Απομάκρυνση της προτομής Μητρόπουλου

Απομάκρυνση της προτομής Μητρόπουλου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον περίβολο του Ωδείου Αθηνών, επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, ένας παλιός γνώριμος απουσιάζει. Οι περαστικοί θα παρατηρήσουν ότι λείπει η προτομή του Δημήτρη Μητρόπουλου, ένα ωραίο, ορειχάλκινο γλυπτό του μεγάλου Θανάση Απάρτη (1899-1972), ο οποίος είχε γεννηθεί στη Σμύρνη, δημιουργού πολλών σημαντικών γλυπτικών έργων. Την απουσία της προτομής επισήμανε ο εικαστικός Αγγελος Σκούρτης, ο οποίος ανήρτησε τη στήλη χωρίς το γλυπτό, διατυπώνοντας εύλογη ανησυχία. Είναι πολλά τα κρούσματα κλοπής ορειχάλκινων γλυπτών την τελευταία δεκαετία.

Η προτομή του Δημήτρη Μητρόπουλου ευτυχώς δεν έχει κλαπεί. Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών και μαέστρος, Νίκος Τσούχλος: «Μετά τον πολλαπλασιασμό κρουσμάτων βανδαλισμού και κλοπής αντίστοιχων έργων τέχνης από δημόσιους χώρους, κρίναμε σκόπιμο α) να αφαιρέσουμε προληπτικά την προτομή Μητρόπουλου από τον περιβάλλοντα χώρο, του οποίου έχουμε την ευθύνη, και β) να παραγγείλουμε εξόδοις μας ένα αντίγραφο από ειδική ρητίνη που θα μπορεί ενδεχομένως να μπει προσωρινά ή μόνιμα έξω από το Ωδείο Αθηνών στη θέση του πρωτοτύπου».

Η προτομή του Δημήτρη Μητρόπουλου είναι ένα έργο τέχνης, που προκαλεί τον θεατή να σταθεί στοχαστικός μπροστά στη μορφή του μεγάλου μουσουργού και μαέστρου. Δείχνει τη μεγάλη δεξιοτεχνία του Θανάση Απάρτη, έργα του οποίου υπάρχουν σε δημόσιους χώρους όλης της χώρας. Ατυχώς, ένα από τα έργα του, η προτομή του Νίκου Καζαντζάκη, είχε κλαπεί από τον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων το 2013 (από το ίδιο σημείο λείπουν και άλλες ορειχάλκινες προτομές).

Η προτομή του Δημήτρη Μητρόπουλου (έργο του 1961) βρισκόταν στον περίβολο του Ωδείου Αθηνών από το 1996 κατόπιν δωρεάς της Μαρί Τερέζ Απάρτη (τα αποκαλυπτήρια είχε κάνει ο τότε δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος). Η επιλογή της θέσης ήταν σωστή, καθώς ο Δημήτρης Μητρόπουλος είχε σπουδάσει στο Ωδείο Αθηνών. «Το επόμενο διάστημα, η πρωτότυπη προτομή θα εκτεθεί εκ νέου σε άλλον κατάλληλο, προστατευμένο χώρο, κατόπιν συνεννόησης με τον Δήμο Αθηναίων», επισημαίνει ο Νίκος Τσούχλος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή