμυρνόγλου #μένει_σπίτι και μας προτείνει 30 τρόπους, κλασικούς και πρωτότυπους, για να αξιοποιήσουμε μια κονσέρβα με ολόκληρα ντοματάκια. Και 5 + 1 χρήσεις για το άδειο δοχείο.

  1. Στο κοκκινιστό κοτόπουλο της κατσαρόλας: Σιγομαγειρεύουμε το κοτόπουλο με 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομματιασμένα με την κουτάλα, μπόλικα κρεμμύδια και λίγο νερό. Νοστιμίζουμε με δεντρολίβανο και ελαιόλαδο ωμό, στο τέλος.
  2. Στα λαδερά φασολάκια (και σε άλλα λαδερά): Αντί για νερό, μαγειρεύουμε τα φασολάκια με λιωμένη φρέσκια ντομάτα, στραγγισμένη, μαζί με 1 κονσέρβα ντοματάκια, πολτοποιημένα. Τέλεια σάλτσα!
  3. Στο σπανακόρυζο: Μειώνουμε την ποσότητα νερού που θα ρίξουμε για το ρύζι και το αντικαθιστούμε με ντοματάκια χτυπημένα στο μούλτι. Αρωματίζουμε με σκόνη τζίντζερ και δυόσμο.
  4. Στις φακές σούπα: Νοστιμίζουμε τη σούπα με ελαφρώς χτυπημένα ντοματάκια. Μαζί μαγειρεύουμε και 1 ολόκληρο καρότο και, όταν γίνει, το λιώνουμε στο μούλτι με 1 κουτάλα από το ζουμί του φαγητού, ξίδι και ρίγανη – με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε τις μερίδες στο σερβίρισμα.
  5. Στη φασολάδα: Αφού γίνει το φαγητό, βάζουμε μερικά χτυπημένα ντοματάκια (για φρεσκάδα) και ξύσμα πορτοκαλιού.
  6. Στη ρεβιθάδα: Στα μισά του μαγειρέματος βάζουμε χοντροκομμένα ντοματάκια, φλούδα λεμονιού και δεντρολίβανο.
  7. Στη μακαρονάδα: Φτιάχνουμε σάλτσα με ελαφρώς χτυπημένα ντοματάκια, ελαιόλαδο και σκόρδο και στο τέλος προσθέτουμε μερικά ολόκληρα ντοματάκια, στραγγισμένα και σοταρισμένα για λίγο. Ανακατεύουμε με τα μακαρόνια και αρωματίζουμε με άφθονο βασιλικό.
  8. Σε λαζάνια ιταλικά με μοτσαρέλα: Χτυπάμε ελαφρώς 1 κονσέρβα ντοματάκια, ρίχνουμε χοντροκομμένο βασιλικό και προσθέτουμε ολόκληρα, στραγγισμένα ντοματάκια, σιγοψημένα για σχεδόν 2 ώρες με ελαιόλαδο, στους 100°C. Θα εκπλαγείτε.
  9. Στον μουσακά (χωρίς μπεσαμέλ): Πάνω από τη στρώση του κιμά στρώνουμε ντοματάκια κομμένα στη μέση και ραντίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο. Παραλείπουμε την μπεσαμέλ.
  10. Στις λεμονάτες πατάτες φούρνου: Τακτοποιούμε ολόκληρα ντοματάκια ανάμεσα στις πατάτες φούρνου, για να τους δώσουμε ζουμερή ντοματένια νοστιμιά.
  11. Στις σαρδέλες φούρνου: Στρώνουμε τις σαρδέλες στο ταψί και περιχύνουμε με μείγμα από ψιλοκομμένα ντοματάκια, στραγγισμένα, σκόρδο, μουστάρδα, κάππαρη, φύλλα φρέσκιας ρίγανης. Περιχύνουμε και ψήνουμε.
  12. Στη σάλτσα πίτσας: Χτυπάμε στο μούλτι τα ντοματάκια από 1 κονσέρβα με τον χυμό τους, τα απλώνουμε στη βάση της πίτσας (ή σε αραβική πίτα ή σε πίτα για σουβλάκι) και… ψήνουμε έτσι, όπως είναι. Ούτε καν ελαιόλαδο στην ντομάτα!
  13. Σε ντιπ για κριτσίνια: Ανακατεύουμε ντοματάκια ελαφρώς χτυπημένα, με γιαούρτι, ελαιόλαδο, χυμό λεμόνι, ξίδι, φρέσκια ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
  14. Σε βινεγκρέτ για σαλάτες: Σε κάθε βινεγκρέτ προσθέτουμε μια μικρή ποσότητα χτυπημένα ντοματάκια.
  15. Σε σάλτσα bloody Mary: Φτιάχνουμε μια σάλτσα πυκνή, με ντοματάκια χτυπημένα μαζί με λίγη βότκα, χυμό λεμονιού, λίγες σταγόνες ταμπάσκο ή πιπέρι καγιέν, ξύσμα λεμονιού και πολύ ψιλοκομμένο σέλερι. Την κρυώνουμε καλά στο ψυγείο. Είναι ιδανική για ψητές ή βραστές γαρίδες, μπουκίτσες κοτόπουλου τυλιγμένες με μπέικον, μπέργκερ με θαλασσινά ή μοσχαρίσιο μπιφτέκι.
  16. Σε γρήγορη κέτσαπ: Χτυπάμε ντοματάκια με σάλτσα Worcershire, καστανή ζάχαρη, ξίδι, σάλτσα σόγιας και καλά κοπανισμένο στο γουδί αστεροειδή γλυκάνισο.
  17. Σε γρήγορο τσάτνεϊ: Σιγοβράζουμε ντοματάκια με ξερό κρεμμύδι σιγοαχνισμένο σε λίγο ελαιόλαδο για να μαλακώσει, ξίδι, καστανή ζάχαρη και μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
  18. Σε ψητά ψάρια: Νοστιμίζουμε τα ψητά ψάρια στον φούρνο με ολόκληρα ντοματάκια, ελαιόλαδο, θυμάρι και φέτες λεμονιού.
  19. Στη μακαρονάδα: Ροδίζουμε ξερά κρεμμύδια για αρκετά λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε λιωμένα ντοματάκια με τον χυμό τους. Μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, ρίχνουμε μπόλικο φρέσκο βασιλικό και ελάχιστο νερό από το βράσιμο των μακαρονιών, για να δέσει.
  20. Σε σάλτσα για κάθε χρήση: Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά 1 κονσέρβα λιωμένα ντοματάκια με τον χυμό τους και ίση ποσότητα νερό, με καρδάμωμο, δάφνη, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρίφαλα, ξυλάκι κανέλας. Όταν σωθεί το νερό, πετάμε τα ολόκληρα μπαχαρικά και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε βραστά λαχανικά με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού, τη βάζουμε σε γρήγορα λαδερά, όπως το σπανακόρυζο, σε πατάτες γιαχνί, σε κιμά μπολονέζ με αυγά μελάτα ή μέσα στο μείγμα ομελέτας.
  21. Σε γέμιση για κοτόπουλο: Φτιάχνουμε μείγμα με ντοματάκια στραγγισμένα, φρέσκια ρίγανη, φρέσκο δυόσμο και ψιλοκομμένο χαλούμι και γεμίζουμε ολόκληρο κοτόπουλο, που θα ψήσουμε στον φούρνο.
  22. Σε στραπατσάδα: Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά ολόκληρα ντοματάκια στραγγισμένα, με φρέσκια ρίγανη, μέχρι να μελώσουν. Προσθέτουμε τα αυγά και κάνουμε τη στραπατσάδα και στο τέλος ρίχνουμε τριμμένο νιώτικο κεφαλοτύρι.
  23. Στο κοκκινιστό αρνάκι κατσαρόλας: Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο άφθονα φρέσκα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με τον χυμό τους και σιγομαγειρεύουμε στη σάλτσα αυτή το αρνάκι, σε κομμάτια. Στο τέλος ρίχνουμε άφθονο ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο και λίγο γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος.
  24. Σε σφυρίδα στη λαδόκολλα: Σε κομμάτια λαδόκολλας βάζουμε από 1-2 φέτες σφυρίδας (ή άλλο ψάρι σε φέτες), βάζουμε μερικά ντοματάκια στραγγισμένα, σοταρισμένα σε ελαιόλαδο, που έχουμε αφήσει να κρυώσουν. Συμπληρώνουμε στις λαδόκολλες λίγο χυμό λεμονιού και από 1 κομματάκι βούτυρο, τυλίγουμε σε πακέτα και ψήνουμε στον φούρνο.
  25. Στους αμπελοφυλλο-ντολμάδες: Τυλίγουμε ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και γέμιση κιμά και τα μαγειρεύουμε μέσα σε σάλτσα που θα φτιάξουμε από ντοματάκια χτυπημένα στο μούλτι, στα οποία προσθέτουμε νερό, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μάραθο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  26. Στο κλέφτικο αρνάκι: Τυλίγουμε σε κομμάτια λαδόκολλας αρνάκι σε μερίδες, συμπληρώνουμε με τυριά της αρεσκείας μας και ολόκληρα ντοματάκια.
  27. Στον τραχανά: Μαγειρεύουμε τον τραχανά σε 2 κονσέρβες ντοματάκια πολτοποιημένα, μαζί με τον χυμό τους. Χωρίς προσθήκη νερού. Στο τέλος ρίχνουμε βούτυρο αγελάδας και λίγη τριμμένη φέτα.
  28. Σε λαχανικά ψητά στον φούρνο: Βάζουμε ανάμεσά τους ολόκληρα ντοματάκια και ελαιόλαδο.
  29. Στα κοκκινιστά κεφτεδάκια: Σιγομαγειρεύουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια σε σάλτσα από ντοματάκια χτυπημένα με ελαιόλαδο και σκόρδο. Στο τέλος βάζουμε δυόσμο.
  30. Σε γεμιστό στήθος κοτόπουλου: Χαράσσουμε κατά μήκος φιλέτα κοτόπουλου και φτιάχνουμε μια «τσέπη». Τη γεμίζουμε με ένα μείγμα από ντοματάκια ολόκληρα, φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο σοταρισμένο μπέικον. Τα ψήνουμε και τα σερβίρουμε με κρύα σάλτσα από ντοματάκια κονσέρβας πολτοποιημένα, χυμό λεμονιού και ρίγανη.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΝΣΕΡΒΑ;

  1. Την κάνουμε μολυβοθήκη για το γραφείο.
  2. Τη γεμίζουμε με χώμα και την κάνουμε γλαστράκι για μυρωδικά ή κακτάκια.
  3. Την κάνουμε κηροπήγιο.
  4. Την κάνουμε κουμπαρά με χαρτονένιο αυτοσχέδιο κάλυμμα.
  5. Συγκεντρώνουμε εκεί τα ψιλά κέρματα, λαστιχάκια και άλλα ψιλολοΐδια.
  6. Συσκευή ενδοεπικοινωνίας: Αν είμαστε μερακλήδες, ενώνουμε με σπάγκο δύο κονσέρβες και παίζουμε το τηλέφωνο, όπως κάναμε στο Δημοτικό. Άλλωστε #μένουμε_σπίτι και θα έχει πλάκα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή