Ελέγχων συνέχεια στα γραφεία και άλλων ΜΚΟ

Ελέγχων συνέχεια στα γραφεία και άλλων ΜΚΟ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένεται να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλες ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ανέφεραν χθες πηγές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).

Κλιμάκιο ελεγκτών της ΕΑΔ σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε προχθές το πρωί ελέγχους στα κεντρικά γραφεία τριών ΜΚΟ και σε δύο δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, τις οποίες λειτουργούν οι δύο εξ αυτών. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία στην υπηρεσία η οποία αφορά την οικονομική διαχείριση κονδυλίων, η οποία –όπως ανέφεραν πηγές τις Αρχής– αξιολογήθηκε πριν προχωρήσει ο έλεγχος. Παράλληλα, ωστόσο, η ΕΑΔ έχει οργανώσει πλάνο ελέγχων σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό και οι οποίες λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ταμείο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από το συγκεκριμένο ταμείο έχει περάσει εδώ και λίγο καιρό στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από το υπουργείο Οικονομικών που ήταν πριν. Στο πλαίσιο των ελέγχων δεσμεύθηκε ψηφιακό υλικό, έγγραφα, ενώ τα στελέχη των ΜΚΟ έδωσαν καταθέσεις στους άνδρες της οικονομικής αστυνομίας.

Οπως αναφέρει η ΕΑΔ, οι έλεγχοι επικεντρώνονται στη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων μέσω των οποίων χρηματοδοτείται η δράση των φορέων αυτών. Ελεγκτικό αντικείμενο αποτελεί, επίσης, η αξιολόγηση της απόδοσης των προγραμμάτων προστασίας και στήριξης ευάλωτων ομάδων όπως είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ωστόσο από την πλευρά της Αρχής δεν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα των συγκεκριμένων ΜΚΟ εφόσον ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και δεν υπάρχουν σχετικά πορίσματα.

Στελέχη των ΜΚΟ με τα οποία επικοινώνησε η «Κ» δήλωσαν ότι σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες ΜΚΟ είναι ανοιχτές σε κάθε έλεγχο. Σημείωσαν ωστόσο ότι είναι «παράξενο» το γεγονός ότι αποφασίστηκαν ξαφνικά έλεγχοι εν μέσω πανδημίας, την ίδια στιγμή που από την πλευρά της κυβέρνησης καλλιεργείται κλίμα καχυποψίας απέναντι στη δράση των ΜΚΟ. Χαρακτήρισαν επίσης την παρουσία της αστυνομίας σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων «υπερβολική», προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες ΜΚΟ ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμοι και έδωσαν άμεσα όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή