32.000 αιτήσεις για δάνειο μέσω ΤΕΠΙΧ σε 7 ημέρες

32.000 αιτήσεις για δάνειο μέσω ΤΕΠΙΧ σε 7 ημέρες

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειοδοσία αιτημάτων για δάνειο σε πάνω από μία τράπεζα υπήρξε από τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Επιχειρηματική Επανεκκίνηση ΤΕΠΙΧ ΙΙ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, πολλές από τις οποίες υπέβαλαν αίτηση ακόμη και σε τέσσερις τράπεζες.

Αποτέλεσμα της πρωτοφανούς ζήτησης που υπήρξε από επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο ήταν και η εκτίναξη του αριθμού των αιτήσεων στις 32.000 σε διάστημα περίπου μιας εβδομάδας.

Ενδεικτικό άλλωστε του συνωστισμού που υπήρξε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που είχε ανοίξει από το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι το γεγονός ότι τα αιτήματα που υποβλήθηκαν, αθροίζουν συνολικά δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ.

Το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων για το ύψος του δανείου που δικαιούται κάθε επιχείρηση θα γίνει με βάση τα εξής κριτήρια:

• Το ύψος του δανείου, που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 500.000 ευρώ ανά επιχείρηση και

• Το ύψος της συσσωρευμένης κρατικής επιδότησης που έχει λάβει μια επιχείρηση και το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Στο ποσό της συσσωρευμένης κρατικής επιδότησης προσμετρείται το σύνολο των ενισχύσεων που έχει λάβει κάθε επιχείρηση, είτε με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, είτε με τη μορφή δανείου, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής ενίσχυσης. Το ποσό αυτό μηδενίζεται ανά τριετία και τα στοιχεία για το συνολικό ποσό που έχει δοθεί σε κάθε επιχείρηση, υπάρχουν στο σύστημα των κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου γίνονται και οι αιτήσεις για την ένταξη στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ. 

Να διευκρινιστεί πως, εφόσον μια επιχείρηση δεν ξεπερνά κάποιο από τα παραπάνω δύο όρια, μπορεί να δανειοδοτηθεί από το πρόγραμμα μέσω μιας ή και περισσότερων τραπεζών.

Η πρωτοφανής ζήτηση πάντως που υπήρξε και η υπερπληθώρα αιτήσεων οδήγησαν τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη στην απόφαση να κλείσει το πρόγραμμα, προκειμένου γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα και να  διαπιστωθεί πόσες επιχειρήσεις δικαιούνται τη χορήγηση δανείου.

Οπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει εκ νέου από τις 20 Μαΐου και στο μεσοδιάστημα, εκτός από το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων, θα εξεταστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δυνατότητα να αυξηθούν οι πόροι του προγράμματος.

Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του Πληροφορικού Συστήματος των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στον δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr. Κατά την υποβολή της αίτησης, η ενδιαφερόμενη επιχείρηση δηλώνει και την τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.

Με βάση τη διαδικασία, ο έλεγχος των αιτήσεων γίνεται σε επόμενη φάση κατά την οποία η τράπεζα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η επιχείρηση ανήκει σε έναν –ή περισσότερους– από τους πληττόμενους ΚΑΔ, έτσι ώστε να επιβεβαιώσει και το κατά πόσον η επιχείρηση δικαιούται τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Τον τελικό έλεγχο για το κατά πόσον κάθε επιχείρηση δεν υπερβαίνει το ανώτατο όριο των κρατικών ενισχύσεων πραγματοποιεί η διαχειριστική αρχή του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή