Οι συστάσεις για λουομένους και μέτρα σε παραλίες

Οι συστάσεις για λουομένους και μέτρα σε παραλίες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερες αποστάσεις ανάμεσα στους λουομένους στην παραλία είτε κάθονται σε οργανωμένο κομμάτι ή στην πετσέτα τους, απολύμανση στις ξαπλώστρες και 20λεπτο «κενό» πριν από τη νέα χρήση τους και αποφυγή των κάθε είδους κλειστών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τους λουομένους, όπως ντους και αποδυτήρια. Αυτές είναι οι προτάσεις των ειδικών, ενόψει των φετινών καλοκαιρινών… κορωνο-εξορμήσεων στις παραλίες. Οσο για την άμμο; Παραμένει όσο ασφαλής ήταν πάντα.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Costa Nostrum, που δραστηριοποιείται με βάση την Κρήτη, συνέταξε με τη βοήθεια ιατρών έναν κατάλογο «μέτρων ασφαλείας» για λουομένους και επαγγελματίες που εκμεταλλεύονται παραλίες. Πιο συγκεκριμένα:

• Στα ελεύθερα (μη οργανωμένα) κομμάτια των παραλιών, συστήνεται να αντιστοιχούν περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα ανά λουόμενο (παιδί ή ενήλικα).

• Στα οργανωμένα τμήματα, η απόσταση μεταξύ του κάθε «μόνιμου» τοποθετημένου σετ ομπρέλας και ζεύγους ξαπλώστρες να είναι στα 3 μέτρα.

• Μετά την απελευθέρωση του κάθε σετ από «μόνιμα» τοποθετημένες ξαπλώστρες συνιστάται η απολύμανση όλου του σετ (με διάλυμα ισοπροπιλικής αλκοόλης κατά 60% με 70%) από κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο και η μη προσέγγιση σε αυτό νέων επισκεπτών για τουλάχιστον 20 λεπτά.

• Οι λουόμενοι να μην κάθονται σε απόσταση μικρότερη των 15 μέτρων από τα κοινόχρηστα ντους.

• Οι λουόμενοι να αποφεύγουν κάθε είδους συναλλαγή με πλανόδιους πωλητές εντός της παραλίας.

• Συνιστάται η αποφυγή κλειστών κοινόχρηστων ντους και κοινόχρηστων αποδυτηρίων.

• Ειδικά για τα ξενοδοχεία που εκμεταλλεύονται και παραλιακές εγκαταστάσεις, προτείνεται η συνεργασία με εξειδικευμένο call center / σύστημα τηλεϊατρικής για την αντιμετώπιση ή δρομολόγηση οποιουδήποτε θέματος που σχετίζεται με τον κορωναϊό COVID-19.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές αυτού του πρωτοκόλλου έχουν ως γνώμονα όχι τον ανθρώπινο αποκλεισμό, αλλά τη δημιουργία των βάσεων για την επαναδόμηση του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ελπίζοντας ότι οι παραλίες μας αλλά και γενικότερα η δημόσια ζωή, θα επιστρέψουν σύντομα σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας», σχολιάζει ο Βασίλης Ζησιμόπουλος, επικεφαλής της οργάνωσης.

Οσο για την άμμο, υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφεραν προ ημερών σε άρθρο τους στην «Κ» η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου Ράνια Τζωράκη, φέτος θα είναι τόσο ασφαλές να ξαπλώσει κανείς πάνω της… όσο ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Οπως εκτιμούν, ακόμα κι αν ένας άρρωστος βήξει πάνω στην άμμο, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι είναι τέτοιες, που ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει. Επίσης εκτιμούν ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μπάνιου στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή