Μουδιασμένη αρχή της Γ΄ Λυκείου

Μουδιασμένη αρχή της Γ΄ Λυκείου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μουδιασμένη μεν αλλά με αρκετά καλή προσέλευση ήταν η χθεσινή επιστροφή των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα θρανία, μετά τη δίμηνη απουσία τους. Ο προγραμματισμός του υπουργείου Παιδείας με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ήταν χθες να επιστρέψουν οι μισοί μαθητές ώστε να τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις στις αίθουσες, τους διαδρόμους, το προαύλιο) και σήμερα οι υπόλοιποι. Η επιστροφή της Γ΄ Λυκείου θεωρείται το πρώτο τεστ, –χθες υπήρξαν τμήματα με παρόντες 7 μαθητές από τους συνολικά 14– οι προβλέψεις λένε ότι από αύριο θα αδειάσουν ακόμη περισσότερο οι αίθουσες –, ωστόσο το κύριο… διαγώνισμα θα κριθεί στην επιστροφή των μαθητών της Α΄ και Β΄ Λυκείου και του γυμνασίου, που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Δευτέρα.

Ειδικότερα, χθες, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Θεόδωρος Τσούχλος, πολλοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου προσήλθαν στο σχολείο για να είναι παρόντες στην επανεκκίνηση μαζί με τους συμμαθητές, ενώ ένας λόγος γι’ αυτό είναι ότι έως και αύριο πρέπει να επιβεβαιώσουν γραπτώς την αίτηση συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του Ιουνίου. Βέβαια, το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε ποσοτικά στοιχεία παρουσιών των μαθητών, ωστόσο καθηγητές λυκείου ανέφεραν ότι από όσους προβλεπόταν να επιστρέψουν (δηλαδή, από τους μισούς σε κάθε τάξη),  στο σχολείο προσήλθε περίπου το 60%. Αλλωστε, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι απουσίες των μαθητών από τώρα και μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους δεν θα ληφθούν υπόψη για τη φοίτησή τους, εφόσον ο γονιός (ή ίδιοι εάν είναι ενήλικες) δηλώσει εγγράφως ότι «το παιδί μου ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει από κορωνοϊό», ή ότι «έχω άτομο στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει ή νοσεί ήδη». Η χθεσινή ημέρα, πάντως, στα λύκεια κύλησε κατά κύριο λόγο με τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνονται για τα μέτρα προστασίας και λίγο… μάθημα και χωρίς ζωντανή αναμετάδοση, όπως έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Το ζήτημα προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις από τις ομοσπονδίες, τους εκπαιδευτικούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σήμερα τα διοικητικά συμβούλια της ΔΟΕ θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο για το θέμα, ενώ αύριο οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο (στη 1 μ.μ.) στα Προπύλαια. Οπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, η σύμφωνη γνώμη της ΑΠΠΔ για απευθείας μετάδοση μαθημάτων από τις αίθουσες των σχολείων είναι γραπτή. «Ολοι έχουμε ευαισθησία στα προσωπικά δεδομένα. Εχει αποδείξει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ελλάδα ότι είναι μια αυστηρή Αρχή. Με την Αρχή αυτή έχει υπάρξει διαβούλευση. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών, ιδίως εφόσον υπάρχει αυτή η ευαισθησία. Από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει όχι μόνο ο εξοπλισμός αλλά και η διάθεση από όλους να συνδράμουμε στο νέο έργο που έχουμε να φέρουμε εις πέρας, που είναι να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία των μαθημάτων μας, εν μέσω μιας πανδημίας που μας υποχρεώνει να τηρούμε αποστάσεις. Κι αυτό θα κάνουμε», είπε.

Χθες, πάντως, γνωμοδοτικό σημείωμα της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ λέει ότι η σχετική τροπολογία δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν από την υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει τους όρους εφαρμογής της. Από την άλλη, η ρύθμιση ορίζει τη δυνατότητα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλη διάταξης, ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν αποκλείεται να μην καθίσταται, υπό όρους, υποχρεωτική η ζωντανή μετάδοση. Τέλος, η ΔΟΕ δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς, στην οποία παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίους αντιτάσσεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή