Οι κίνδυνοι της «ρουτίνας»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι νύχτες στον Εβρο μετά τα επεισόδια  του Μαρτίου στο «σημείο μηδέν» των Καστανιών και την ανεπιτυχή επιχείρηση των Τούρκων να προωθήσουν στην Ελλάδα  χιλιάδες πρόσφυγες/μετανάστες και να τη διασύρουν διεθνώς γίνονται όλο και πιο ανήσυχες.

Με το που πέφτει το σκοτάδι, ακούγονται από την απέναντι όχθη πυροβολισμοί και κάπου κάπου σημειώνονται και  «ναυμαχίες»  με εμπλοκή πλωτών των συνοριοφυλάκων των δύο πλευρών, που επιτηρούν την κοίτη.

Ομάδες αλλοδαπών υποστηριζόμενες «τεχνικά» (προώθηση σε νησίδες, υπόδειξη περασμάτων κ.ά.) και αν χρειαστεί με κάποιες ριπές των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων, επιχειρούν να διαβούν το ποτάμι.

Οι Τούρκοι προσπαθούν να παγιώσουν ένα status διαρκούς πίεσης στα χερσαία σύνορα και σε αυτό αποδίδουν στρατιωτικές πηγές τα σχεδόν καθημερινά μικροεπεισόδια, τα οποία δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ μέλι-γάλα στον Εβρο, αλλά από τον Μάρτιο αναβαθμίζεται από τους Τούρκους διαρκώς, με πτήσεις, για πρώτη φορά, μαχητικών αεροσκαφών και την εμφάνιση στα νερά του ταχύπλοων σκαφών. Μέχρι πού μπορεί να το φτάσει ο Ερντογάν; Αυτό μόνο ο ίδιος και οι στρατηγοί του μπορούν να το «πουν» ή, ακόμα χειρότερα, να μας το δείξουν στην πράξη. Ο,τι και να γίνει, πάντως, το στοιχείο του αιφνιδιασμού έχει χαθεί για τους Τούρκους από εκείνη την Παρασκευή στο «φυλάκιο 1» στην Ορεστιάδα.

Η αποτροπή έχει ενισχυθεί σε πολύ υψηλό βαθμό και, κυρίως, έχει λάβει διαστάσεις ευρωπαϊκές. Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει στο «πεδίο μάχης», ενώ τα γεγονότα στο τελωνείο βρίσκονταν ακόμα σε εξέλιξη, την ηγεσία της Ε.Ε. και η ενίσχυση των συνοριοφυλάκων μας με Ευρωπαίους συναδέλφους τους του Frontex, κατέστησαν τη φρούρηση του Εβρου εν πολλοίς ευρωπαϊκή υπόθεση και το διαμήνυσαν αυτό οι υψηλοί επισκέπτες. Η ελληνική πλευρά δεν φοβάται τόσο μια οργανωμένη επιχείρηση βίαιης παραβίασης των συνόρων όσο ανησυχεί μήπως ένα από τα νυχτερινά επεισόδια «ρουτίνας» εξελιχθεί σε «ραγδαία κλιμακούμενη κατάσταση», τώρα μάλιστα που τα νερά του ποταμού αναμένεται να υποχωρήσουν. Ενα «σύνηθες περιστατικό», τον Δεκέμβριο του 1986, στις Φέρες, ήταν που εξελίχθηκε  σε αιματηρή συμπλοκή, με νεκρούς έναν Ελληνα στρατιώτη (Ζήσης Καραγώγος) και Τούρκους, φέρνοντας τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης και αυτό το ξέρουν καλά οι φρουροί μας, γι’ αυτό προσπαθούν να διαχειριστούν με ψυχραιμία τις όποιες προκλήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή