Ο ΔΗΚΤΗΣ (09/05/20)

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκέψεις για παράταση των μειωμένων ενοικίων

Ανοικτό άφησε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης (φωτ.) το ενδεχόμενο να παραταθεί για αρκετούς ακόμα μήνες το μέτρο της έκπτωσης των ενοικίων κατά 40%, τουλάχιστον για τα ξενοδοχειακά ακίνητα. Σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια, τόσο για τα ενοίκια όσο και για τα μέτρα ελάφρυνσης των ιδιοκτητών των ακινήτων αυτών, ωστόσο, όπως φάνηκε από την αναφορά του κ. Θεοχάρη στο συγκεκριμένο ζήτημα, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής συζήτησης για τον τουρισμό που διοργάνωσε η Prodexpo την Παρασκευή, είναι σαφές ότι πρόκειται για μια πρόταση η οποία έχει πρόσφορο έδαφος. Αλλωστε, τα ξενοδοχεία πόλης (12μηνης λειτουργίας) είναι ήδη δεδομένο ότι θα έχουν μειωμένο ενοίκιο, τουλάχιστον και για τον μήνα Ιούνιο (με βάση τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί), ενώ ερώτημα αποτελούν τα εποχικά ξενοδοχεία, τα οποία, με βάση το υφιστάμενο πλάνο της κυβέρνησης, θα ξεκινήσουν να ανοίγουν τις πόρτες τους από τον Ιούλιο και μετά.

Προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη του τουρισμού

Αισιόδοξος ότι το κλίμα στον τουρισμό θα βελτιωθεί σύντομα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων HotelBrain Πάνος Παλαιολόγος, σε διαδικτυακή συζήτηση της Prodexpo. «Δεν θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι το τουριστικό προϊόν έχει αποδειχθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όπως ύστερα από τρομοκρατικές επιθέσεις,  ανέκαμψε γρήγορα. Οπως εκτίμησε, οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ τόνισε ότι, στην κρίση, δύναμη έχουν όσοι διαθέτουν ρευστότητα. Αντίθετα, στην ανάκαμψη, σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται όσοι διαθέτουν το ξενοδοχειακό προϊόν.

Πλάνο επαναλειτουργίας εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ

Εως το τέλος της χρονιάς, το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι θα επαναλειτουργήσει πλήρως, όπως ανέφερε, χθες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για τη συγκεκριμένη μονάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως έγινε γνωστό, το εργοστάσιο της θυγατρικής του ομίλου δεν κλείνει, αλλά, εν μέσω της κρίσης, αναστέλλει ορισμένες δραστηριότητές. Σχεδιάζεται η επαναπρόσληψη όσων από τους εργαζομένους, που θα αποχωρήσουν μέσω εθελουσίας εξόδου, επιθυμούν να εργαστούν στο εργοστάσιο όταν επαναλειτουργήσει πλήρως.

Πρόστιμα σε πέντε ηλεκτρονικά καταστήματα

Ούτε τα κινητά τηλέφωνα που τους είχαν παραγγείλει οι καταναλωτές παρέδωσαν ούτε σήκωναν τα δικά τους τηλέφωνα για να απαντήσουν στις διαμαρτυρίες των πελατών τους. Ενίοτε τα τηλέφωνα στα οποία παρέπεμπαν μέσα από τις ιστοσελίδες τους καταναλωτές δεν αντιστοιχούσαν σε συνδρομητή. Ο λόγος για πέντε ηλεκτρονικά καταστήματα, στα οποία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στα ακόλουθα καταστήματα: 100.000 ευρώ στο www.a-mobiles.gr, 80.000 ευρώ στο www.mxstore.gr, 70.000 ευρώ στο www.ubit.gr, 70.000 ευρώ στο www.emobile24.gr και 10.000 ευρώ στο www.clickstore.gr.

Τέσσερις νέες κρίσεις «γεννά» η πανδημία

H υγειονομική κρίση και η οικονομική ζημία που προκαλεί μπορεί να «μεταλλαχθεί» σε τέσσερις  πιο σοβαρές και πιο μακροχρόνιες κρίσεις, εκτιμά η Citigroup. Πρώτον, μπορεί να δημιουργήσει την επόμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Αν και η εκτόξευση του χρέους που προκαλεί η πανδημία από μόνη της δεν καθορίζει τη βιωσιμότητά του, επηρεάζει το κόστος εξυπηρέτησής του και την ψυχολογία των επενδυτών. Δεύτερον, είναι πιθανή μια νέα πιστωτική κρίση, καθώς, αναπόφευκτα, τα περιοριστικά μέτρα και οι επιπτώσεις της πανδημίας θα οδηγήσουν σε χρεοκοπίες εταιρειών και αθετήσεις πληρωμών. Τρίτον, έχει ήδη προλειάνει το έδαφος για μια νέα πολιτική κρίση στην Ευρωζώνη. Η ανάκαμψη μεταξύ των χωρών θα είναι άνιση, με κάποιες οικονομίες της περιφέρειας να είναι αντιμέτωπες με σημαντικούς κινδύνους. Αυτό θα αυξήσει το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου. Τέλος, η Citi θεωρεί πιθανή μια μόνιμη «βλάβη» στις διεθνείς συνεργασίες και στο εμπόριο. Λόγω της COVID-19, οι κυβερνήσεις στράφηκαν σε αυταρχικές πολιτικές, κλείνοντας σύνορα και απαγορεύοντας τις εξαγωγές προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή